Προσθέτει χαρακτηριστικά ότι «η γενική τάση της καταπίεσης που βλέπουμε σε ολόκληρη την Κίνα είναι ιδιαίτερα προφανής στην Σιντζιάνγκ, όπου ο πληθυσμός των Ουιγούρων έχει γίνει μειονότητα στην πατρίδα του».
Τον Ιούλιο του 2009 η Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, συγκλονίστηκε από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των Κινέζων Χαν (που κυριαρχούν στη χώρα αριθμητικά) και της τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 200 άνθρωποι.
Από τότε η Κίνα έχει εκτελέσει εννέα ανθρώπους με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τις συγκρούσεις, έχει φυλακίσει και έχει διώξει δικαστικά εκατοντάδες άλλους, ενώ έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλεια στην περιοχή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα και ξένες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τον προηγούμενο μήνα το Καζακστάν εξέδωσε έναν Ουιγούρο δάσκαλο, στον οποίο έχει δοθεί το καθεστώς του πρόσφυγα από τον ΟΗΕ, για να δικαστεί στην Κίνα με την κατηγορία της τρομοκρατίας, αγνοώντας τις ανησυχίες ότι ενδέχεται να βασανιστεί και ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι κατασκευασμένες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Χονγκ Λέι δήλωσε ότι αν και η επαρχία Σιντζιάνγκ είναι γενικά σταθερή και ο πληθυσμός της χαρούμενος, εξακολουθεί να απειλείται από αυτονομιστές, τους οποίους το Πεκίνο κατηγορεί ότι επιθυμούν να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Ανατολικό Τουρκιστάν.
Η επαρχία Σιντζιάνγκ είναι στρατηγικής σημασίας για την Κίνα καθώς στο υπέδαφός της έχει κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και συνορεύει με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και την Κεντρική Ασία.