tromaktiko: "Ρίχνουν" €430 εκατ. στη μάχη κατά των σκουπιδιών

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

"Ρίχνουν" €430 εκατ. στη μάχη κατά των σκουπιδιών



Μάχη με το χρόνο προκειμένου η Αθήνα να μην μετατραπεί σε Νάπολη δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος που χθες ανακοίνωσε την...
προκήρυξη του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Μέσω του έργου-μαμούθ προϋπολογισμού της τάξης των 430 εκατομμύριων ευρώ (από αυτά 140 εκατ. ευρώ είναι κοινοτικά κονδύλια) που αφορά την κατασκευή τεσσάρων μονάδων ολοκληρωμένης επεξεργασίας και διαχείρισης 1,35 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να «τετραγωνίσει τον κύκλο», όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Να αποτρέψει τον κορεσμό των υφιστάμενων Χώρων Υειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που υπολογίζεται ότι θα αποτελεί (οδυνηρή) πραγματικότητα το αργότερο έως το τέλος του 2014.

Όλα αυτά υπό το «σύνδρομο της Κερατέας», τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Ομβριόκαστρου του περασμένου χειμώνα που ματαίωσαν την δημιουργία της χωροθετημένης στην περιοχή μονάδας επεξεργασίας και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Τι προβλέπεται

Μέσα στο 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής αναδόχου-επενδυτή στον οποίο θα ανατεθεί το project για διάστημα 20-25 ετών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Οι τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα και Άνω Λιόσια επιδιώκεται να βρίσκονται σε λειτουργία μέσα στο 2014.

Η δημοπράτηση των παραπάνω έργων έχει καθυστερήσει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, με το ζητούμενο πλέον να είναι η προκήρυξη αντίστοιχων μονάδων στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου σήμερα παραμένουν ενεργές περίπου 100 ανεξέλεγκτες χωματερές, γεγονός που καθιστά ορατή την επιβολή ημερήσιων προστίμων 10.000 ευρώ ανά χώρο.

«Οάση»

Με... όαση εν μέσω ερήμου μοιάζει για τους εγχώριους ομίλους κατασκευών η δημοπράτηση της σύμβασης μελέτης κατασκευής, χρηματοδότησης και λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων.

Η συνολική αξία της σύμβασης υπολογίζεται ότι θα αγγίξει, κατά τη συνολική περίοδο των 20-25 ετών, το 1-1,5 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και το μοντέλο χρηματοδότησης που θα υιοθετηθεί θα είναι η σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Η λειτουργία των μονάδων θα είναι συμβατή με το σύνολο των υφιστάμενων τεχνολογιών επεξεργασίας απορριμμάτων:

- Τη μηχανική βιολογική επεξεργασία των συμμείκτων αστικών απορριμμάτων που εφαρμόζει η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, Ηλέκτωρ και αποτελείται από δύο στάδια: α) Τη βιολογική ξήρανση του απορρίμματος και β) την μηχανική διαλογή του ξηρού μίγματος, μέσω του οποίου παράγεται υψηλής ποιότητας καύσιμο (χρησιμοποιείται σε ενεργοβόρες βιομηχανίες) και ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο κτλ). Η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει περίπου 400 εκατ. ευρώ στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων, μεταξύ άλλων χωρών, στη Ρωσία και την Κύπρο.

- Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο που παράγεται από την αναερόβια αποσύνθεση οργανικών απορριμμάτων και αποβλήτων (βιομάζα) κυρίως από τυροκομεία, βουστάσια και χοιροστάσια. Αναπτύσσεται από την Ηλέκτωρ που σχεδίαζε την υλοποίηση μονάδας βιομάζας στη Θήβα. Το έργο προϋπολογισμού της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

- Την θερμική επεξεργασία απορριμμάτων (καύση) με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας κατά την οποία παράγεται ατμός και ηλεκτρική ενέργεια, μειώνεται κατά 70% - 80% το βάρος των απορριμμάτων και κατά 90% ο όγκος τους. Για παράδειγμα, μέσω καύσης, το βάρος ενός τόνου απορριμμάτων μειώνεται κατά 720 κιλά και εξοικονομείται ένας τόνος Λιγνίτη. Τη συγκεκριμένη μέθοδο εφαρμόζει πλην της Ηλέκτωρ, η Intrakat που συνεργάζεται με τον γαλλικό κολοσσό Suez Environnement.

- Την ψυχρή επεξεργασία και ανακύκλωση αστικών στερεών απορριμμάτων, η λειτουργία του οποίου δεν απαιτεί την ύπαρξη ΧΥΤΥ, μετατρέπει τα αστικά απορρίμματα σε χρήσιμα υλικά (φιλικό στέρεο καύσιμο με υψηλή θερμογόνο δύναμη, ανακυκλώσιμα υλικά, πρώτη ύλη για την κατασκευή δομικών υλικών κ.ά.) και αναπτύσσεται από την εταιρεία Soukos Environmental.

Πέραν των παραπάνω εταιρειών, «παρών» στην διεκδίκηση των τεσσάρων έργων αναμένεται να δώσουν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενδεχομένως μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η JandP Άβαξ, ο όμιλος Κοπελούζου, αλλά και μικρότερες τεχνικές εταιρείες, όπως η Polyeco ή η Αθωνική Τεχνική που έχουν συμμετάσχει στο έργο διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας.
www.capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!