tromaktiko: Eν αναμονή των stress tests και με μεγάλο Ζητούμενο πάντα την επιστροφή του ΓΔ πάνω από σημαντικά επίπεδα

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Eν αναμονή των stress tests και με μεγάλο Ζητούμενο πάντα την επιστροφή του ΓΔ πάνω από σημαντικά επίπεδα



Η διακοπή του πτωτικού σερί των τελευταίων 9 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων θα είναι ο στόχος της σημερινής συνεδρίασης, με τις διακυμάνσεις να συνεχίζονται, εν αναμονή της ανακοίνωσης των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών...
σήμερα το απόγευμα και με τις διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε., αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ξεκινώντας από το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα συνάντηση (δεύτερη ημέρα) για το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα, αναμένεται σήμερα στη Ρώμη, συνάντηση μεταξύ του Διεθνές Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), με τις πιστώτριες τράπεζες και τον Βιτόριο Γκρίλι, πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στόχος των τραπεζών είναι να επιτύχουν μια συμφωνία για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κρίση χρέους της Ελλάδας, χωρίς να εκληφθεί αυτό σαν χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς και να εξεταστούν άλλοι τρόποι μείωσης του χρέους, όπως είχε γίνει στις πρόσφατες συναντήσεις. Αυτό, η μείωση του χρέους, μέσω της αγοράς ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης θα είναι το μεγάλο ζητούμενο κατά τις επόμενες εβδομάδες, ενώ σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες η Γερμανική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να συναίνεση, αν και επιμένει, έστω και με μικρότερο ποσοστό, για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Μάλιστα δεν κρύβουμε την υποψία μας, ότι η γερμανική πλευρά θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τις εξελίξεις (παρά τις αντίθετες δηλώσεις για επιτάχυνση του ελληνικού ζητήματος), για το Σεπτέμβριο (όπου και αναμένεται και η 6η δόση), αν και θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη πίεση που υπάρχει στις αγορές, πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Σε χθεσινές της δηλώσεις της Α. Μέρκελ, δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει μια γρήγορη λύση στην ελληνική κρίση αλλά πρέπει να είναι και εφικτή, ενώ τόνισε ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο είναι προϋπόθεση για έκτακτη σύνοδο ΕΕ για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νιγηρία όπου βρίσκεται δήλωσε "ο όρος είναι να μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις πάνω σε ένα ολοκληρωμένο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα".

Πέραν του ζητήματος που αφορά το ελληνικό χρέος, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των σημερινών stress testsτων τραπεζών, όπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αλλαγή κάποιων κριτηρίων, συμβάλει ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αποφύγουν τα χειρότερα, εκτός από την ΑΤΕ, που εικάζεται ότι και σε αυτά τα stress tests, όπως ένα χρόνο πριν, θα κοπεί. Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του κ Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, καθησυχαστικός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, αναφορικά με τα stress tests των τραπεζών ο υπουργός οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα και θα περάσουν τα τέστ αντοχής. Πάντως οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, αναφέροντας ότι υπάρχουν δύο ελληνικές τράπεζες που περνάνε οριακά τα τέστ.

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είχε υπογραφεί στο πρόσφατο Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών δεσμεύτηκαν για τη στήριξη των τραπεζών εκείνων που θα αποτύχουν στα stress tests και δεν θα είναι σε θέση να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους εντός εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, αναδιάρθρωση έως και ομαλή πτώχευση προβλέπει το σχέδιο της ΕΕ για τις τράπεζες που δεν θα περάσουν τα τεστ αντοχής και κατόπιν θα αποτύχουν στην εφαρμογή των μέτρων για την επιβίωσή τους. Σύμφωνα με τα όσα είχαν κυκλοφορήσει, μετά το πρόσφατο Eurogroup, προβλέπεται ενισχυμένη εποπτεία για τις τράπεζες που παρ' ολίγον να αποτύχουν στα τεστ. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες που θα αποτύχουν θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ σε περίπτωση που το υποβαλλόμενο σχέδιο δεν κριθεί αξιόπιστο, θα προβλέπεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κυβερνητική παρέμβαση.

Τέλος, στο σχέδιο αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να δεσμευθούν για τη στήριξη των τραπεζών που θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής (stress tests), εάν αυτές δεν μπορέσουν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους εντός έξι μηνών. Οι τράπεζες που μετά βίας περάσουν τα τεστ, θα τεθούν σε καθεστώς "ενισχυμένης εποπτείας", προκειμένου να μην επιδεινωθούν περαιτέρω τα μεγέθη τους.

Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α, το σκηνικό είναι το γνωστό, με το ζητούμενο να είναι πάντα η επιστροφή, για αρχή, του ΓΔ υψηλότερα των 1.200 μονάδων, καθώς και του FTSE/ASE 20 υψηλότερα των 530 μονάδων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!