tromaktiko: “ΘΕΟΤΟΚΙΑ 2011” - Θρησκευτική λατρεία και πολιτιστική έκφραση

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

“ΘΕΟΤΟΚΙΑ 2011” - Θρησκευτική λατρεία και πολιτιστική έκφραση



Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου αρχίζουν οι θεσμικές εκδηλώσεις “Θεοτόκια” του δήμου Νεάπολης-Συκεών, οι οποίες διοργανώνονται στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων και το κύριο κομμάτι τους πραγματοποιείται στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Η έναρξη θα γίνει το πρωί της Κυριακής 14 Αυγούστου με την πανηγυρική θεία λειτουργία και την περιφορά της εικόνας της Θεοτόκου, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεύκων.

Οι εκδηλώσεις θα επαναληφθούν από τις 3 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνοντας θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, κινηματογραφικές βραδιές, παρουσίαση εθίμων και τουρνουά σκάκι.

«Τα “Θεοτόκια” επισφραγίζουν την προσήλωσή μας στην προσφορά υποδειγματικών θεσμικών εκδηλώσεων, οι οποίες αγγίζουν την καρδιά. Γεφυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας και της πνευματικής αναζήτησης, με την αγνή πολιτιστική έκφραση», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Με σεβασμό στην αντικειμενική ουσία που απορρέει από τη δύναμη της πίστης και την αισιοδοξία της δημιουργικότητας, προβάλλουμε τη λαϊκή παράδοση και οικοδομούμε την πολιτισμική συνένωση. Υπό τη σκέπη του Θείου, σαν μια πηγή που αναβλύζει ζωτικό νερό, εστιάζουμε σ’ όσα αναγεννούν τον ενθουσιασμό, φωτίζουν και ξεκουράζουν την ψυχή, αποκαλύπτουν όμορφες διαδρομές κι ελπιδοφόρους ορίζοντες…»

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου
Τουρνουά σκάκι από το Σκακιστικό Σύλλογο Πεύκων
(Κλειστό γήπεδο Πεύκων)
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

Παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Αιμοδοτικό Σύλλογο Πεύκων και από το Σύλλογο Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης
(Δημοτικό άλσος ΔΕΛΑΣΑΛ, 9μ.μ.)
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

Ποντιακοί χοροί από το Σύλλογο Ποντίων Πεύκων “ΠΑΡΧΑΡ”
(Δημοτικό άλσος ΔΕΛΑΣΑΛ, 9μ.μ.)
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!