tromaktiko: Ολοταχώς για αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ολοταχώς για αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων



της Μαρίνας Μάνη
«Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε σαφή εικόνα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή μήκους...
230.000 χιλιομέτρων που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τα νότια της Κρήτης και θα μπορούμε να περάσουμε στη δεύτερη φάση της επιχείρησης, στο γεωτρύπανο». Αυτή είναι η εικόνα που έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε το ενεργειακό πολυνομοσχέδιο.

Κατά τις πληροφορίες, συζητήθηκε η μορφή και η σύνθεση του Δημόσιου Φορέα που θα «τρέξει» την όλη επιχείρηση – «του πρώτου μετά από 20 χρόνια παντελούς ελληνικής απουσίας», κατά τον κ.Μανιάτη. Σχεδιάζεται να λειτουργεί υπό 7μελή διοίκηση, της οποίας τα τρία μέλη θα προέρχονται από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τα τέσσερα θα ορίζονται από τον αρμόδιο υπουργό, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ το προσωπικό της δεν θα ξεπερνά τα 20 (!) άτομα.

Εν αναμονή της συγκρότησης του Φορέα, το υπουργείο (δια του αρμόδιου υφυπουργού κ.Μανιάτη) έχει κάνει την προπαρασκευή των ερευνών – μεταξύ άλλων, έχει αποστείλει στην Παγκόσμια Ενωση Εταιρειών Σεισμικών Ερευνών το σχέδιο προκήρυξης του διαγωνισμού για παρατηρήσεις «οι οποίες απεστάλησαν ήδη».

Ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον «από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου που ειδικεύονται στο αντικείμενο».

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν επεκταθεί μέχρι τα «μπόνους υπογραφής» που θα καταβάλλουν οι εταιρίες στο ελληνικό Δημόσιο («ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός και σ΄αυτό το επικερδές για τη χώρα επίπεδο»), ενώ θα καταβάλλουν μικρότερο φόρο – 20% αντί για 40%.

Σύμφωνα με τους μέτριους υπολογισμούς του υπουργείου, εάν οι έρευνες ευοδωθούν και φτάσουμε «στο γεωτρύπανο», τα αποτελέσματα θα ισοδυναμούν «με 3-4 Πρίνους», δηλαδή σχεδόν 15 δις έσοδα για το ελληνικό δημόσιο σε ορίζοντα 20ετίας. Ενώ λαμβάνονται υπόψη οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που θα προκύψουν από την εγκατάλειψη των πυρηνικών σχεδίων μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ.Μανιάτη, οι σεισμικές έρευνες στο τόξο Ιονίου-νότιας Κρήτης θα γίνουν «από τις καλύτερες εταιρίες του κόσμου» μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Κατά τις ίδιες διαβεβαιώσεις «κάθε υπογραφή θα έρχεται προς έλεγχο και έγκριση στη Βουλή».
http://www.capital.gr/news.asp?id=1233797
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!