tromaktiko: Κρούσματα ελονοσίας σε ντόπιους και μετανάστες θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Κρούσματα ελονοσίας σε ντόπιους και μετανάστες θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία



Άμεση είναι η ανάγκη για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της ελονοσίας στη Λακωνία. Το πρόβλημα που έχει προκύψει κυρίως στον πρώην Δήμο Έλους και νυν Δήμο Ευρώτα... με κρούσματα ελονοσίας που παρουσιάστηκαν σε πληθυσμούς τόσο μεταναστών όσο και μόνιμων κατοίκων, αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση του προβλήματος (κυρίως με ψεκασμούς και εμβολιασμούς) με τη συμβολή του ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο. και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τίποτε από όλα αυτά δεν υλοποιήθηκαν.

Το θέμα φέρνει στη βουλή ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος επισημαίνει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι παράλληλα με τα παραπάνω έχει αδρανοποιηθεί εντελώς το τέως Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών και δεν έχει υπάρξει καμία χαρτογράφηση της περιοχής για την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα οποία είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της επερχόμενης νόσου του Νείλου.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο από τη στιγμή που πέραν της έλλειψης κατασταλτικής πολιτικής, υπάρχει τεράστια έλλειψη των φαρμάκων που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Σε πρόσφατο περιστατικό από τη Λακωνία και που νοσηλεύεται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, υπήρξε δυσκολία στην ανεύρεση των ειδικών φαρμάκων κατά της ελονοσίας με αποτέλεσμα σήμερα η ασθενής να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

Ο βουλευτής ρωτά τους υπουργούς:

Δεδομένου ότι το πρόβλημα υφίσταται με κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ζητά τη λήψη άμεσων περιβαλλοντικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου της ελονοσίας, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβείτε για την καταπολέμησή της στη Λακωνία, γιατί όπως φαίνεται όλοι οι τοπικοί φορείς αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος αντιμετώπισης της νόσου

Σε ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Υγείας για την προμήθεια του ανάλογου υλικού που απαιτείται για την καταπολέμηση όχι μόνο της ελονοσίας αλλά και της εμφάνισης του ιού του Νείλου στο Νομό μας;
http://www.moriasnow.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!