tromaktiko: Μεγάλη ύφεση 3,9% φέτος, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Μεγάλη ύφεση 3,9% φέτος, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012



Όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών στο Reuters (στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο εξωτερικό), στο 3,9% θα διαμορφωθεί φέτος η ύφεση... πριν επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη το 2012. Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη αυτή είναι χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για ύφεση 3,5%, ενώ η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 16%-17% φέτος.

Όσον αφορά το μεγάλο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο φετινός στόχος είναι εφικτός και δεσμεύθηκε να κινηθεί γρήγορα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

“Θα θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή το ταμείο για την ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον ποσοτικό στόχο που έχει τεθεί για φέτος και φυσικά για όλη την περίοδο μέχρι το 2015” είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ πρόσθεσε “ο στόχος που έχουμε για το 2011 είναι βατός, διότι είναι ιδιωτικοποίηση και αξιοποίηση στοιχείων της περιουσίας του δημοσίου που δεν θέτει νομικά πολύπλοκα θέματα” δήλωσε ο υπουργός οικονομικών.

Επίσης, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από την εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε “αυτή είναι η υποχρέωσή μας, η ελπίδα και ο στόχος μας. Να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο, διότι χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους”.

Μεγάλο ζήτημα ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. “Ο πρωθυπουργός και εγώ μπορούμε να συντονίσουμε το σύστημα με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο”, δήλωσε. “Η εφαρμογή βεβαίως είναι δύσκολη και για αυτό δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ώρα. Στη σύσκεψη που έκανα με το επιτελείο μου η οδηγία μου είναι ότι κάθε μέρα πρέπει να μετράει όσο μετράει ένας μήνας”.

Τέλος, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε “πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την κοινωνία και την αγορά στο εσωτερικό”, ενώ πρόσθεσε “η κυβέρνησή μας έχει αναλάβει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ως νέος υπουργός Οικονομικών, να φέρω σε πέρας αυτό το έργο”.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!