tromaktiko: Αλ. Χρυσανθακόπουλος : Κύριε Δημαρά, αφήστε τις συσκέψεις για την Ολυμπία Οδό και ασχοληθείτε με τα σκουπίδια!»

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Αλ. Χρυσανθακόπουλος : Κύριε Δημαρά, αφήστε τις συσκέψεις για την Ολυμπία Οδό και ασχοληθείτε με τα σκουπίδια!»



από το Γραφείο Τύπου
Να ασχοληθεί με το μείζον πρόβλημα των σκουπιδιών και όχι με ζητήματα που υπερβαίνουν τις δυνάμεις της, καλεί την Δημοτική Αρχή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΛΑΟΣ, Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει, ότι δεν πρόκειται να παραστεί στην συνάντηση που ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς έχει προγραμματίσει για την Ολυμπία Οδό, και αντιθέτως, εξέδωσε την ακόλουθη επίσημη απάντηση προς τον Δήμο Πατρέων:

«Για τη σύσκεψη που εξήγγειλε ο κ. Δημαράς σχετικά με την Ολυμπία Οδό, καλό θα είναι να την αφήσει κατά μέρος!

Η Κυβέρνηση, θέλει δεν θέλει, θα αναλάβει να επιλύσει το πρόβλημα.

Εξ άλλου, εγώ είχα προειδοποιήσει προεκλογικά: Ότι η Ιονία Οδός, θα γίνει …αιωνία και η Ολυμπία, θα γίνει …μακαρία!

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκα!
Κύριε Δημαρά, κάντε τα πάντα για να βρείτε επιτέλους μια λύση για τα σκουπίδια, που ταλανίζουν την πόλη. Εγώ πάντως, όπου σταθώ και όπου βρεθώ, το παλεύω..»

Εις επίρρωση των ανωτέρω, παρατίθεται και η σχετική αποκαλυπτική ομιλία του κ. Χρυσανθακόπουλου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πασιφανές ότι βρισκόμαστε σε διαχειριστική αποτυχία. Βέβαια, αυτό δεν ενδείκνυται στο να μοιραστούν οι ευθύνες από τη Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ και αντιστρόφως, διότι οι δομές που στήθηκε όλη αυτή η διαδικασία αποδεικνύεται στην πράξη ότι ήταν λάθος.

Οι πολιτικές αποφάσεις και η δυσπιστία πάνω στις διαχειριστικές αρχές που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση ως προς τις προηγούμενες είναι δεδομένη.

Κάποια θέματα πάγωσαν σε αναμονή πολιτικών εντολών προέκυψε η οικονομική κρίση που οι εθνικές και άλλες συμμετοχές φάνηκαν ότι δεν μπορούσαν να υπάρξουν, αυτό φρέναρε την πορεία των έργων, υπάρχει αναποφασιστικότητα, αναβλητικότητα λήψης αποφάσεων και σοβαρά λάθη.

Σοβαρά λάθη τα οποία αντιμετωπίζουμε τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και σε επίπεδο περιφερειών. Πρέπει να πούμε ότι η σύγκρουση η οποία διαφαίνεται σε επίπεδο εντυπώσεων ουδόλως ενδιαφέρει τους συμπολίτες μας.

Το ότι αυξήθηκαν οι φορείς διαχείρισης το ότι αυτή η γραφειοκρατία και αυτή οι διαχειριστές δεν κατάφεραν να προωθήσουν τα ζητήματα έχει να κάνει και με τη σχέση τους με τους φορείς υλοποίησης, τους αποδέκτες και επίσης έχει να κάνει και με την έλλειψη ρευστού.

Η τραπεζική πλευρά φαίνεται ότι στη περίπτωση αυτή δεν προσφέρει πλέον παρά μόνο αναδιανομή των εισερχόμενων πόρων δίχως να προσθέτει η ίδια τίποτα. Δηλαδή πρόκειται περί τραπεζικού στραγγαλισμού.

Εδώ έχουμε το εξής, η Νέα Δημοκρατία με εκτενή ανταπάντηση προσπαθεί να αποποιηθεί ευθύνες που έχει και η ίδια. Βέβαια, άλλαξαν τα δεδομένα το 2008 και είχαμε μια εξέλιξη φέτος το καλοκαίρι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον κ. Μπαρόζο και αποδέχθηκε την επιτήρηση της τρόϊκας σε αυτή τη διαδικασία ώστε να ανέβει η ευρωπαϊκή συμμετοχή από το 79 στο 85 και να μας δώσουν και την τεχνική βοήθεια. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο αυστηρά, τα έργα τα οποία απαιτούσαν εθνική συμμετοχή απεντάσσονται και προκύπτει ένα αδιέξοδο το οποίο προσπαθούμε να το λύσουμε πάλι μέσω ευρωπαϊκής ένωσης ζητώντας μέσα από την αύξηση από δύο σε πέντε δις των δανείων της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων να ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα υποδομής ή με ευρωομόλογα έργων όπως είχε ζητήσει και το ΛΑΟΣ με παρεμβάσεις ευρωβουλευτών του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Οι εξελίξεις αυτές ρέουν. Ο κ. Υπουργός έχει κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις και λέει ότι πετυχαίνουμε κάποιους στόχους.

Οι στόχοι αυτοί πλέον είναι σκληροί για να επιτευχθούν και οι διαδικασίες οφείλουν να είναι άμεσες. Τι θα ακολουθήσει; Θα έχουμε άμεσες διαδικασίες και συσκέψεις σε περιφερειακό, δημοτικό, αλλά και υπουργικό επίπεδο. Για να προχωρήσουν αυτά εμείς ως ΛΑΟΣ έχουμε την εξής άποψη. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κάνει κάποια περιφερειακά συνέδρια ανάπτυξης, όπως αυτό που ματαιώθηκε στην Πάτρα από εξωγενείς παράγοντες που απέτρεψαν την εσωκομματική σύσκεψη είναι λάθος βέβαια αυτή η βίαιη παρέμβαση, αλλά είναι ενδεικτική ενός άλλου κλίματος.

