tromaktiko: Άποψη περί ιερέων

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Άποψη περί ιερέων



Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω με τους αγαπητούς φίλους για να πω και εγώ την άποψή μου πάνω σε τρία θέματα που πολλοί από εσάς έχετε θίξει τον τελευταίο καιρό...περί εκκλησιασμού, περί των μισθών των ιερέων και περί των τυχερών...και ξεκινώ από το πρώτο, έχω διαβάσει κατά καιρούς πολλές απόψεις περί του εκκλησιασμού και πολλές από αυτές με βρίσκουν πλήρη διαφωνούντα, όπως ακριβώς η άποψη μια κυρίας εχθές η οποία έλεγε ότι προσεύχεται σπίτι μόνη της και δεν πηγαίνει στο ναό γιατί σκανδαλίζεται από τους άλλους...πρώτα θα πρέπει να πούμε ότι ο εκκλησιασμός στην εκκλησία υπάρχει διότι Εκκλησία σημαίνει Κοινωνία, κοινωνία ανθρώπων, είμαστε όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη ( ο ναός ), ενωμένοι μία φωνή μία δύναμη μία ψυχή, στο κοινό ποτήρι, αυτή είναι η έννοια του εκκλησιασμού κοινωνία και όχι εγωισμός, η προσευχή στο σπίτι είναι πολύ καλή και επιβάλλεται, αλλά όταν γίνεται μόνο εκεί χάνει την ουσία της, δεν μπορείς να λέγεσαι Ορθόδοξος Χριστιανός και να λες ότι προσεύχεσαι μόνο στο σπίτι σου, όλα τα άλλα νομίζω ότι είναι δικαιολογίες για αυτούς που δεν ξυπνούν το πρωί και απλά βαριούνται να σηκωθούν εφευρίσκοντας την όποια πρόφαση για να μην αισθάνονται (ενοχές). Επίσης διάβασα στη σημείωση της κυρίας ότι δεν εξομολογείται στον ιερέα αλλά τα λέει στην εικόνα...χα, μου θυμίζει το ανέκδοτο πού κάποιος ντρεπόταν να πάει στο Γιατρό και έλεγε την αρρώστια του στη φωτογραφία του γιατρού...και περίμενε έτσι να γίνει καλά...όποιος καταλαβαίνει ξέρει τι λέω.

Είναι προτιμότερο και πιο ειλικρινέστερο να πει κάποιος δεν πιστεύω πουθενά και σε τίποτα, παρά να φέρνει την Ορθόδοξο πίστη στα μέτρα του.
Για του μισθούς των ιερέων τι να πει κανείς...τι θέλουμε δηλαδή, παπάδες ζητιάνους?

Ένας κληρικός δεν δικαιούται μισθό για να ζήσει? Τι να κάνει δηλαδή να κλέψει? Εγώ προσωπικά είμαι 37 ετών έγινα κληρικός γιατί μου αρέσει αυτό που κάνω και όχι γιατί δεν είχα κάτι να κάνω, έχω δύο πτυχία πανεπιστημίου, έχω δέκα πέντε χρόνια προϋπηρεσία και παίρνω 850 ευρώ... είναι αυτά λεφτά? Φανταστείτε ένα κληρικό με οικογένεια, με ενοίκιο, με τα τόσα έξοδα όπως έχουμε όλοι μας...πώς να ζήσεις!!!

