tromaktiko: Τα εμπιστευτικά σημειώματα της Blackrock στις τράπεζες

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τα εμπιστευτικά σημειώματα της Blackrock στις τράπεζες



Εκτός του ελέγχου της Blackrock θα παραμείνουν τα δάνεια των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό βάσει...
εμπιστευτικών σημειωμάτων που απέστειλε στις τράπεζες ο διεθνής οίκος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στα σημειώματα αυτά με τα οποία καθορίζονται και τα κατ΄ ιδίαν ραντεβού των στελεχών της Blackrock με εξειδικευμένα στελέχη διαχείρισης κινδύνων της κάθε τράπεζας, ο διεθνής οίκος διαβεβαιώνει τους Έλληνες τραπεζίτες ότι α) ο έλεγχος των χαρτοφυλακίων θα διεξαχθεί αποκλειστικά για τα εντός Ελλάδος δάνεια και β) θα διεξαχθεί με την πλήρη αντίληψη της Blackrock ότι η ελληνική διαφέρει από την ιρλανδική περίπτωση. Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι ο έλεγχος στα δανεικά χαρτοφυλάκια των μεγάλων τραπεζών θα διεξαχθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου (τη Δευτέρα 29 Αυγούστου η πρώτη γενική συνάντηση της Blackrock με τις τράπεζες) και από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των χαρτοφυλακίων των μικρών τραπεζών.

Το γεγονός ότι η Blackrock αναλαμβάνει τον έλεγχο, δηλώνοντας πως αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα της ελληνικής περίπτωσης από το προηγούμενο της Ιρλανδίας, όπου οι τράπεζες ήταν εκείνες που προκάλεσαν το πρόβλημα στη χώρα, λειτουργεί εν μέρει καθησυχαστικά για τους Έλληνες τραπεζίτες. Δεν αίρει, ωστόσο, τις ανησυχίες τους για το πώς θα αντιμετωπίσει η Blackrock το πλήθος των αναχρηματοδοτήσεων δανείων στις οποίες έχουν προβεί οι ελληνικές τράπεζες και οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό δεν καλύπτονται από αντίστοιχες προβλέψεις.

Ειδικότερα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο κίνδυνος δεν βρίσκεται στα τυποποιημένα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά) όπου ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός, αλλά κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αναμένεται να «ξεσκονίσει» η Blackrock. Ερωτηματικά δημιουργούνται επίσης για το πώς θα χειριστεί η Blackrock τις καλύψεις που έχουν λάβει για τα δάνειά τους οι τράπεζες. Στο θέμα αυτό καίριος αναμένεται ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία π.χ. θα δώσει τις αξίες της γης προκειμένου να υπολογιστεί το μέγεθος των εμπράγματων εξασφαλίσεων των τραπεζών.

Παρά τη γενικευμένη εκτίμηση των τραπεζιτών ότι οι παραδοχές της Blackrock για την αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, οι ίδιοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα εφαρμογής ηπιότερων κριτηρίων αξιολόγησης από αυτά που εφάρμοσε ο διεθνής οίκος στις ιρλανδικές τράπεζες.

Την πιθανότητα αυτή την βασίζουν στο ότι ο βαθμός μόχλευσης των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν των ιρλανδικών τραπεζών, οι δανειοδοτήσεις στην Ελλάδα υπήρξαν πολύ πιο ισορροπημένες (π.χ. οι ιρλανδικές τράπεζες είχαν δώσει δάνεια ακόμη και στο Τατζικιστάν…) και επιπλέον στην Ελλάδα έγινε ανατιμολόγηση των δανείων με αύξηση των επιτοκίων ενόψει των αυξημένων πιστωτικών κινδύνων (οι ιρλανδικές τράπεζες δεν μπορούσαν να κάνουν repricing των δανείων τους, καθώς αυτά ήταν κυρίως μακροπρόθεσμα και δη στον κλάδο του real estate).
www.capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!