Η Δύση εξασφάλιζε καλύτερο βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους της από την Ανατολή και τις υπόλοιπες χώρες εδώ και πολλούς αιώνες. Αυτό που της έδινε αυτή την δυνατότητα ήταν η επεκτατική της πολιτική, η οποία εξασφάλιζε αφθονία φυσικών πόρων και η τεχνολογική υπεροχή της έναντι των υπολοίπων κρατών.
Εδώ και αρκετές δεκαετίες, αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν αρχίσει να χάνονται και η Δύση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει το βιοτικό της επίπεδο έναντι στο ολοένα αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο των Ανατολικών και λοιπών κρατών.
Αν δεχθούμε την λογική ότι οι χώρες δρουν σε έναν ενιαίο σύστημα (τον πλανήτη) είναι αναπόφευκτο ότι για να έχουν κάποιοι καλύτερο βιοτικό επίπεδο πρέπει κάποιοι άλλοι να έχουν χαμηλότερο. Είναι πρακτικά ανέφικτο όλος ο πλανήτης να ανεβάζει συνεχώς το βιοτικό του επίπεδο ταυτοχρόνως. Ο τρόπος που βρήκε η Δύση τις τελευταίες αυτές δεκαετίες να διατηρήσει το υψηλό βιοτικό επίπεδο της ήταν κυρίως μέσω της δημιουργίας ενός γιγαντωμένου και πλαστού χρηματοπιστωτικού συστήματος και των δανεικών. Συνέχιζε να διατηρεί μια «ψεύτικη» ανάπτυξη και ευημερία.
Λίγο πολύ οι πορείες των χωρών της Δύσης εμφανίζουν τις ίδιες ομοιότητες. Όλες υπερχρεωνόταν για να συνεχίσουν να «αναπτύσσονται» με χρήματα που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα με μια βασική διαφορά ίσως ότι π.χ στην Ελλάδα το ψεύτικο αυτό χρήμα, κατέληγε στα χέρια λίγων κοινωνικών ομάδων λόγω της γνωστής διαφθοράς και του πελατειακού κράτους, ενώ σε χώρες όπως η Γερμανία μοιραζόταν πιο ευρέως μέσω π.χ κοινωνικών επιδομάτων και κοινωνικού κράτους. Η ουσία ήταν όμως μία: να διατηρηθεί χαρούμενη η κοινωνία και υψηλό το βιοτικό επίπεδο μέσω «ψεύτικων» χρημάτων.
Αυτή η πρακτική από ότι φαίνεται έφτασε στο τέλος της. Είναι προφανές ότι αφού πλέον αναπτύσσεται η Ανατολή και οι λοιπές χώρες και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πόρων, αφού λόγω της ανάπτυξης του «πολιτισμού» είναι ολοένα και πιο δύσκολο για την Δύση να κάνει επεκτατικούς πολέμους και να δημεύει πόρους άλλων χωρών, αφού η τεχνολογία έχει διαδοθεί σε πολλούς και δεν είναι πια αποκλειστικό προνόμια της Δύσης και αφού το κολπάκι με τα δανεικά «ψεύτικα» χρήματα τέλειωσε, η διατήρηση του υψηλού επιπέδου της Δύσης πλέον είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Φυσικά δεν έχουν όλες οι χώρες την ίδια δυναμική και αυτές που θα χάσουν τελευταίες τα προνόμια τους είναι οι ισχυρές όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία κτλ.
Έτσι τα πράγματα δείχνουν ότι για να συνεχίσουν οι παραπάνω χώρες να έχουν, για όσο μπορούν ακόμα, υψηλό βιοτικό επίπεδο πρέπει με έναν «νόμιμο» τρόπο να ρίξουμε όλοι οι υπόλοιποι το δικό μας βιοτικό επίπεδο, καθώς και να τους διαθέσουμε τους πόρους μας κάτι που ακριβώς γίνεται τώρα στην χώρα μας, έγινε σε άλλες και πιστεύω ότι στο μέλλον θα γίνει και σε πολλές ακόμα. Δεχόμαστε αυτό που έχουν δεχθεί τόσες και τόσες χώρες με πιο άμεσο και βάρβαρο (?) τρόπο στην ιστορία και που δεν είχαν την τύχη να είναι ισχυρές
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όλα τα επιχειρήματα για ελλείμματα, ανεπαρκές και αντιπαραγωγικό δημόσιο κράτος, διογκωμένο χρέος, ρέμπελου λαού παρότι εν μέρει αληθή, δεν είναι η αιτία του προβλήματος και ούτε μοναδικό «προνόμιο» της Ελλάδας. Στο κάτω-κάτω της γραφής όλα αυτά έγιναν με την ευλογία της Δύσης που μας δάνειζε και του ευρύτερου πολιτικού συστήματος που δημιουργούσε και συντηρούσε όλη αυτή την παθογένεια. Και για να το θέσω και αλλιώς στην κατάσταση αυτή θα φτάναμε ούτως ή άλλως κάποια στιγμή όπως θα φθάσουν και πολλές άλλες χώρες. Όλα αυτά αποτελούν το «δέντρο» σε ένα ευρύτερο «δάσος».
Επίσης προφανές είναι ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας υπηρετεί τους ευρύτερος σκοπούς των λεγόμενων ισχυρών της Δύσης και της νέας της πολιτικής και σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τα συμφέροντα του λαού. Σε καμία περίπτωση επίσης δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της χώρας με το υπάρχον σύστημα καθώς το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Είμαστε πρόβλημα για τους ισχυρούς της Δύσης για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Φυσικά και με την Ανατολή να συμμαχούσαμε και για αυτούς κάποτε θα τους γινόμασταν πρόβλημα.
Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να σωθούμε...? Σίγουρα αυτό δεν απαντιέται σε λίγες γραμμές αλλά σίγουρο είναι ότι με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων και με την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη εμείς δεν πρόκειται να επιβιώσουμε. Οι χώρες ίδιου επιπέδου με εμάς μάλλον πρέπει να αρχίσουν να πατάνε στα δικά τους πόδια, να βρουν το δικό τους συγκριτικό πλεονέκτημα και να αναπτύξουν νέες κοινωνικές και πολιτικές δομές. Δεν λέω να απομονωθούμε από όλο τον κόσμο αλλά από ότι φαίνεται πλέον δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε στο παγκόσμιο παιχνίδι γιατί οι κανόνες πλέον άλλαξαν...
Αναγνώστης