Η μέτρια μείωση στην ποσότητα αλατιού που
καταναλώνει κάποιος, δεν μειώνει την πιθανότητα καρδιαγγειακού
επεισοδίου ή πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική
έρευνα.
Μια προηγούμενη μελέτη (μετα-ανάλυση), στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, είχε αποτύχει να καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα σχετικά με την επίπτωση της μείωσης της κατανάλωσης αλατιού στα καρδιαγγειακά επεισόδια ή στην πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Η νέα μελέτη, που περιέλαβε τη συγκριτική αξιολόγηση επτά ερευνών, οι οποίες αφορούσαν περίπου 6.500 άτομα, συμπέρανε ότι αν η μείωση της κατανάλωσης αλατιού είναι μόνο μέτρια, δεν φαίνεται να προκύπτουν οφέλη για την υγεία.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού δεν κάνει καλό στην υγεία και ότι η μείωση είναι ωφέλιμη, ιδίως για όσους έχουν υψηλή πίεση. Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, μια μέτρια μείωση του αλατιού δεν φέρνει κάποια ορατή ωφέλεια στην πίεση και την καρδιά.
Οι περισσότερες χώρες του κόσμου συστήνουν στον γενικό πληθυσμό (και όχι μόνο σε όσους έχουν υψηλή πίεση ή καρδιοπάθεια) να μειώσουν την κατανάλωση αλατιού. Για παράδειγμα, το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει απευθύνει έκκληση για μείωση της μέγιστης μέσης ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού από 6 γραμμάρια ανά ενήλικο το 2015 σε 3 γραμμάρια το 2025.