tromaktiko: Έλληνες λαθρέμποροι ναυτικοί έσωζαν εβραίους από τους Ναζί

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Έλληνες λαθρέμποροι ναυτικοί έσωζαν εβραίους από τους Ναζί



Χιλιάδες εβραίοι στα χρόνια της Ναζιστικής Γερμανίας, μπόρεσαν να γλυτώσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί... εμπιστευόμενοι τη ζωή τους σε έλληνες ναυτικούς λαθρέμπορους που δρούσαν στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στοιχεία για τα γεγονότα αυτής της περιόδου και τη συγκεκριμένη σχέση εβραίων και ελλήνων παρουσίασε ο ιστορικός και καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Παναγιώτης Διαμαντής, στην ομιλία του στο συνέδριο «Επιστροφή στην Ανατολία», που πραγματοποιήθηκε στο Εβραϊκό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα, στη Μελβούρνη.

Στην ομιλία του ο ομογενής ιστορικός αναφέρθηκε διεξοδικά στο ρόλο των ελλήνων ναυτικών λαθρεμπόρων από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1940 και στη συμβολή τους στη διάσωση και μετακίνηση πολλών εβραίων φυγάδων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε είναι η περίπτωση του αυστριακής καταγωγής Willy Perl ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που εμπιστεύθηκε στους Έλληνες ναυτικούς λαθρέμπορους για να σώσει τη ζωή χιλιάδων κυνηγημένων εβραίων.

Ο συγκεκριμένος, γνωρίζοντας την ιστορική παρουσία των Ελλήνων στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, αποφάσισε να απευθυνθεί στους παράνομους Έλληνες ναυτικούς για να σώσει όσους συμπατριώτες του μπορούσε από την καταδίωξη των Ναζί.

Αλλά και αργότερα, όταν το 1948 ιδρύθηκε το σύγχρονο κράτος του Ισραήλ, έλληνες ναυτικοί έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στη μεταφορά εβαρίων που επιθυμούσαν να εγκατασταθούν στα εδάφη της νέας χώρας τους. Στην ουσία, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση, οι πρώτοι εβραίοι πρόσφυγες που έφτασαν στην Παλαιστίνη μεταφέρθηκαν εκεί με τη βοήθεια ελλήνων ναυτικών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!