tromaktiko: ΞΕΡΟΛΑΚΚΑ ως τις 31/12/11 και μετά βλέπουμε... - Η ομάδα Δημαρά εμφανίστηκε συμπαγής στην ψηφοφορία

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΞΕΡΟΛΑΚΚΑ ως τις 31/12/11 και μετά βλέπουμε... - Η ομάδα Δημαρά εμφανίστηκε συμπαγής στην ψηφοφορία



Με το σκηνικό της έντασης να μην λείπει ούτε αυτή τη φορά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας (που ξεκίνησε στις 6.30 μ.μ. της Τετάρτης και... συνεχιζόταν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα), αλλά να προκαλείται τώρα από τους κατοίκους της Ξερόλακκας, συζητήθηκε επί πολλές ώρες το “καυτό” θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Το Σώμα συμφώνησε κατά πλειοψηφία να μπει “λουκέτο” στην Ξερόλακκα στις 31/12/11. Κατά την ψηφοφορία θετικά ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης Δημαρά (η Λένα Καλεντζώτη είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση νωρίτερα), ενώ η παράταξη Κατσικόπουλου απείχε.

Από την πλευρά της, η πλευρά Χριστόπουλου συναίνεσε να κλείσει η Ξερόλακκα οποιαδήποτε στιγμή (ακόμη και νωρίτερα), υπό την προϋπόθεση ότι εντός της εβδομάδας η δημοτική Αρχή θα παρουσιάσει το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και μέχρι τέλους Ιουλίου τον πλήρη σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα.

Δεσμεύσεις που τις πήρε ο... άνεμος

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Δημαράς προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την παύση λειτουργίας της Ξερόλακκας στις 31/12/10, ενώ, στη συνέχεια ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής (που του θύμιζαν, φυσικά, τις υποσχέσεις του) παράταση για ένα εξάμηνο. Τώρα πλέον, όμως, έληξε και αυτό το εξάμηνο της ανοχής και το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα μετατοπίζεται για τα τέλη του τρέχοντος έτους (φτάνουμε, δηλαδή, στο ορόσημο που είχε θέσει η δημοτική Αρχή του Ανδρέα Φούρα, εισπράττοντας τότε την έντονη αντίδραση της παράταξης Δημαρά). Κύκλοι της παράταξης Χριστόπουλου παρατηρούσαν ότι, “με τον τρόπο που δουλεύουν στη δημοτική Αρχή και που είναι εντελώς τυχοδιωκτικός είναι βέβαιο ότι και το Δεκέμβριο θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο και δεν θα έχει προχωρήσει τίποτα”.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζαν οι παριστάμενοι κάτοικοι, η δημοτική Αρχή είχε αναλάβει απέναντί τους τη δέσμευση να φέρει στο Σώμα προς ψήφιση θέμα διακοπής λειτουργίας της Ξερόλακκας στις 31/12/11, κάτι το οποίο, ωστόσο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αγνοούσαν.

Ανέφικτη για χρόνια η χρήση του ΧΥΤΑ Παπανικολού

Όταν ο αντιδήμαρχος Έργων, Βασ. Λοτσάρης, ρωτήθηκε επίμονα από την αντιπολίτευση για το πού θα μεταφέρονται τα σκουπίδια από την Πρωτοχρονιά του 2012, αν υποτεθεί ότι τηρείται το νέο χρονοδιάγραμμα, απάντησε ότι θα πηγαίνουν είτε στο ΧΥΤΑ Παπανικολού είτε στο Φλόκα είτε στο Στράτο Αιτωλοακαρνανίας.

Τότε, όμως, του επισημάνθηκε από πλευράς του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Νίκου Τζανάκου ότι ο ΧΥΤΑ Παπανικολού είναι σε όλους γνωστό ότι έχει μπλέξει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα χρειαστεί χρόνια μέχρι να απεμπλακεί (αν η δικαστική εκκρεμότητα έχει αίσια έκβαση). Υπενθύμισε δε προς το Σώμα ότι ο δήμαρχος Αιγίου, Στάθης Θεοδωρακόπουλος, κατά την περίφημη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Πάτρα για το πρόβλημα των απορριμμάτων και η οποία απείλησε με διάλυση την παράταξη Δημαρά, ζήτησε να φέρει ο ίδιος τα σκουπίδια του Αιγίου στην Πάτρα ή στου Φλόκα, ακριβώς διότι εκτιμά ότι θα χρειαστεί χρονικό διάστημα ίσως και πέντε ετών μέχρι να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα με το ΧΥΤΑ Παπανικολού.

Όσο για τη “λύση” του Στράτου, επισήμανε ότι πάλι γίνεται λόγος για ένα έργο που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, χώρια που οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παντοιοτρόπως προειδοποιήσει τους φορείς της Αχαΐας να μην διανοηθούν να μεταφέρουν απορρίμματα από την περιοχή της Πάτρας στο έδαφος του γειτονικού Νομού.

