Το ποσοστό της μείωσης φτάνει σε ποσοστό ακόμα και το 50%, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Ρεθύμνου, το 2005 εκ- δόθηκαν 620 οικοδομικές άδειες στο νομό ενώ το 2010 συνολικά 340. Από το 2005, κάθε χρόνο παρατηρείται σταθερή μείωση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, καθώς το 2006 εκδόθηκαν 517, το 2007 εκδόθηκαν 474, το 2008 εκδόθηκαν 437, το 2009 εκδόθηκαν 412 και το 2010, όπως προαναφέρθηκε, συνολικά 340 άδειες.
Η πτώση συνεχίζεται και το 2011 αφού τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, η Διεύθυνση Πολεοδομίας έχει εκδώσει 147 οικοδομικές άδειες ενώ στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, είχε εκδώσει 200. Σημειώνεται ότι σε αυτά τα νούμερα, συμπεριλαμβάνονται τόσο οι τροποποιήσεις όσο και οι ανανεώσεις αδειών, κάτι που σημαίνει ότι η «βουτιά» στην οικοδομική δραστηριότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού οι 340 οικοδομικές άδειες του 2010, για παράδειγμα, δεν είναι όλες νέες άδειες ούτε σημαίνει πως επειδή κάποιος έβγαλε άδεια, προχώρησε και σε ανέγερση κατοικίας ή άλλου κτίσματος.
Πάντως, ο συγκεκριμένος κλάδος στο Ρέθυμνο φαίνεται πως έχει υποστεί την μεγαλύτερη πληγή, με την παραθεριστική κατοικία να βρίσκεται σε μηδενική ζήτηση και την ανέγερση ακόμα και πρώτης κατοικίας να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα άνθρωποι του κατασκευαστικού κλάδου, οι πολυώροφες οικοδομές και τα μεγάλα σπίτια αποτελούν πλέον «πολυτέλεια» και το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται αφορούν ισόγεια ή διώροφα κτίσματα, 35-50 m2.
Χαρακτηριστικό της μεγάλης κρίσης που πλήττει τον κατασκευαστικό κλάδο, είναι το γεγονός ότι την τελευταία διετία έκλεισαν στο Ρέθυμνο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ πολλά είναι τα τεχνικά γραφεία που σήμερα υπολειτουργούν. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου το 30%-40% των εργαζομένων έχει αποχωρήσει από το χώρο της οικοδομής και έχει στραφεί σε άλλα επαγγέλματα, παλιά και καλά συνεργεία διέλυσαν, οι εργαζόμενοι εξαφανίστηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν άνεργοι πολλούς μήνες. Η οικοδομική δραστηριότητα, πάντως, καταρρέει σε όλη την Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σύμφωνα με αυτά, πτώση 30,3% παρουσίασε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (με βάσει τον όγκο των νέων οικοδομών) ενώ το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος, η πτώση ανήλθε σε 49,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2010.