tromaktiko: Υπερασπίζεται τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής ο Rompuy

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Υπερασπίζεται τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής ο Rompuy



Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την παροχή επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα υπερασπίζεται ο πρόεδρος του...
Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αναφέρει πως είναι «σαφές» ότι το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας παραμένει "σε υψηλό επίπεδο" προσθέτοντας ωστόσο πως σε είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με της Ιαπωνίας.
Στη συνέχεια ο Rompuy ασκεί κριτική στην εξομοίωση άλλων χωρών της Ευρωζώνης με την Ελλάδα τονίζοντας πως η τελευταία αποτελεί εξαίρεση ενώ έχει ήδη λάβει γενναίες αποφάσεις για τη μείωση του χρέους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού για ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης που σημειώθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη επισημαίνοντας πως η Ιταλία θα εμφανίσει πρωτεύον πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της φέτος ενώ το χρέος της Ισπανίας είναι χαμηλότερο από μέσο όρο.
"Μέσω των αποφάσεων μας οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2020 θα μειωθούν δραματικά”, υποστηρίζει ο Rompuy, συμπληρώνοντας πως δίνεται χρόνος στη χώρα για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Επίσης επαναλαμβάνει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κρίση του ευρώ, αλλά μια κρίση χρέους, ενώ τονίζει πως οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα κληθούν να συμμετέχουν και πάλι σε άλλες περιπτώσεις, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Τέλος εκφράζει την πεποίθησή του πως τα εθνικά κοινοβούλια θα συμφωνήσουν με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύνοδο κορυφής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!