tromaktiko: Δηλώσεις μέσω ίντερνετ

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Δηλώσεις μέσω ίντερνετ



Είχα την ατυχία σημέρα το πρώι να παώ στην εφορία για έλεγχο αποδείξεων. Οσοι είχαν κάνει την δήλωση μέσω ιντερνετ και δεν την έιχαν παέι σε λογιστη βρέθηκαν στην "ευχάριστη" έκπληξη...
να τους ζητάνε τις δηλώσεις Ε1 και Ε3. Αυτό που νόμιζαν όλοι (κακώς) ότι εφόσον είχαν κάνει την δήλωση μέσω ιντερνετ νόμιζαν ότι αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε να τα δεί ο υπάλληλος μέσω του υπολογιστή του. Έλα όμως που τους υπολογιστές τους έχουν για φιγούρα.! Και εδώ αρχίζει το παράδοξο. Στι οθόνες των υπολογιστών φαινόταν καθαρά ότι υπάρχει σύνδεση σε ένα κεντρικό σύστημα το οποία έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία ενός φορολογουμένου. Αυτό οι υπάλληλοι που κάνουν τον έλεγχο των παραστατικών δεν το κοιτάζουν αλλά τα ζητάνε όλα τυπωμένα από τον φορολογούμενο. Για τις δηλώσεις Ε3 σε παραμπέμπούν στους ελεκτές ώστε να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο. Παράδόξως οι ελεκτές χρησιμοποιύν το ίδιο σύστημα και κοιτάζουν αν είναι εντάξει η δήλωση σου υπογράφουν και πάς πάλι επάνω στον υπάλληλο που κάνει τον έλεγχο για τις αποδείξεις. Οι απορίες που μου γεννόνται είναι οι εξής.
1)Γιατί αφου υπα΄ρχει 1 κεντρικό συστημα η χρήση διαφέρει από τμήμα σε τμήμα;
2)Γιατι όταν πας σε εφορία πρεπεί να έχεις μαζί σου δηλώσεις και υπόλοιπη χαρτούρα ε΄νω με το παρόν σύστημα μόνο με το ΑΦΜ σου μπορούν να δούν ότι στοιχείο θέλουν
3)Γιατί όταν ρωτάς αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις λιγό το ιντερνετ ώστε να τυπωσεις το Ε3 σου λένε τι το πέρασες έδω πήγαινε στο απέναντι φωτοτυπάδικο ενώ έχουν μηχανήματα που κάθονται.
4)Γιατί στην ελλάδα όλες οι διαδικασίες φτιάχνονται για να εξυπηρετουν τους υπάλληλους και όχι τους πολίτες
5)Γιατί για την δουλεία που είναι να την κάνει ένα άτομο την κάνουν 3

Δεν ξέρω αν φταίνε οι υπάλληλοι ή αυτοί που φτιάχνουν τις διαδικασίες αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μια φόρα να κάνουν απεργια ώστε να φτιαχτουν οι διαδικασίες για να εξυπηρετείται ο πολίτης και όχι μόνο για την τσέπη τους.

Θεϊκη ατάκα υπαλλήλου :Τι το ήθελαν να τους αφήνουν να κάνουν τις δηλώσεις από το ιντερνετ.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!