tromaktiko: Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...



Οι συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού και ο προγραμματισμός της συζήτησης της πτυχής του εδαφικού και των περιουσιών, η πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επισκεφθεί παράνομα τα κατεχόμενα και οι αντιδράσεις μερίδας των...
Τουρκοκυπρίων σε αυτή, τα νέα μέτρα εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας και οι θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Ο ''Φιλελεύθερος'', με τον τίτλο ''Τίτλοι τέλους από τον ΟΗΕ'', γράφει ότι ο διεθνής Οργανισμός έχει ετοιμάσει για το Κυπριακό ένα σχέδιο με δύο εναλλακτικά σενάρια και πως το τελικό σχέδιο δράσης των Ηνωμένων Εθνών στηρίζεται στην τάση που διαμορφώνεται στη Νέα Υόρκη και που προβλέπει είτε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης τον προσεχή Δεκέμβριο για επίτευξη συμφωνίας είτε την εγκατάλειψη των προσπαθειών και επανακαθορισμό της παρουσίας του ΟΗΕ στο νησί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πραγματοποιείται στην Πάφο έκθεση για τον Μηχανισμό (Αστρολάβο) των Αντικυθήρων, ''το σημαντικότερο εύρημα στην ιστορία της Επιστήμης, εύρημα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως'', όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Η ''Αλήθεια'', κάτω από τον τίτλο ''Κλειδί το εδαφικό'', γράφει στο κύριό της θέμα πως κρίσιμο θέμα της νέας φάσης των συνομιλιών είναι οι βασικές αρχές στο εδαφικό, που έχουν υποβάλει γραπτώς οι δύο πλευρές, από τον περασμένο Δεκέμβριο, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και οι οποίες απέχουν πολύ μεταξύ τους, η δε γεφύρωση των θέσεων αυτών αποτελεί την πιο μεγάλη πρόκληση για τα Ηνωμένα Εθνη. Αλλη είδηση που προβάλλει η εφημερίδα είναι ότι η αγορά ακινήτων, ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της κυπριακής οικονομίας, περνά δύσκολες ώρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που δείχνουν διαρκή πτώση στις τιμές πώλησής τους, αλλά και στις άδειες οικοδομής.

Η ''Μάχη'', με τον τίτλο ''Χριστόφια δώστα όλα'', γράφει στο κύριό της θέμα πως «υποτελής η πλευρά μας δέχθηκε τα απαράδεκτα στη Γενεύη» και πως, μετά τη συνάντηση στη Γενεύη του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ η τουρκική πλευρά βλέπει τους σχεδιασμούς της να υλοποιούνται. Αλλού γράφει για υποψήφιο φοιτητή, ο οποίος κόπηκε σε δύο μαθήματα στις παγκύπριες εξετάσεις, αλλά με το υφιστάμενο σύστημα εισδοχής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συγκέντρωσε περισσότερες μονάδες και εισήλθε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να γίνει δάσκαλος.

Η ''Σημερινή'' έχει ως κύριο θέμα, με τον τίτλο ''Ανοίγουμε το πακέτο των μέτρων για την οικονομία'', τα προτεινόμενα από την Κυβέρνηση και τα κόμματα μέτρα για επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας και για τον τερματισμό των υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, γράφοντας ότι τα μέτρα αυτά εκτείνονται από τον κλάδο των ακινήτων μέχρι τη Δημόσια Υπηρεσία, το συνταξιοδοτικό και τους ημικρατικούς οργανισμούς, με στόχο την αύξηση των εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών. Αλλού γράφει για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον προσεχή Δεκέμβριο και για «πυρετό διεργασιών» που βρίσκεται εν εξελίξει ως προς τις υποψηφιότητες και τις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων.

Η ''Χαραυγή'' έχει τίτλο στο κύριό της θέμα ''Ανεπιθύμητος ο Ταγίπ Ερντογάν'' και γράφει πως έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στα κατεχόμενα, με αφορμή την προγραμματιζόμενη παράνομη επίσκεψη εκεί του Τούρκου Πρωθυπουργού, προκειμένου αυτός να παραστεί στις εκδηλώσεις και ''στα πανηγύρια'' για την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974. Αλλού γράφει πως το ΑΚΕΛ διοργανώνει παγκύπρια αντικατοχική εκδήλωση τη Δευτέρα το βράδυ, στο μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης, στην Πάφο, για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Στην εκδήλωση κύριος ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Αντρος Κυπριανού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Καθημερινή της Κυριακής'', στο κύριο θέμα και με τον τίτλο ''Ποια τα μέτρα του 1ου πακέτου'', γράφει πως τα μέτρα αυτά αποτελούν συνδυασμό προτάσεων της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ και πως κρατούν αποστάσεις από αυτές τις εισηγήσεις οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στις προτάσεις, που παρουσιάστηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, σύμφωνα με την εφημερίδα, συμπεριλαμβάνονται και τα 19 σημεία, τα οποία είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο μήνα μεταξύ ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα, παρουσιάζονται στοιχεία για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Κύπρο με υπερβολικά κέρδη σε όσους στοιχημάτιζαν και τα οποία κίνησαν τις υποψίες της ΟΥΕΦΑ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Cyprus Mail'', κάτω από τον τίτλο ''Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θέτουν τις κόκκινές τους γραμμές'', γράφει πως η σπανίως επιδειχθείσα ενότητα μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων ως προς την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, κινητοποίησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες χθες έθεσαν τις ''κόκκινές τους γραμμές'', προειδοποιώντας ότι, εάν επιχειρηθεί παραγνώρισή τους, αυτό θα έχει ως συνέπεια την κοινωνική αναταραχή. Αλλού γράφει ότι η παρούσα συγκυρία, με τις μειώσεις στις τιμές ακινήτων, είναι κατάλληλη στην Κύπρο για αγορά επαύλεων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!