tromaktiko: O Εφιάλτης των ξένων αγορών, "το σύνδρομο του 2008" και τα αμιγώς ελληνικά ζητήματα ...

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

O Εφιάλτης των ξένων αγορών, "το σύνδρομο του 2008" και τα αμιγώς ελληνικά ζητήματα ...



Η “τρέλα” των τελευταίων συνεδριάσεων αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στις ξένες αγορές και κατ΄ επέκταση στο Χ.Α., με τις διακυμάνσεις να είναι έντονες, στον απόηχο και του χθεσινοβραδινού νέου ξεπουλήματος στις ΗΠΑ. Μάλιστα τα βλέμματα θα είναι ξεκάθαρα στραμμένα στις εξελίξεις στην οικονομία, αφού όπως ήταν σχεδόν σίγουρο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, στο “χορό” της κρίσης μπαίνει δυναμικά και η Γαλλία. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή ημέρα είχαμε στο Παρίσι, έκτακτη σύσκεψη για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και τη χάραξη των νέων δημοσιονομικών μέτρων, που θα ανακοινωθούν στις 24 Αυγούστου. Επίσης, να αναφέρουμε ότι λίγες ημέρες πριν, στις 18 Αυγούστου θα ανακοινώσει εσπευσμένα τα μέτρα της και η Ιταλία.

Πάντως όπως έχουμε αναφέρει, εδώ και μήνες, όσες συσκέψεις και καθησυχαστικές δηλώσεις να γίνουν και όσα μέτρα και να ληφθούν, από τις χώρες της Ε.Ε., είναι σχεδόν ξεκάθαρο, ότι η κρίση χρέους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, όσο οι ευρωπαίοι εταίροι και ειδικά η γερμανική πλευρά αρνούνται να σοβαρευτούν, είναι σχεδόν σίγουρα ότι η κρίση χρέους θα κορυφωθεί, τους επόμενους μήνες, με τον κίνδυνο ενός domino στην αγορά, μεταξύ κρατικών και χρεών και τραπεζών, να αυξάνεται κατακόρυφα και να απειλεί την ίδια τη βιωσιμότητα της Ε.Ε.

Το Σύνδρομο του 2008 …
Πάντως σε αυτό το σημείο και όσο αφορά την πορεία των ξένων αγορών θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παρά τους κινδύνους και τα σημάδια επιβράδυνσης που παρατηρούνται στην παγκόσμια οικονομία, στην κίνηση των αγορών υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια υπερβολής, τα οποία πηγάζουν κυρίως από αυτό που ονομάζουμε “σύνδρομο του 2008” (χρεοκοπία Lehman Brothers). Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές έχοντας στο μυαλό τους εκείνη την πρόσφατη δραματική περίοδο για τις αγορές και την πολύ μεγάλη πτώση που σημειώθηκε τότε, “τρέχουν” να προλάβουν αντίστοιχες εξελίξεις, κάτι το οποίο σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε κινήσεις πανικού, υπό προϋποθέσεις επικίνδυνες και για το ίδιο το σύστημα (για ένα μεγάλο ξεπούλημα – κραχ, εν μέσω πανικού). Έτσι θα λέγαμε ότι πλήθος επενδυτών αποφασίζει πρώτα να ξεπουλήσει τα χαρτοφυλάκια του και μετά να αξιολογήσει την κατάσταση.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και η συγκρατημένη αισιοδοξία για το rollover των ομολόγων…
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσάρλς Νταλάρα, οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (Rollover) βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ σύντομο θα υπάρξουν λεπτομέρειες για τους τελικούς όρους και τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Αναφερόμενος στη προχθεσινή τηλεδιάσκεψη για την ελληνική κρίση χρέους, ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, ενώ όπως αποκάλυψε αναμένεται να υπάρξουν και νέες επαφές, μέχρι την τελική συμφωνία των ιδιωτών πιστωτών με το ελληνικό δημόσιο για την ανταλλαγή των ομολόγων.

