tromaktiko: Λιβύη-Ομάδα Επαφής: Ομόφωνη υποστήριξη στους εξεγερμένους

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Λιβύη-Ομάδα Επαφής: Ομόφωνη υποστήριξη στους εξεγερμένους



Η ομάδα επαφής για τη Λιβύη, η οποία συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τέταρτη φορά, αξίωσε εκ νέου την αποχώρηση του...
 συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία και αναγνώρισε το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, ως τη «νόμιμη κυβερνητική αρχή» στη χώρα αυτή, αναφέρει απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος της τέταρτης συνόδου της στην Κωνσταντινούπολη σήμερα.

«Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα είμαστε σε θέση να αποδεσμεύσουμε ένα ορισμένο μέρος των πόρων που ανήκουν στο λιβυκό κράτος καθώς την ευθύνη για αυτούς θα έχει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο», σχολίασε μιλώντας στον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, στο περιθώριο της συνόδου.

«Ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ορίζεται στο τελικό στάδιο (του οδικού χάρτη) που θα ανακοινωθεί δημόσια» αναφέρει το ανακοινωθέν της ομάδας επαφής.

Οι λίβυοι εξεγερμένοι ζήτησαν λίγο νωρίτερα κατεπειγόντως κεφάλαια για να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι και διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πριν από την αποχώρηση του Καντάφι.

Επιπλέον, η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναγνώρισε και επίσημα το μεταβατικό εθνικό συμβούλιο της Λιβύης ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το γεγονός πως η Ουάσινγκτον έπαψε να αναγνωρίζει την κυβέρνηση Καντάφι και αντ’ αυτής αναγνώρισε επίσημα το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια από δεσμευμένους λιβυκούς πόρους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη θα συνεχιστούν στην διάρκεια του Ραμαζανιού.

Στην ίδια τη Λιβύη, οι εξεγερμένοι συνέχιζαν σήμερα την επίθεσή τους στο ανατολικό μέτωπο, με σκοπό να καταλάβουν την Μπρέγκα, λιμάνι όπου υπάρχουν σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!