tromaktiko: Bρετανικό think tank: H Ιταλία θα χρεοκοπήσει

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Bρετανικό think tank: H Ιταλία θα χρεοκοπήσει



Εξαιρετικά απαισιόδοξο, για το μέλλον της Ιταλικής οικονομίας, εμφανίζεται το Βρετανικό Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών, αφού σε έκθεση του αναφέρει... ότι η Ιταλία ενδέχεται να χρεοκοπήσει. Την ίδια ώρα, συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει για την Ισπανική οικονομία, με τους αναλυτές του Βρετανικού “think tank” να αναφέρουν, ότι η Ισπανική οικονομία μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα.

Πιο συγκεκριμένα, το βρετανικό think tank, εκφράζει την πεποίθηση του, ότι η Ιταλία δε θα αποφύγει τη χρεοκοπία, εκτός αν κάνει μεγάλα άλματα στον τομέα της ανάπτυξης. Σημειώνεται, ότι παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει καταφέρει να συντάξει σφιχτούς προϋπολογισμούς και έχει δεσμευτεί να εξαλείψει το έλλειμμά της μέχρι το 2014, η οικονομία της χρειάζεται σημαντική αναπτυξιακή ώθηση. Στην έκθεση αναφέρεται, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη της οικονομίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% ενώ το μέλλον της κρίνεται υποτονικό, ενώ προβλέπεται ότι το χρέος της χώρας θα αυξηθεί από 128% του ΑΕΠ στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2017, εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται σε επίπεδα άνω του 6% και η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του κέντρου Νταγκ ΜακΓουίλιαμς, δήλωσε ότι “aκόμα και αν το κόστος δανεισμού μειωθεί και φτάσει στο 4%, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τόσο υποτονικός που βλέπουμε το χρέος να παραμένει στο 123% του ΑΕΠ το 2018”.

Τέλος, όσον αφορά την Ισπανία, εκφράζεται η άποψη ότι “υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να αποφύγει τη χρεοκοπία” και αυτό γιατί το χρέος της είναι πολύ χαμηλότερο. Τονίζεται, μάλιστα, ότι ακόμη και το “κακό” σενάριο προβλέπει πως το χρέος της Μαδρίτης δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 75% του ΑΕΠ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!