Ο επικεφαλής του IFF, ο οποίος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τους τελευταίους μήνες, τόνισε επίσης, ότι τα όποια εμπόδια και οι διαφωνίες που σημειώνονται, ήταν αναμενόμενα λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης και των πολλών εμπλεκομένων πλευρών. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), αφού όπως θύμισε, η συμφωνία προβλέπει την έκδοση ομολόγων μηδενικού επιτοκίου, με διάρκεια 30 ετών, καθώς και το κρίσιμο ζήτημα της αγοράς κρατικών ομολόγων, από τη δευτερογενή αγορά. Γεννάται λοιπόν το μεγάλο θέμα της αύξησης των πόρων του ταμείου, ενώ ο κ. Νταλάρα σημείωσε επίσης, ότι οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του EFSF, πρέπει να ψηφιστούν από τα τοπικά κοινοβούλια, μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Πάντως σε αυτό το σημείο θυμίζουμε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις, μετά από παροτρύνσεις και πιέσεις από την Ε.Ε. αναμένεται να επισπεύσουν την ψήφιση των όσων προβλέπονται από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., αν και σίγουρα οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα δε θα αποφευχθούν.

Αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, ο επικεφαλής του IIF εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι αυτό δεν θα είναι μακριά από το στόχο που έχει τεθεί, για συμμετοχή 90%. (Πάντως εμείς να θυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή έχουμε αναφέρει ότι ως ρεαλιστικός, αλλά και ικανοποιητικός θα πρέπει να θεωρείται αυτός της τάξης του 75%.

Τέλος, στις δηλώσεις του ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι δεν έχουν “κλειδώσει” ακόμη οι τελικές λεπτομέρειες, ενώ πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις για τους όρους είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, θα επαναλάβουμε και σήμερα, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες, στα αποτελέσματα 6μήνου που θα δημοσιοποιηθούν, τις επόμενες ημέρες, θα κάνουν μια πρόβλεψη για ζημία από τη συμμετοχή στο rollover των ελληνικών ομολόγων, της τάξης περίπου του 4 με 5%, κόστος το οποίο έχουμε χαρακτηρίσει επανειλημμένος διαχειρίσιμο).

Σε αυτό το σημείο, θυμίζουμε ότι χθες με δηλώσεις του, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων με ιδιώτες (rollover) μπορεί να επεκταθεί για να συμπεριλάβει κρατικούς τίτλους που λήγουν και μετά το 2020. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real news, o Ε. Βενιζέλος ανέφερε «Πρέπει να αναγγελθούν ομόλογα ύψους 150 δις ευρώ λήγοντα μέχρι το 2020 ή και λίγο μετά το 2020 προκειμένου να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό...άρα στόχος μας είναι να έχουμε 90% συμμετοχή δηλαδή 135 δις ευρώ».

Επίσης, ο υπουργός οικονομικών προσδιόρισε στο τέλος Σεπτεμβρίου το χρόνο ολοκλήρωσης της πρότασης για ανταλλαγή ομολόγων με συμμετοχή ιδιωτών.
Όσον αφορά τα τελευταία, δηλαδή την πιθανότητα να συμπεριληφθούν στην ανταλλαγή και ομόλογα, λήξης μετά το 2020, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αρνητικές, με μερικούς εκ των τραπεζών να θέτουν ως βασική προϋπόθεση σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, πιο ευνοϊκούς όρους ανταλλαγής.

Πάντα αρνητική η τεχνική εικόνα, με το ζητούμενο μια πολύ μεγάλη αντίδραση..…
Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α., η εικόνα παραμένει η γνωστή, πολύ, αρνητική, με το ΓΔ να οδεύει προς τις επόμενες πολύ σημαντικές στηρίξεις, που έχουμε επισημάνει, στα επίπεδα των 900 – 920 μονάδων, όπου είναι και πολύ πιθανή μια τεχνική αντίδραση.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!