tromaktiko: Καλή εικόνα για τις εξαγωγές της χώρας - Στην 5η θέση στην ΕΕ σε ρυθμό ανάπτυξης κατά το πρώτο πεντάμηνο

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Καλή εικόνα για τις εξαγωγές της χώρας - Στην 5η θέση στην ΕΕ σε ρυθμό ανάπτυξης κατά το πρώτο πεντάμηνο



Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Eurostat, την πέμπτη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει η χώρα μας...
για το πρώτο πεντάμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάιος). Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η συνολική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) κατά το πρώτο μισό του έτους αναμένεται να αγγίξει το εντυπωσιακό 39,7%. Την ίδια ώρα μείωση της τάξης του 11,9% αναμένεται για τις εισαγωγές, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος (περίπου 33%), αν και αυτό παραμένει πάντα ένα από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.
Επιστρέφοντας στα στοιχεία της Eurostat, για το 5μηνο (Ιανουαρίου – Μαίου), η χώρα μας κατέχει χαμηλή θέση και συγκεκριμένα την 20η θέση της εξαγωγικής κατάταξης της ΕΕ-27, οριακά υψηλότερα από την Βουλγαρία και την Λιθουανία.

Παράλληλα, για την ίδια περίοδο, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση συνολικά κατά 18,4%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37%, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα των οικονομιών της ΕΕ-27 που σημειώνει την υψηλότερη αύξηση στις εξαγωγές. Στα επιμέρους στοιχεία, περίπου το 50% των ευρωπαϊκών εξαγωγών συνεχίζει να προέρχεται από τις μεγάλες οικονομίες της Γερμανίας (μερίδιο 24,3%), της Ολλανδίας (μερίδιο 11%), της Γαλλίας (μερίδιο 10%) και της Ιταλίας (μερίδιο 7%), με τη χώρα μας να συνεισφέρει μόλις με 0,5% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Αναφορικά με τις εισαγωγές, να τονιστεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που σημειώνει πτώση των εισαγωγών της και συγκεκριμένα κατά 20%, γεγονός που έχει ιδιαίτερα θετικές συνέπειες για το εμπορικό έλλειμμα, αν και αυτό, όπως είπαμε, παραμένει πάντα εξαιρετικά υψηλό, στα 8,2 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!