tromaktiko: Λαογραφικό Μουσείο αποκτά η κοινότητα Αγίου Αθανασίου

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Λαογραφικό Μουσείο αποκτά η κοινότητα Αγίου Αθανασίου



Οριστικά και χωρίς άλλα προσκόμματα τροχοδρομείται πλέον η κατασκευή Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου που προωθεί ο Δήμος Αγίου Αθανασίου με την...
οικονομική συμβολή του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού.

Τo Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία ασχολήθηκε επισταμένα με το θέμα και αποφάσισε να υιοθετήσει το Ολοκληρωμένο Ρυθμιστικό Σχέδιο που εκπονήθηκε από ιδιώτη μελετητή για αποκατάσταση της κατοικίας του Γεωργίου Σωφρονίου, πρώτου γραμματέα της ΣΠΕ Αγίου Αθανασίου και πρώην κοινοτάρχη, ένα διατηρητέο κτήριο μοναδικό και σπάνιο οικοδόμημα που βρίσκεται στο κέντρο του ιστορικού πυρήνα του δήμου και μετατροπής του σε Δημοτικό Μουσείο. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο διώροφο κτίσμα με εσωτερική αυλή στην οποία σώζονται παλιοί ξυλόφουρνοι, παλιό πηγάδι, μεγάλη αποθήκη (αχερωνάρι) και άλλα στοιχεία που συνθέτουν ένα παραδοσιακό σπίτι.

Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες σε αρμοδίους λειτουργούς να προχωρήσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου στην προκήρυξη προσφορών, σε ενδιαφερόμενους εργολήπτες. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν πριν το τέλος του χρόνου και το Μουσείο θα είναι έτοιμο σε χρονικό διάστημα 18 μηνών από την ημέρα έναρξης των εργασιών . Το δε συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στις 900.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έγιναν η διώροφη κατοικία και το αχερωνάρι θα χρησιμοποιούνται ως μουσειακοί χώροι όπου θα παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός εκθεμάτων -οικιακά σκεύη και άλλα αντικείμενα, γεωργικά και άλλα επαγγελματικά εργαλεία. Το κτήριο στη νότια πλευρά του οικοδομήματος μετατρέπεται σε μικρή καφετερία καθώς και μικρό κατάστημα πώλησης υλικού που σχετίζεται με το μουσείο ενώ θα υπάρχει δωμάτιο οπτικοακουστικών μέσων προβολής της λαογραφίας, μελέτης και έρευνας. Στο Μουσείο θα παρουσιάζεται και η ιστορία της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Αγίου Αθανασίου η οποία, όπως είναι γνωστό, εντάχθηκε πρόσφατα στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!