tromaktiko: Δείχνει να μην αντέχει το βάρος

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Δείχνει να μην αντέχει το βάρος



Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2008, δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για μια αλλαγή φιλοσοφίας, κουλτούρας και αισθητικής στην Ουάσινγκτον. Ειδικά σε σύγκριση με τον… πολεμοχαρή προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, ο άλλοτε Γερουσιαστής του Ιλινόις έμοιαζε να έχει εύκολο έργο. Και όμως, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, φλερτάρει επίμονα με την κατάληξη της «παρένθεσης». Να παραμείνει δηλαδή στην ηγεσία της υπερδύναμης μονάχα για μια θητεία, όπως συνέβη με Προέδρους ανεπαρκείς ή αποτυχημένους. Στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα εκπυρσοκρότησε η βραδυφλεγής βόμβα μιας οικονομίας με πολυετείς στρεβλώσεις και παθογένειες. Με έντονα υφεσιακά χαρακτηριστικά, και με τη «ρετσινιά» της γενεσιουργού αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, λόγω της κατάρρευσης της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η χθεσινή του εικόνα κάτω από τον πίνακα με τον Αβραάμ Λίνκολν, στον Λευκό Οίκο, γεννούσε συνειρμούς και σκόρπιζε απογοητεύσεις. Ο ένας Πρόεδρος κατάφερε να κερδίσει τον Εμφύλιο, και να διατηρήσει το έθνος ενωμένο. Ο Μπαράκ Ομπάμα δυσκολεύεται να εμπνεύσει ακόμη και τους δικούς του ανθρώπους, αν σκεφτεί κανείς ότι ο «αντ’ αυτού» Ραμ Εμάνιουελ άφησε τον Λευκό Οίκο για να εκλεγεί δήμαρχος στην πόλη του Σικάγο, και ο Τιμ Γκάιτνερ θα εγκατέλειπε το πόστο του Υπουργού Οικονομικών, αν εν μεσολαβούσε η υποβάθμιση από την Standard & Poor’s. Ακόμη και στις διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικανούς, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται έστω και προσωρινά ηττημένος. Μόνο που πλέον, τίθεται εν αμφιβόλω η συνολική στρατηγική της περιθωριοποίησης των πολιτικών αντιπάλων του, λόγω της χειραγώγησής τους από το ακραίο Tea Party, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος αδυνατεί να βγει μπροστά από τα γεγονότα.

Το γεγονός ότι η Wall Street άρχισε να κατρακυλά μετά το διάγγελμά του, δείχνει ότι όσα είπε ήταν ανεπαρκή και απογοήτευσαν. Αν όχι, προβλημάτισαν, ανησύχησαν, πανικόβαλαν. Στην εποχή της μεγάλης κρίσης, απαιτούνται «θωρακισμένες» ηγεσίες. Ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος είχε κατανοήσει τις ανεπάρκειές του, και στηριζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στον Ντικ Τσέινι και τον Καρλ Ρόουβ. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μοιάζει να έχει κανέναν. Και έτσι, εξελίσσεται στον «μεγάλο επιταχυντή» μιας κρίσης που κληρονόμησε αλλά γιγάντωσε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!