tromaktiko: Ενέδρα του ΣΔΟΕ σε πολυτελή ΙΧ με πινακίδες Βουλγαρίας

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ενέδρα του ΣΔΟΕ σε πολυτελή ΙΧ με πινακίδες Βουλγαρίας



Τρόπο να κυκλοφορούν με λιμουζίνες και πανάκριβα τζιπ χωρίς όμως να επιβαρύνονται από τα νέα τσουχτερά τεκμήρια, τα υψηλά τέλη...
κυκλοφορίας, το φόρο πολυτελείας και την ειδική εισφορά επί των ΙΧ υψηλού κυβισμού

ανακάλυψαν εκατοντάδες «επιχειρηματίες». Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ξεκινά ελέγχους προκειμένου να περιορίσει στη γένεσή του το φαινόμενο της κυκλοφορίας από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα πολυτελών ΙΧ τα οποία εμφανίζονται να ανήκουν σε εταιρείες της Βουλγαρίας.

Η πολύ υψηλή φορολογία σε ένα προϊόν δημιουργεί παρενέργειες και αναζήτηση παραθύρων προκειμένου να παρακαμφθεί. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτό της άγριας φορολόγησης των ΙΧ υψηλού κυβισμού που επιβλήθηκε τα τελευταία δυο χρόνια. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε φόρος πολυτελείας κατά την απόκτηση, πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας, ειδικός ετήσιος φόρος και πολύ υψηλά τεκμήρια διαβίωσης.

Οι «λύσεις» βρέθηκαν από πολλούς στη Βουλγαρία. Τι κάνουν; Προχωρούν στη σύσταση μιας εικονικής επιχείρησης στη γειτονική χώρα όπου η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύ απλή και φθηνή αφού για τη σύστασή της αρκεί η συνεισφορά μετοχικού κεφαλαίου μόλις ενός ευρώ. Στη συνέχεια προχωρούν στην αγορά, στο όνομα της επιχείρησης, του πολυτελούς αυτοκινήτου το οποίο κυκλοφορούν στη συνέχεια στην Ελλάδα με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας. Μάλιστα προκειμένου να παρακάμψουν πλήρως την ελληνική νομοθεσία αποκτούν και κάρτα μόνιμης κατοικίας στη Βουλγαρία κάτι το οποίο θεωρείται σχετικά εύκολο στη γειτονική χώρα.

Υπάρχει και η άλλη λύση που επιλέγουν κυρίως όσοι διαθέτουν ήδη αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Αυτοί προχωρούν στη σύσταση της εταιρείας στη Βουλγαρία, κάνουν αποταξινόμηση του ΙΧ στην Ελλάδα και το μεταβιβάζουν στην εταιρεία αποκτώντας πινακίδες της Βουλγαρίας. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουν κυρίως από τα υψηλά ελληνικά τεκμήρια. Τα παραπάνω συμβαίνουν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι ανάμεσα σε αυτούς που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με ΙΧ τα οποία φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας Βουλγαρίας υπάρχουν πολλοί πραγματικοί επιχειρηματίες που έχουν πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα.

Το ΣΔΟΕ ξεκινά ελέγχους για το συγκεκριμένο θέμα που θα γίνονται στο δρόμο. Συγκεκριμένα οι ελεγκτές θα σταματούν ΙΧ με πινακίδες Βουλγαρίας προκειμένου να ελέγξουν την εθνικότητα του οδηγού. Εφόσον είναι Έλληνας θα καταγράφονται τα στοιχεία του και θα ελέγχεται στη συνέχεια αν η «συνήθης κατοικία» του όπως ορίζει η τελωνειακή νομοθεσία είναι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αυτό θα γίνεται με βάση το φορολογικό του μητρώο, δηλαδή αν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα, από ποια πηγή προέρχεται αυτό. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία τότε ο φορολογούμενος δεν θα έχει κυρώσεις. Αν όμως διαπιστώνεται ότι ο μοναδικός του δεσμός με τη Βουλγαρία είναι η εικονική εταιρεία και το ΙΧ που ανήκει σε αυτήν τότε θα εφαρμόζεται η νομοθεσία περί λαθραίας εισαγωγής και κυκλοφορίας ΙΧ.
www.capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!