tromaktiko: Το πράσινο φώς για το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους...

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Το πράσινο φώς για το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους...



Το πράσινο φώς από το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να δοθεί σήμερα στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων...
υπαλλήλων με εισηγητή τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.

Το νέα ριζικά διαμορφωμένο και την ίδια ώρα αυστηρότερο από το προηγούμενο, πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, με τις αλλαγές να είναι μεγάλες και με το πιο σημαντικό να είναι ότι για πρώτη φορά θα προβλέπεται η άμεση απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, κάτι το οποίο κρίνεται ότι θα περιορίσει τα γνωστά κρούσματα “κουκουλώματος” υποθέσεων διαφθοράς, που παρατηρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενισχύοντας την ατιμωρησία και τη διαφθορά. Μάλιστα τα νέα πειθαρχικά συμβούλια θα έχουν κατά πλειοψηφία δικαστές, ενώ τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν για πειθαρχικές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, μια ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή στα όσα προβλέπονται στο νέο πειθαρχικό δίκαιο, θα είναι ο χρόνος περαίωσης των ΕΔΕ, ο οποίος πλέον μειώνεται στον ένα μήνα, ενώ οι υπάλληλοι που παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης τίθενται αυτοδικαίως σε αργία ως την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ενώ θα αφαιρείται και το δικαίωμα να διεκδικήσουν στο μέλλον θέση προϊσταμένου.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει προ μηνών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, για πρώτη φορά με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο θα προβλέπεται επιπλέον ότι η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων στο «Διαύγεια» θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός των άλλων θα στερείται και του δικαιώματος προαγωγής.

Τέλος, αυστηρότερες θα είναι με το νέο καθεστώς και οι πειθαρχικές ποινές, καθώς θα υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις, το πρόστιμο επεκτείνεται σε 12 μήνες από τους τρεις που προβλέπονται σήμερα, όπως και η προσωρινή παύση με πλήρη στέρηση αποδοχών, που επεκτείνεται στους 12 μήνες από τους έξι, ενώ παράλληλα θεσπίζεται και ο υποβιβασμός έως δύο βαθμούς από έναν που ισχύει μέχρι σήμερα.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!