tromaktiko: Μπλόκο ΠΑΣΥΔΥ στα μέτρα για την οικονομία

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Μπλόκο ΠΑΣΥΔΥ στα μέτρα για την οικονομία



Ο υπουργός Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του.Εικόνα σύγχυσης και αβεβαιότητας επικρατεί στην οικονομία. Η ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για το κυβερνητικό πακέτο μέτρων, στους ημικρατικούς επικρατεί αναβρασμός εν μέσω πληροφοριών για λουκέτα και ο διάλογος υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους κομμάτων βρίσκεται επί ξυρού ακμής.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ, Αντρέας Χριστοδούλου, μιλώντας στον «Φ», διαμήνυσε ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρόκειται να συγκατατεθούν σε μείωση εργατικών δικαιωμάτων τα οποία διαμορφώθηκαν από χρόνια, χωρίς να προηγηθεί διάλογος». Προειδοποίησε ότι αν επιχειρηθεί «μονομερής επιβολή μέτρων», τότε η ΠΑΣΥΔΥ θα προχωρήσει «σε κινητοποιήσεις». Οι διαφωνίες της ΠΑΣΥΔΥ επικεντρώνονται στην αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Τις εξελίξεις θα εξετάσει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της συντεχνίας, ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο.

Την ίδια ώρα, πυκνώνουν τα σύννεφα για τη σημερινή σύσκεψη κυβέρνησης - κομμάτων στο υπουργείο Οικονομικών. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θεωρούν απαραίτητη την ενίσχυση του κυβερνητικού πακέτου μετά τις σοβαρές επιπλοκές που προκάλεσε στην οικονομία η έκρηξη της 11ης Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά τα περιθώρια ευρύτερης συναίνεσης είναι στενά. Το ζοφερό τοπίο συμπληρώνουν οι πρώτες αντιδράσεις σε ημικρατικούς, οι οποίοι θεωρείται βέβαιο πως είτε θα κλείσουν, είτε θα ιδιωτικοποιηθούν.

Τα μέτρα στο τραπέζι, αλλά...

Σε τεντωμένο σκοινί και σ’ ένα αρκετά νεφελώδες σκηνικό πραγματοποιείται σήμερα η τρίτη και καθοριστική συνάντηση για την οικονομία. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λεπτομέρειες για τις παραμέτρους που συνθέτουν το «πρώτο» πακέτο εξυγίανσης των οικονομικών και να καταθέσει επιπλέον μέτρα για το 2011 μετά τις δημοσιονομικές ανάγκες που προκύπτουν από τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Χαρίλαου Σταυράκη και των στελεχών των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένεται ότι θα κριθεί το δημοσιονομικό μέλλον της Κύπρου, είτε σε επίπεδο πιστωτών είτε οίκων αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ περιμένουν σήμερα από την κυβέρνηση να καταθέσει λεπτομέρειες για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιλαμβάνονται στο πακέτο και με ποιο ρυθμό θα υλοποιηθούν. Τα δυο κορυφαία κομματικά στελέχη, Αβέρωφ Νεοφύτου αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Νικόλας Παπαδόπουλος αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ επισημαίνουν ότι αναμένουν σήμερα από τον υπουργό να τηρήσει τη δέσμευσή του και να καταθέσει έξτρα μέτρα μετά τις δημοσιονομικές ανατροπές που προκύπτουν από τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην οριστικοποίηση του πακέτου διαρθρωτικών μέτρων, ενώ την ίδια ώρα το δημοσιονομικό περιβάλλον επιβαρύνεται από τις ενεργειακές επιπτώσεις στο Βασιλικό, φαίνεται ότι δυναμιτίζει περισσότερο το κλίμα.

Ο κ. Νεοφύτου θέτει ψηλά στη δημοσιονομική ατζέντα τα επιπλέον μέτρα που χρειάζεται η οικονομία για να διατηρηθεί το έλλειμμα στο 4% το 2011. Θέση με την οποία συμφωνεί και ο κ. Παπαδόπουλος και αναμένει από την κυβέρνηση να δώσει με σαφήνεια τη στρατηγική της για άμεσες περικοπές που επιβάλλονται το 2011 για διατήρηση του ελλείμματος στο 4%. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος και η τήρηση των μεγεθών όπως παρουσιάζονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι δυο κορυφαία ζητήματα για τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. Αντίθετα η πλευρά του ΑΚΕΛ φαίνεται να ευνοεί δημοσιονομικό ανασχεδιασμό και η δέσμευση για έλλειμμα 2% το 2012 να αρχίσει να χαλαρώνει.

Ο κ. Νεοφύτου κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομικών για τις ανάγκες της οικονομίας και συγκεκριμένα επιπρόσθετα μέτρα για την οικονομία. Για το στέλεχος του ΔΗΣΥ το έλλειμμα το 2011 πρέπει να είναι κάτω του 4% και το 2012 κάτω του 2% και άρα πρέπει να εξοικονομηθούν επιπρόσθετα περίπου €400 εκατ. το 2011 και άλλα €800 εκατ. το 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του και αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες για τα στοιχεία που θα παραθέσει στη σημερινή συνάντηση. Αυτό που αφήνει να εννοηθεί ο υπουργός είναι ότι τα επιπλέον μέτρα μάλλον θα κινούνται στην αύξηση κάποιων συντελεστών στα ήδη υφιστάμενα που είναι στο τραπέζι του διαλόγου.

Οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι από την έκρηξη, το κράτος αναμένεται να χάσει €50 εκατ. από τη μείωση στις εισπράξεις ΦΠΑ που πληρώνεται στο ρεύμα και από τα μειωμένα κέρδη της ΑΗΚ.

Εκτιμάται ότι θα χάσει φέτος άλλα €100 εκατ. από τον μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης. Η δημοσιονομική επίπτωση για το 2011 φθάνει το 0,9% του ΑΕΠ και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που την προηγούμενη Παρασκευή τονίσθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του πακέτου εξυγίανσης με μέτρα άμεσης εφαρμογής.

Ένα κομμάτι αφορούσε άμεσες περικοπές στις δαπάνες και το δεύτερο επιβολής φόρων, όπως 15% στους τόκους των καταθέσεων αντί 10% που είναι σήμερα και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 17%.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!