συνήθως μεγάλη σημασία. Δουλειά του εντέρου είναι η πέψη των τροφών, και όχι η διαρκής παραγωγή κοπράνων.
Πολλές αλλαγές στο χρώμα, την υφή και την οσμή των κοπράνων προκαλούνται από διαιτητικές αλλαγές. Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές θεωρούνται φυσιολογικές, ενώ άλλες πρέπει να μας ωθούν να ερευνήσουμε συγκεκριμένα προβλήματα.
Τα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα, παράγουν συνήθως μικρά κόπρανα με μουσταρδί χρώμα. Ωστόσο, ορισμένες φορές τα κόπρανά τους μπορεί να είναι πράσινα και διαρροϊκά.
Σε μεγαλύτερα νήπια και παιδιά, τα πράσινα, δύσοσμα κόπρανα δηλώνουν γαστρεντερίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί θα κάνει εμετό, θα εμφανίσει απώλεια της όρεξης και θα έχει δέκατα. Τα πολύ ωχρά κόπρανα μπορεί να δηλώνουν απόφραξη των χοληφόρων πόρων, ειδικά στους πρώτους μήνες της ζωής.
Στα μεγαλύτερα παιδιά, υπάρχει η πιθανότητα της ηπατίτιδας, ειδικά αν τα ούρα είναι πιο σκουρόχρωμα απ’ ό,τι συνήθως και τα μάτια και το δέρμα είναι κιτρινωπά. Τα ωχρά, δύσοσμα κόπρανα που επιπλέουν, μπορεί να αποτελούν ένδειξη πλημμελούς απορρόφησης των τροφών (βλέπε Διάρροια).
Τι μπορεί να συμβαίνει αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα;
Αν, εκτός από αίμα, υπάρχουν στα κόπρανα και βλέννες, τότε μπορεί να έχει παρουσιαστεί λοίμωξη ή φλεγμονή στο παχύ έντερο ή στο ορθό. Αν το παιδί είναι δυσκοίλιο και αφοδεύει με δυσκολία, μπορεί να δείτε λίγο φρέσκο αίμα στο χαρτί υγείας.
Τα ερυθρά και πηκτοειδή κόπρανα μπορεί να αποτελούν ένδειξη μιας σπάνιας πάθησης, του λεγόμενου εγκολεασμού, που παρατηρείται κυρίως σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Κατά τον εγκολεασμό, ένα τμήμα του εντέρου εισδύει στην παρακείμενη μοίρα του εντερικού αυλού, προκαλώντας εντερική απόφραξη. Το παιδί είναι χλωμό και έχει σπασμούς και έντονο κοιλιακό πόνο.
Η αιφνίδια κένωση μεγάλων ποσοτήτων φρέσκου, ερυθρού αίματος απαντάται στα μικρά παιδιά που πάσχουν από εκκόλπωμα του Meckel. Σε αυτή την περίπτωση, ο εναπομείνας ομφαλομεσεντερικός πόρος προκαλεί αιμορραγία στο έντερο.
H διάρροια με αίμα συνδέεται με βακτηριακές γαστρεντερίτιδες και απαντάται σε παιδιά που έχουν υψηλό πυρετό, κοιλιακό πόνο και ασθενική εμφάνιση. Αν το παιδί έχει επιστρέψει από ένα ταξίδι ή έχει καταναλώσει μολυσμένο φαγητό ή νερό, ίσως θα πρέπει να υπάρχουν υποψίες γι’ αυτή τη νόσο. Οι έφηβοι με ιστορικό κοιλιακού πόνου και κοπράνων με αίμα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις, προκειμένου να αποκλειστεί η ύπαρξη φλεγμονώδους εντερικής νόσου.
Αν το πρόβλημα εντοπίζεται σε ανώτερες περιοχές της γαστρεντερικής οδού, πλήττοντας τον οισοφάγο, το στομάχι ή το λεπτό έντερο, το αίμα θα έχει χωνευτεί και τα κόπρανα θα είναι πολύ σκουρόχρωμα ή μαύρα. Τα πεπτικά έλκη είναι ασυνήθη στα μικρά παιδιά, αλλά συνηθέστερα στους εφήβους, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Τι δηλώνει η υφή των κοπράνων;
Μερικές φορές, παιδιά ηλικίας 1-3 ετών κενώνουν υδαρή κόπρανα με άπεπτα, αναγνωρίσιμα κομμάτια τροφής, όπως μπιζέλια ή καρότα. Αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα παιδιά. Συνήθως, το παιδί δεν ενεργείται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αυτά τα παιδιά είναι εν γένει υγιή, έχουν φυσιολογική όρεξη και παίρνουν βάρος. Σύμφωνα με μια θεωρία, η διάρροια μπορεί να οφείλεται στην υπέρμετρη κατανάλωση υγρών, ειδικά φρουτοχυμών. mother.gr