Αν συμπεριληφθούν και τράπεζες άλλων χωρών υπάρχει ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν στο rollover περίπου 23-26 δις ευρώ.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κάθετη, σαφή και κατηγορηματική άρνηση του διοικητή της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ να συμμετάσχει και η ΕΚΤ στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με την εφαρμογή του Γαλλικού ή του γερμανικού σχεδίου, τότε καθίσταται ασαφές πως το σχέδιο στο σύνολό του ενδέχεται να αποβεί ένα μεγάλο φιάσκο, με απρόσμενες και πολύ μεγάλες συνέπειες για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, δεδομένου ότι οι ευρωπαίοι, δεν φαίνεται να έχουν εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο, έχουν εμείνει μονοδιάστατα στη λήψη των μέτρων δημοσιονομικού και φορολογικού χαρακτήρα από την Ελλάδα και έχουν παραβλέψει την πολιτική διάσταση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα, επειδή μέχρι το 1014 λήγουν ομόλογα αξίας 96,6 δισ. Ευρώ, καθίσταται σαφές πως το σχέδιο στις ελάχιστα εικοσιτετράωρα που απομένουν, καθίσταται θνησιγενές εν τη γενέσει του.
Από την άλλη οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης συνεχίζουν να προειδοποιούν για υποβαθμίσεις ενώ η Federal Deposit Insurance Corporation προειδοποιεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να πληρωθούν τα ελληνικά CDS, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει εκλείψει.
Η πλειοψηφία των επενδυτών και κυρίως τραπεζών ζητούν σαφή εξασφάλιση ότι αν υιοθετήσουν το rollover δεν θα υπάρξει χρεοκοπία ή haircut. Επειδή ουδείς μπορεί να εγγυηθεί μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται να πέφτει στο τραπέζι ο ρόλος του EFSF του ευρωπαϊκού ταμείου που θα εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα.
Παρ΄ ότι το EFSF αποτελεί αδιαμφισβήτητα δικλείδα ασφαλείας, ωστόσο η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς επανεμφανίσθηκαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα με ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να υποβαθμιστεί ή κατά 2 κλίμακες ή ακόμη και ως Restricted Default δηλαδή περιορισμένη χρεοκοπία.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διάστημα μεταξύ 6 και 15 Ιουλίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης με πιθανότερο σενάριο την νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αλλά ακόμη ασαφές αν υπάρξει χρεοκοπία και πιστωτικό γεγονός.
Με βάση ενδείξεις η Moody's μπορεί να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Caa3 ή Ca από Caa1 την τρέχουσα περίοδο.
Η Standard and Poor's να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα CCC- ή CC από CCC της τρέχουσας περιόδου και η Fitch να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα CCC- από B- της τρέχουσας περιόδου.
http://www.dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=4352:a-fiasco-ends-plan-for-the-retention-of-greek-government-bonds?