tromaktiko: Το διαμέρισμα του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Το διαμέρισμα του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας



Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι φαίνεται να είναι σοβαρά μπλεγμένος, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι...
κατέβαλε 1.000 ευρώ εβδομαδιαίως σε μετρητά για ένα διαμέρισμα στη Ρώμη, το οποίο ανήκει σε πρώην στενό συνεργάτη του που βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά.
Ο αντιπαθής σε πολλούς συναδέλφους του και στον ίδιο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι -αλλά θεωρούμενος ταυτόχρονα ως εγγυητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ιταλίας- σιωπά για την υπόθεση.
Ο Τρεμόντι -ο οποίος έχει διακηρύξει ότι θα πατάξει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που πλήττει την προσπάθεια μείωσης του τεράστιου δημόσιου χρέους- πλήρωνε 1.000 ευρώ σε μετρητά την εβδομάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 για το διαμέρισμα, όπως κατέθεσε ο ιδιοκτήτης και πρώην συνεργάτης του Μάρκο Μιλανέζε στους εισαγγελείς της Νάπολη.
Οι πληρωμές σε μετρητά για μεγάλες συναλλαγές -περιλαμβανομένων ιατρικών εξόδων, ενοικίων, ορισμένες φορές ακόμη και αγοράς κατοικιών- είναι συνήθης πρακτική στην Ιταλία ως μέσο για να αποφευχθεί η δήλωση εισοδήματος που θα φορολογηθεί.
Ο Τζούλιο Τρεμόντι δεν εμπλέκεται ευθέως στις κατηγορίες που στρέφονται κατά του Μάρκο Μιλανέζε και έχει αποχωρήσει από το επίμαχο διαμέρισμα.
Ωστόσο ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, τον καλεί να δώσει άμεσα εξηγήσεις.
Στις αγορές έκαναν την εμφάνισή τους την Πέμπτη φήμες για παραίτηση του Τρεμόντι και εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού στη δημοπρασία ομολόγων στην Ιταλία.
Τις φήμες περί παραίτησης απέκρουσε ο Ουμπέρτο Μπόσι -αρχηγός της Λέγκας του Βορρά, κυβερνητικού εταίρου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν κινδυνεύει η θέση του Τζούλιο Τρεμόντι. «Είναι μία μπανανόφλουδα. Τίποτα σοβαρό» είπε ο Μπόσι.
Ο Μάρκο Μιλανέζε, μέλος του Κοινοβουλίου, αρνείται την εμπλοκή του σε ένα σκάνδαλο που αφορά παράνομες αναθέσεις δημοσίων έργων, και καταγγελίες για εντυπωσιακά δώρα από πολυτελή γιοτ έως ακριβά ρολόγια.
Η Εισαγγελία της Νάπολης ζητά την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του, ώστε να συλληφθεί και να ανακριθεί.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!