Από μικρή δεν της άρεσε να πετά και μεγαλώνοντας άρχισε να αγοράζει αντίκες, μας λέει η κ. Καρακώστα. Ώσπου μια μέρα, ένας συλλέκτης τής είπε ότι θα ήταν καλύτερα να περιοριστεί σε ένα αντικείμενο. "Σκέφτηκα τότε τι μου αρέσει πιο πολύ... Και κατέληξα ''τα παιχνίδια''. Μου φέρνουν ένα σκίρτημα. Άλλωστε δεν λένε ότι πατρίδα μας είναι η παιδική ηλικία;".
Το πρώτο παιχνίδι που απέκτησε ήταν "μια γαλλική ντουλαπίτσα του 1910", μας λέει με ενθουσιασμό. "Μετά έγινα πιο συνειδητή. Άρχισα να αγοράζω αντικείμενα έτσι ώστε να συμπληρώσω την ιστορία του παιχνιδιού". Κι αυτή της η τάση μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις περισσότερες γυναίκες συλλέκτριες που "ρέπουν συνήθως προς την κούκλα, και σπανίως προς την ιστορία", καθώς επίσης και με "πολλούς συλλέκτες που αγοράζουν ό,τι ανεβαίνει σε χρηματική αξία, όπως αυτό τον καιρό τα τσίγκινα παιχνίδια", παρατηρεί η κ. Καρακώστα.
2.000 παιχνίδια
Διαβάζοντας βιβλία, όπως τη μελέτη του Χρήστου Λάζου "Παίζοντας στον χρόνο. Αρχαία ελληνικά και βυζαντινά παιχνίδια 1700 π.Χ.-1500 μ.Χ.", παρακολουθώντας το έργο της πρώτης συλλέκτριας παιδικών παιχνιδιών Μαρίας Αργυριάδη και επισκεπτόμενη 17 μουσεία παιδικών παιχνιδιών σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, η Νίνα Καρακώστα έφτασε σταδιακά αυτήν τη στιγμή να έχει στη συλλογή της περισσότερα από 2.000 παιχνίδια, ούσα εξειδικευμένη στο άθυρμα, στο παιχνίδι δηλαδή ως αντικείμενο περισσότερο, και λιγότερο στα παίγνια.
Πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία, όπως κάνει και η έκθεση στην Άνδρο, βλέπουμε τα αρχαιότερα παιχνίδια της, μια αυθεντική πήλινη κουδουνίστρα και ένα πήλινο αλογάκι, 5ου-4ου π.Χ. αιώνα, τα οποία πιθανότατα βρέθηκαν στον Κεραμεικό ή στη Θήβα, και τα οποία η κ. Καρακώστα αγόρασε νόμιμα από την οδό Πανδρόσου και έπειτα εγκρίθηκαν από αρχαιολογική επιτροπή. Στη συλλογή της έχει ακόμα πολλά αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών, όπως είναι η Πλαγγόνα της Θήβας και το "Στομάχιον". Τι είναι αυτό; "Ένα σιδερένιο τετράγωνο που είναι κομμένο σε 14 κομμάτια, και με το οποίο άλλοτε σχηματίζουμε περικεφαλαία, άλλοτε εγχειρίδιο και πολλά άλλα σχήματα.Το επινόησε ο Αρχιμήδης για να κάνει πιο έξυπνους τους μαθητές του και για την ενίσχυση της μνήμης. Σήμερα το γνωρίζουμε ως ''τάγκραμ''", μας εξηγεί η κ. Καρακώστα.
Κουκλίτσες από τα Κύθηρα
Από τα πιο αγαπημένα της παιχνίδια είναι "δύο κουκλίτσες από τα Κύθηρα, φτιαγμένες από λάστιχο" παραδέχεται η συλλέκτρια. "Τις ανακάλυψα μόνη μου, κάτω από λάσπες και νερά σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι κάποιου που είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία στις αρχές του αιώνα. Το εντυπωσιακό είναι ότι είχαν διατηρηθεί χάρη στην υγρασία, ενώ τώρα το υλικό τους τρίβεται"."Το όνειρο μου ήταν να κάνω ένα μικρό μουσείο, αλλά λόγω κρίσης...", συνεχίζει η κ. Καρακώστα που μόνο προσωρινά εγκαταλείπει την προσπάθεια. "Έχω αγοράσει ένα οικόπεδο στον Βαρνάβα και σκεφτόμουν να πουλήσω το σπίτι προκειμένου να το μετατρέψω σε μουσείο. Θα ήθελα να έχουμε και διάφορες δραστηριότητες εκεί, όπως να έρχονται παππούδες να μας λένε ιστορίες για το πώς έπαιζαν, να κάνουμε παραστάσεις, εργαστήρια... Να παίζουμε για να περνάμε καλά και να μη γεράσουμε"
erroso.blogspot.com