Πρόεδρος ΤΕΕ: Η δεματοποίηση απαιτεί τεράστιο χώρο

Σε ό,τι αφορά το ΧΥΤΑ του Φλόκα, πέραν του ότι η χωρητικότητά του δεν επαρκεί, εξηγήθηκε από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Δυτ. Ελλάδας του ΤΕΕ, Θανάση Γιανναδάκη (που έλαβε επίσης το λόγο στη συνεδρίαση) ότι στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ υπάρχει πρόβλημα με τα στραγγίδια και τα υγρά. Ο ίδιος ανέφερε, εξάλλου, ότι ο ΧΥΤΑ Παπανικολού, ακόμη κι αν δεν αντιμετώπιζε δικαστικές περιπλοκές, θα ήταν μικρός για τις ανάγκες μιας πόλης σαν την Πάτρα και υπενθύμισε ότι το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας είχε προτείνει να γίνει επέκταση στο υπάρχον κύτταρο της Ξερόλακκας, κάτι που, αν είχε συμβεί, όπως είπε, τώρα θα είχε τελειώσει το θέμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα όσα υπογράμμισε ο κ. Γιανναδάκης σχετικά με τη δεματοποίηση. Ειδικότερα, εξήγησε ότι, αν επιλεγόταν μία τέτοια λύση, ο Δήμος της Πάτρας θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του ένα χώρο τουλάχιστον 80 στρεμμάτων, δεδομένου ότι ο Δήμος Πύργου, με το ¼ των σκουπιδιών, σε σχέση με αυτά της Πάτρας, χρειάζεται 20 στρέμματα. Και το ερώτημα είναι αν μπορεί να βρεθεί και πού μία τόσο μεγάλη έκταση.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας προειδοποίησε ότι το πιο “εγκληματικό” θα ήταν να μείνουν δεματοποιημένα τα απορρίμματα πάνω από ένα χρόνο. Και τούτο διότι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε, θα απαιτούνταν υποχρεωτικά, με βάση τη νομοθεσία, διαδικασία εργοστασίου, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πολλαπλάσιο κόστος για την πόλη και τους δημότες.

Στη Σαμακιά ο Σταθμός Μεταφόρτωσης;

Αντιπαράθεση προκλήθηκε μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης στο θέμα της χωροθέτησης Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Στην απαίτηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ν' αποκαλυφθεί από τη δημοτική Αρχή πού σχεδιάζει να εγκαταστήσει το Σταθμό αυτόν, η απάντηση της τελευταίας ήταν ότι επιχειρείται, δι' αυτού του τρόπου, να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι της προτεινόμενης περιοχής. Παρόμοια ήταν η απάντηση κι όταν ο Ν. Τζανάκος ανέφερε συγκεκριμένη περιοχή, που είναι τώρα εκτός σχεδίου, αλλά προβλέπεται να ενταχθεί (τη Σαμακιά), στην οποία, κατά τις πληροφορίες του, σχεδιάζεται να γίνει η εγκατάσταση ΣΜΑ.

Στην περίπτωση αυτή, όπως υποστήριξε ο ίδιος, θα απαιτηθεί και η κατασκευή δρόμου πρόσβασης, το κόστος του οποίου θα ανέλθει περίπου σε πέντε εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι μέχρι να έρθει η έγκριση της περιοχής η οποία προτείνεται για τη χωροθέτηση ενός τέτοιου Σταθμού, μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα πάει πίσω όλη τη διαδικασία. Μάλιστα, ο κ. Τζανάκος επικαλέστηκε τα όσα αποκάλυψε ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, κατά την προαναφερθείσα διημερίδα, όπου ανέφερε ότι έχει υποβάλει αίτημα για ΣΜΑ στις υπηρεσίες εδώ και μήνες και ακόμη δεν του έχουν απαντήσει.

Λαμβάνοντας τότε το λόγο, ο δήμαρχος Πατρέων, Γ. Δημαράς, τόνισε ότι, εν ανάγκη, θα βρεθεί ένας τρόπος να πηγαίνουμε τα απορρίμματά μας όσο πιο μακριά γίνεται. Εννοείται, ωστόσο, ότι ανάλογα με την απόσταση που θα διανύεται, θα αυξάνεται και το κόστος.

T. Αποστολόπουλος: Οι διαδικασίες για το εργοστάσιο ήταν πασίγνωστες

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, Τάσος Αποστολόπουλος, ο οποίος στάθηκε στο θέμα του εργοστασίου στερεών αποβλήτων, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες για το συγκεκριμένο έργο ήταν πασίγνωστες σε όλους από καιρό. Επέμεινε δε ότι ισχύει η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου, μέχρι την οποία η αρμοδιότητα υπαγόταν στον ίδιο, ενώ μέχρι τέλους του έτους θα την έχει η Περιφέρεια. Προειδοποίησε δε πως, αν υποτεθεί ότι έχει ωριμότητα μία άλλη περιοχή σ' ένα άλλο έργο, θα πάρει εκείνη τα κονδύλια που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα για εμάς.

Εξάλλου, από στελέχη της παράταξης Κατσικόπουλου επισημάνθηκε ότι ακόμη και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε φέρει στο Σώμα η προηγούμενη δημοτική Αρχή (χωρίς να είναι υποχρεωμένη γι' αυτό), προκειμένου να γνωστοποιηθεί στους δημοτικούς συμβούλους και στην κοινωνία. Τέλος, όσον αφορά το επιχείρημα που προβλήθηκε από τη δημοτική Αρχή ότι έχει προβεί σε πολλές και σημαντικές διορθώσεις στα τεύχη, η απάντηση της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν ότι οι διορθώσεις αυτές έχουν γίνει από τις υπηρεσίες (και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Έργων του Δήμου) και μάλιστα αυτό έχει συμβεί από πέρυσι το Νοέμβριο ή και νωρίτερα. Επομένως, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για περαιτέρω καθυστέρηση.
http://www.attacktv.gr/Pages/viewArticle.aspx?ID=34952
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!