tromaktiko: Γιγάντιος μύκητας ανακαλύφθηκε στην Κίνα

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Γιγάντιος μύκητας ανακαλύφθηκε στην Κίνα



Η πιο μαζική καρποφορία μυκήτων που έχει ανακαλυφθεί, μεγαλώνει στο κάτω μέρος ενός δένδρου στην Κίνα.Ο καρπός, που μοιάζει με μανιτάρια που παράγονται από άλλα είδη μυκήτων, είναι έως και 10 μέτρα μήκος, 80 εκατοστά πλάτος και ζυγίζει μισό τόνο. Αυτό καταρρίπτει το ρεκόρ που κατείχε προηγουμένως ένας μύκητας στο Kew Gardens στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο νέος μύκητας γίγαντας πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 20 ετών.

Το πρώτο παράδειγμα μύκητα - γίγαντα, καταγράφηκε από τους επιστήμονες το 2008 στην επαρχία Fujian, στην Κίνα, από τον καθηγητή Yu-Cheng Dai από το Herbarium of biology στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το βοηθό του, Dr Cui.

"Αλλά η συλλογή αυτού του τύπου δεν ήταν μεγάλη" είπε ο καθηγητής Dai στο BBC Nature. "Ωστόσο, βρήκαμε ένα γιγάντιο στην επαρχία Χαϊνάν, το 2010." Οι ερευνητές, μελετώντας μύκητες σε σάπιο κορμό δένδρου, ανακάλυψαν το συγκεκριμένο δείγμα, το οποίο περιγράφουν στο περιοδικό Fungal Biology.

"Δεν ψάχναμε συγκεκριμένα για κάποιον μύκητα. Δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει μήκυτας που μπορεί να αναπτυχθεί σε τέτοιο μέγεθος", είπε. "Μας εξέπληξε όταν το βρήκαμε, και εμείς δεν τον αναγνωρίσαμε στο δάσος, γιατί είναι πολύ μεγάλος".

Ο μύκητας, F. ellipsoidea, είναι αυτό που οι μυκητολόγοι ονομάζουν αιώνιο Polypore - αλλιώς γνωστός ως ένας μύκητας-βραχίονας. Όντας αιώνιος, μπορεί να ζήσει για πολλά χρόνια, γι' αυτό έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε τόσο μεγάλο μέγεθος. Το σάπιο ξύλο του δέντρου τροφοδότησε την ανάπτυξή του. Το σώμα του γιγάντιου μήκυτα F. ellipsoidea σχηματίζει ένα μακρύ, καφέ σχήμα έως 10.85m μήκος, 82-88 εκατοστά πλάτος, και 4,6-5,5 εκατοστά πάχος.Μετρώντας την πυκνότητα του σώματος του καρπού, οι επιστήμονες είδαν ότι ζυγίζει 400-500kg. Επίσης, εκτιμάται ότι θα κρατήσει περίπου 450 εκατομμύρια σπόρια.

"Ένα μικρό κομμάτι του σώματος του καρπού είναι σχεδόν όσο το μέγεθος μου," δήλωσε ο καθηγητής Dai. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν ένα δείγμα του Rigidoporus ulmarius, που βρέθηκε στο Kew Gardens στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2003. Ήταν περίπου 150 εκατοστά σε διάμετρο, με περίμετρο 425 εκατοστά. Από το νέο μύκητα ρεκόρ, οι επιστήμονες πήραν δείγματα στο εργαστήριο, όπου θα αναλυθούν. Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι ο μύκητας ήταν το είδος Fomitiporia ellipsoidea, και οι ερευνητές έκαναν δύο επόμενα ταξίδια για να μελετήσουν περαιτέρω το δείγμα.
http://www.webdaily.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!