( θα πρέπει να σας πω ότι στους μισθούς των κληρικών έγινα όλες οι μειώσεις όπως και στους άλλους δημόσιους υπαλλήλους δηλαδή ), επιπλέον οι μισθοί των ιερέων έρχονται σε ανταπόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας πού πήρε το κράτος όλα αυτά τα χρόνια από την εκκλησία...δεν υπάρχει καμία φορολόγηση των πολιτών!!! Αυτά είναι αρλούμπες και όποιος δεν γνωρίζει καλύτερα να μην ομιλεί... επίσης οι μισθοί των ορθοδόξων κληρικών δεν υφίστανται μόνο στο ελληνικό κράτος αλλά και σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές π.χ. Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, στις χώρες που κρατούν από το μισθό των φορολογούμενων πολιτών για τους κληρικούς και μάλιστα με τη συγκατάθεσή τους είναι η Αμερική, Ιταλία, Αυστραλία, και άλλες χώρες όπου οι μισθοί των κληρικών εκεί είναι πολλοί υψηλότεροι ξεκινούν από τις 2000 ευρώ ...αλλά εκεί αγαπητοί μου κάνουν πώς και αμάν να βρουν παπά να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ξέρουν τι σημαίνει να μην έχεις ιερέα και για τον λόγο αυτό του προσφέρουν τόσα πολλά, εδώ που τους έχουμε μπόλικους σε πολύ λίγο καιρό δεν θα τους χρειαζόμαστε γιατί θα έχουμε γίνει μουσουλμάνοι και γιουσουφάκια...!!!

Πολλοί λένε επίσης ποιο είναι το έργο της εκκλησίας...μάλλον δεν θέλουν να μάθουν γιατί όποιος ρωτά μαθαίνει... μόνο στην εκκλησία της Ελλάδος λειτουργούν πάνω από τριάντα ιδρύματα αυτοχρηματοδοτούμενα!!! Σχολές γονέων, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ιδρύματα κατάκοιτων, δυσπροσάρμοστων παιδιών, κακοποιημένης γυναίκας, και τόσα άλλα, όπως συσσίτια 200.000 μερίδες ημερησίως μόνο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αρκεί ένα κλικ στον ιστότοπο της Εκκλησίας για να τα μάθετε και να τα γνωρίσετε.

Τέλος για τα τυχερά των μυστηρίων στους ναούς...πράγματι υπάρχει πρόβλημα κυρίως από τους μεγαλύτερους στην ηλικία κληρικούς οι οποίοι έχουν μάθει αλλιώς...ας έρθουμε όμως στην σημερινή πραγματικότητα, τα τυχερά το λέει και η λέξη, αν θες δίνεις δεν είναι υποχρεωτικό, όποιος ζητά συγκεκριμένο ποσό είναι απαράδεκτος όποιος θέλει δίνει και κυρίως για το προσωπικό του ναού το οποίο χρησιμοποιείται για να γίνει το μυστήριο, διότι ο ψάλτης και ο νεωκόρος πληρώνεται από το ναό για συγκεκριμένες ημέρες και όχι για να έρχεται όποτε θέλει ο κάθε ένας να κάνει το Γάμο του και τη Βάπτιση χωρίς υποχρέωση...Τέλος θα πρέπει να μάθουμε ότι ο κάθε ναός για να λειτουργήσει έχει τα απαιτούμενα έξοδα τα οποία πληρώνονται από τα έσοδα (δηλαδή από το παγκάρι του κάθε ναού), έχει να πληρώσει ο κάθε ναός τους μισθούς των ιεροψαλτών και το ΙΚΑ, τους μισθούς των νεωκόρων και το ΙΚΑ, τη ΔΕΗ η οποία έρχεται κάθε μήνα διότι είναι επαγγελματικό το ρεύμα στους ναούς και δεν πέφτει κάτω από 500 ευρώ , το τηλέφωνο, το νερό, το πετρέλαιο, κλπ. αλλά δεν ρωτάει κανείς όταν βάζει ο φωτογράφος τους προβολείς στη πρίζα του ναού για το κάθε μυστήριο και ανάβουν τόσες ώρες πως θα το πληρώσει ο ναός? Τα καλά και συμφέροντα μόνο!!!

Έχω και άλλα να πω αλλά δεν θέλω να σας σπαταλήσω χρόνο, όποιος θέλει ας ρωτήσει τον ιερέα της ενορίας του αν τον έχετε δει ποτέ, (διότι για να τον δείτε πρέπει να πάτε και στην εκκλησία και να του πείτε καλημέρα), και θα δείτε ότι τα πράγματα δέν είναι έτσι όπως τα λένε κάποιοι...!
Καλό Καλοκαίρι σε όλους και συγνώμη!
Ε.Ν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!