Εμείς δεν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να κάνει τις εσωτερικές του συσκέψεις. Θέλουμε οι περιφέρειες να καλέσουν τους δήμους, να καλέσουν τους βουλευτές κ.λπ. σε ανοικτές συνεδριάσεις, οι οποίες δεν θα γίνονται την Τετάρτη και την Πέμπτη εσκεμμένα, θα γίνονται τη Δευτέρα ή την Παρασκευή για να μπορούν να συμμετέχουν και οι βουλευτές και να δούμε όλοι μαζί με καλή πίστη τον επανασχεδιασμό.

Πιστεύουμε ότι με την ειλικρίνεια και την αλήθεια και όχι με την κατεύθυνση των ευθυνών στο πόσο φταίει η Ν.Δ. που δεν είχε ωθήσει τα πράγματα πιο γρήγορα ή έστησε πολλές διαχειριστικές αρχές, αναποτελεσματικές.

Με την επαναφορά των πραγμάτων στο δια ταύτα πράγματι αυτό που είπε και ο κύριος Υπουργός και μας έδωσε την πρόταση με τα 10 μέτρα επιτάχυνσης να βρεθούμε όλοι σε ένα τραπέζι συζητήσεων πρακτικών λύσεων.

Εμείς καλούμε και τις δύο παρατάξεις που διαγκωνίζονται στην απονομή ευθυνών, να κατανοήσουν ότι το ΕΣΠΑ είναι ένα καίριο θέμα, δεν έχουμε άλλη ευκαιρία, δεν έχουμε πολλές ζώνες άμυνας, δεν έχουμε την δυνατότητα να δοθεί ρευστό στην αγορά. Πριν ένα χρόνο συζητήσουμε να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια για την αναχρηματοδότηση μικρομεσαίων ειδικά για το 1 δις για το οποίο πάσχιζε και το Υπουργείο Ανάπτυξης να θέσει στην αγορά.

Θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει η διαδικασία της απένταξης να γίνει και αυτή στο Δημόσιο δια μέσου διαλόγου και όχι απλά μέσω γραφειοκρατικής εντολής αλλά και της ένταξης των έργων πάλι το ίδιο, να μην έρθουν ως τελεσίγραφο. Διότι αυτήν την στιγμή υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος, να πεταχθούν έργα μέσα από την ταχύτητα από έλλειψη ευθύνης π.χ. του δήμου της Πάτρας σχετικά με το θέμα των σκουπιδιών και όλα αυτά που είχε εντάξει. Γιατί πέρασε το οκτάμηνο σχεδόν και δεν εξέφρασε την πολιτική βούληση ο Δήμαρχος ή το Δημοτικό Συμβούλιο στην λήψη μιας απόφασης. Τραγικές οι εξελίξεις για το μέλλον αν αλλάξει αυτός ο σχεδιασμός.
Άρα λοιπόν ο συναγερμός να σημάνει σε όλα τα επίπεδα, να υπάρξει επιστολή του Υπουργού προς περιφερειάρχες και δημάρχους. Εγώ θέλω μια δημόσια επιστολή να τεθούν υπό των τελικών ευθυνών, διότι αν τελειώσει ο Αύγουστος και δεν γίνουν οι ανασχεδιασμοί θα χαθούν πολλά έργα καταστροφικά για το επόμενο διάστημα μερικά από τα οποία μπορούν να σωθούν.

Για να πούμε την αλήθεια οφείλουν να σωθούν γιατί μετά δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία, το αδιέξοδο θα είναι πλήρες, δεν θα υπάρχουν άλλες λύσεις, δεν θα μπορούν να πάρουν άλλα έκτακτα μέτρα, δεν θα έχουμε από πουθενά πηγές χρηματοδότησης. Την διαδικασία που πρότεινα παρουσία των δημάρχων και παρουσία των βουλευτών με ανοιχτό φάκελο διαλόγου, πρέπει να γίνει σαν μικρά συνέδρια εργασία που πρακτικά θα δώσουν απάντηση.

Καμία παράταξη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την διαδικασία για λόγους εντυπώσεων, εκεί πρέπει να βρούμε την λύση. Το να χάσουμε 28 δις όπως περιγράφει και να πάμε να σώσουμε τα 14 από αυτά είναι όλεθρος. Να σώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε και σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες εμείς καλούμε όλους σε συναίνεση, θέλουμε να σταματήσει εδώ ο διαγκωνισμός, δεν θέλουμε να καταγγείλουμε κακοδιαχείριση, να δώσουμε παραδείγματα όπου σε κάποιες περιφέρειες κάποιος έπαιρνε δύο φορές την ίδια επιδότηση για το ίδιο έργο και τρέχαμε στ α δικαστήρια.

Δεν θέλουμε να μπούμε σε άλλες διαδικασίες οι οποίες έχουν ποινικό ή άλλο χαρακτήρα είτε από την Ν.Δ. είτε από το ΠΑΣΟΚ, γιατί κάποιες άλλες διαχειριστικές αρχές κάνανε όχι απλά λάθη αλλά εγκλήματα. Είναι μια ευκαιρία να στραφεί εκεί η συζήτηση γιατί αν ανοίξετε ένα πόλεμο μεταξύ σας θα αναγκαστούμε και εμείς να σας στοχοποιήσουμε».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!