tromaktiko: Θυμό και απόρριψη των κομμάτων εξουσίας δείχνει δημοσκόπηση της Kapa Research

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Θυμό και απόρριψη των κομμάτων εξουσίας δείχνει δημοσκόπηση της Kapa Research



Μια σκοτεινή εικόνα της κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας αντανακλά η δημοσκόπηση της Kapa Research που δημοσιεύεται στο... Βήμα της Κυριακής, με τους πολίτες να απορρίπτουν τα δύο μεγάλα κόμματα και το μεσοπρόθεσμο, αλλά και τις συντεχνίες και το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Kapa Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό του “Βήματος” της Κυριακής, το 68,3% βλέπουν αρνητικά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ το ποσοστό αυτών που θέλουν πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που η χώρα δεν πετύχει τους οικονομικούς στόχους των μέτρων φθάνει το 67,6%.

Χαρακτηριστικά το 58,1% πιστεύει πως το κύριο ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι η πολιτική επιβίωση των μελών της, ένα 8,9% πιστεύει πως την αφορούν μόνο οι επόμενες εκλογές και μόλις το 29% θεωρεί ότι το κύριο ενδιαφέρον της είναι η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αντίστοιχα η καταψήφιση από τον Αντώνη Σαμαρά του Μεσοπρόθεσμου είναι θετική για το 53,9% και και το 68,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως υπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας.

Εντυπωσιακό είναι πως το συντριπτικό 80,4% βλέπει αρνητικά τον τερματισμό των διαδηλώσεων στο Σύνταγμα μετά τις συγκρούσεις.

Την ίδια στιγμή σχεδόν οι μισοί Έλληνες (το 49,6%) εγκρίνουν τα επεισόδια σε βάρος βουλευτών με μόλις το 40,5% να τα αποδοκιμάζει, ενώ το 61,4% θεωρεί ότι αυτά είναι αυθόρμητα απέναντι στο 32,3% αυτών που πιστεύουν ότι είναι οργανωμένα. Το 58,7% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι για τα επεισόδια ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμωμένοι φαίνονται οι Έλληνες και με όσους θεωρούν προνομιούχους με το 70,7% να βλέπει θετικά την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί και το 54,2% να είναι υπέρ της απόλυσης των πλεοναζόντων δημοσίων υπαλλήλων.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην παιδεία, το 48,7% θεωρεί ότι οι αλλαγές βρίσκονται πρς την σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 36% που τις αποδοκιμάζει, ενώ 56,7% των ερωτηθέντων βλέπει θετικά την συμμετοχή και στελεχών εκτός πανεπιστημίου στις διοικήσεις των ΑΕΙ. Συντριπτικό είναι δε το ποσοστό 81,3% που πιστεύει πως πρέπει να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο με την σημερινή του μορφή.

Η διερεύνηση της πρόθεσης ψήφου των Ελλήνων πολιτών έδειξε μαζική απόρριψη των κομμάτων, αφού από την ευθεία ερώτηση “τι θα ψηφίζατε αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε Βυλευτικές εκλογές” ΠΑΣΟΚ ήταν η απάντηση μόλις του 16,5%, ΝΔ του 17,8%, ΚΚΕ του 7,5%, ΛΑΟΣ του 5,7%, ΣΥΡΙΖΑ του 3,6%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ του 2,2%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ του 3,1%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ του 2,8% και ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ του 3,1%.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά αλλά και η αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου δεν δίνουν ποσοστά αυτοδυναμίας σε κανένα κόμμα και την επόμενη των εκλογών θα είχαμε εννέα κόμματα στην βουλή.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 ανδρών και γυναικών 18 ετών και άνω βάση της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και το τυπικό στατιστικό σφάλμα έχει μέγιστη τιμή 3,09%
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=292111
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!