tromaktiko: Άμεση Δημοκρατία = Αντικαπιταλισμός;

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Άμεση Δημοκρατία = Αντικαπιταλισμός;



Συγνωμη ρε παιδια αλλα θα ηθελα να ξεκαθαρισουμε καποια πραγματα. Εγω νομιζα οτι το κινημα των αγανακτισμενων ηταν ενα κινημα ακομματιστο, που θα ενωνε ολους τους Ελληνες...
απεναντι στις - κοινα αποδεκτες - αδικιες του συστηματος, τη διαφθορα και τον εξευτελισμο της πολιτικης ζωης. Σιγα σιγα ειδα μια προσπαθεια ταυτισης του κινηματος με μια αλλη κινηση που αυτοαποκαλειται "αμεση δημοκρατια" και θεωρω οτι ξεφευγει πολυ απο την αρχικη επιδιωξη των αγανακτισμενων. Για να γινω πιο συγκεκριμενος, διαβαζω συχνα οτι καποιοι επιτηδειοι προσπαθουν να μας πεισουν οτι η πραγματικη δημοκρατια δε συμβαδιζει με τον καπιταλισμο. Εαν ελεγαν οτι δε συμβαδιζει με αυτην την ψευτοκαπιταλιστικη βαρβαροτητα που ζουμε στις μερες μας (γιατι αυτο το πραγμα ΔΕΝ ειναι καπιταλισμος), νομιζω πως ολοι θα συμφωνουσαν. Ετσι οπως τιθεται, ομως, το θεμα, ρωταω εγω ο "εγκαθετος": Τι οικονομικο συστημα, λοιπον, εγκρινει η "αμεση δημοκρατια"? Το πρωτο πραγμα που μου ερχεται στο μυαλο ειναι, φυσικα ο κομμουνισμος(δεδομενου οτι ο σοσιαλισμος ειναι απλως ενας ορος που χρησιμοποιουν και τα δυο συστηματα για να ωραιοποιησουν την κατασταση).
Και ας μη μου πει καποιος οτι δεν ειναι ετσι, γιατι, πραγματι τα συνθηματα και οι πρτοτροπες της "αμεσης δημοκρατιας" θυμιζουν πολυ τον ευρυτερο αριστερο χωρο. Τις προαλλες, στην επαρχιακη πολη που ζω ηθελα να κατεβω στη συγκεντρωση διαμαρτυριας (50-60 ατομα, μη φανταστειτε κατι παραπανω) και ακουω καποιον απο τα μεγαφωνα να μιλαει για ταξικη παλη. Εννοειται οτι απομακρυνθηκα αμεσως. Ακουω επισης πολλες φορες καποιες φωνες να μιλανε για καταργηση των συνορων και νομιμοποιηση ολων των μεταναστων, ειδα και καποιες εικονες οπου η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ειχε κανει καταληψη της κατω πλατειας. Συγχωρηστε με, αλλα αυτα τα λενε καιρο τωρα το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ κλπ Εαν ο κοσμος εκφραζοταν απο τετοιες αποψεις θα το ειχε δειξει στις εκλογες. Αρα, λοιπον, μαλλον μια προσπαθεια καπελωματος - ισως επιτυχημενη ηδη - πραγματοποιειται εδω. Η δικη μου αποψη παντως για τη δημοκρατια ειναι αρκετα διαφορετικη. Ο κομμουνισμος, οπου εφαρμοστηκε (με εξαιρεση ισως την Κουβα) αποδειχτηκε σκετη δικτατορια. Αμα επισκεφτειτε το μουσειο του CheckPoint Charlie στο Βερολινο θα καταλαβετε τι εννοω. Ειναι απαραδεκτο να αυτοαποκαλειται δημοκρατικο ενα πολιτευμα που κλεινει τα συνορα και απαγορευει στον κοσμο να βγει εκτος χωρας. Η δημοκρατια επισης, προυποθετει μια ομαδα με συγκεκριμενη ταυτοτητα και παιδεια. Εαν ειμαστε 20 ατομα και θελουμε να αποφασιζουμε δημοκρατικα, δεν μπορει καποιος απο εμας να κουβαλησει 5 η 50 ξεμπαρκους που περνανε απο εκει και να ψηφισουν και αυτοι για μας. Ειναι προφανες νομιζω.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!