tromaktiko: Ακέφαλες παραμένουν ζωτικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας στην Κύπρο

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ακέφαλες παραμένουν ζωτικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας στην Κύπρο



Νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους έχουν ουσιαστικά παραλύσει καθώς δεν διαθέτουν επικεφαλής.
Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να προχωρήσει σε διορισμούς, μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει ως αποτέλεσμα το έργο αυτών των υπηρεσιών να παρακωλύεται σε μεγάλο βαθμό, να υπολειτουργούν, επηρεάζοντας έτσι δυσμενώς και τους ίδιους τους πολίτες, που υποβάλλουν σχετικά παράπονα προς διερεύνηση.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους διορισμούς που εκκρεμούν αποδίδονται στη δυσκολία εντοπισμού προσώπων, καθώς το Προεδρικό φέρεται να έλαβε αρκετές αρνητικές απαντήσεις.

Εδώ και περίπου δυο μήνες, εκκρεμεί ο διορισμός του προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο κ. Κωστάκης Χριστοφόρου δεν μπορεί να συνεχίσει να κατέχει τη θέση καθώς υστερεί σε προσόντα. Λόγω αυτής της εκκρεμότητας, η ΕΠΑ δεν εκδίδει αποφάσεις.

Επίσης, εκκρεμεί ο διορισμός του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, περισσότερο από ενάμιση μήνα. Η κ. Τούλα Πολυχρονίδου υπέβαλε παραίτηση επικαλούμενη προσωπικούς λόγους. Το γραφείο του Επιτρόπου δεν μπορεί να εκδώσει οποιαδήποτε απόφαση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Για περισσότερο από ένα μήνα παραμένει ακέφαλη και η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας, μετά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα υπό των βάρος των οποίων εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο Ανδρέας Μολέσκης. Η Γραμματεία έχει το συντονισμό και την εποπτεία της όλης εργασίας που απαιτείται να γίνει για την προετοιμασία και διαχείριση της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Στο σπίτι του επέλεξε να πάει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, Κώστας Ορφανός, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση στις 24 Ιουνίου, εξαιτίας του νόμου περί πολυσυνταξιούχων. Ο κ. Ορφανός, ως συνταξιούχος του Δημοσίου, επέλεξε τη μηνιαία σύνταξη των €3.150 παρά να εργάζεται με μηνιαίο μισθό €3.900.

Από τις 30 Ιουνίου παραμένει κενή και η θέση του προέδρου του Δ.Σ. του ΓεΣΥ, μετά την παραίτηση Κυριάκου Χριστοφή. Ο τελευταίος έφυγε πυροβολώντας, μη αντέχοντας άλλο την κοροϊδία και τον εμπαιγμό.

Επίσης, κενή παραμένει από τα τέλη Ιουλίου η θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπως και η θέση του βοηθού γενικού ελεγκτή, η οποία προφανώς ξεχάστηκε, καθότι η πλήρωσή της εκκρεμεί σχεδόν δυο χρόνια.

Πρόσφατα κενώθηκε και η θέση του υπαρχηγού της Ε.Φ. μετά την παύση του Σάββα Αργυρού για λόγους δημόσιου συμφέροντος, που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την τραγωδία στο Μαρί. Παρόλο που μόνο δυο είναι οι υποψήφιοι για τη θέση, εντούτοις ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση παρατηρείται κωλυσιεργία για την πλήρωση της.

Γλύτωσαν τους μισθούς

Αν μη τι άλλο, το ευχάριστο της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην πλήρωση των πιο πάνω θέσεων, η Δημοκρατία εξοικονόμησε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μισθούς, ειδικά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία του τόπου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!