Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί πως επηρεάζει η γυμναστική την δομή και την λειτουργία του εγκεφάλου.
Στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της «Επιθεωρήσεως Εφηρμοσμένης Φυσιολογίας» (JAP), οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Μισέλ Βος, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόϊ, γράφουν πως επανεξέτασαν 111 προγενέστερες μελέτες.
Όπως διαπίστωσαν, η αεροβική και η προπόνηση για δύναμη είναι απαραίτητες για υγιή εγκέφαλο. Η αεροβική λ.χ., ιδίως κατά την παιδική ηλικία, παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη νοητικών ικανοτήτων οι οποίες μας συνοδεύουν για μια ζωή, ενώ η συστηματική προπόνηση βελτιώνει τη μνήμη, την προσοχή και τις ικανότητες λήψεως αποφάσεων.
Αντιθέτως, η καθιστική ζωή σχετίζεται με φτωχότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και χειρότερες επιδόσεις στα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών. Οι ερευνητές παρέχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις για τους τρόπους με τους οποίους τονώνει η γυμναστική τον εγκέφαλο.
Αφού εξέτασαν και μελέτες σε ζώα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η γυμναστική αλλάζει την δομή του εγκεφάλου, διεγείροντας την παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, αυξάνει την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των εγκεφαλικών κυττάρων.