tromaktiko: «Το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί»

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

«Το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί»



Την επισήμανση, πως τα χρήματα του πρώτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και πως επιπλέον έχουν παραταθεί οι...
προθεσμίες αποπληρωμής του δανείου, κάνει η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Εστεράιχ», στην οποία χαρακτηρίζει συγχρόνως ως «υπερβολή» την πρόταση για σύσταση οικονομικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλο που η ίδια θεωρεί, όπως δηλώνει, απαραίτητο τον καλύτερο συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στο χώρο της Ευρωζώνης.
Την απάντησή της ως προς το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η κ. Φέκτερ δίνει σε ερώτηση για το εάν επαρκούν τα μέχρι στιγμής μέτρα διάσωσης της Ελλάδας ή θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.
Η Αυστριακή υπουργός επιρρίπτει την ευθύνη για τη σημερινή κρίση στην πολιτική συσσώρευσης χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η λανθασμένη οικονομική πολιτική του παρελθόντος ευθύνεται για το σημερινό έλλειμμα παραγωγικότητας.
Αλλά και η πλειονότητα των Αυστριακών τάσσεται κατά της σύστασης οικονομικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση για λογαριασμό της ευρείας κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», το 65% των ερωτηθέντων απορρίπτει την ιδέα σύστασης οικονομικής κυβέρνησης στην ΕΕ, ενώ, παράλληλα, ένα 66% τάσσεται υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του ορίου χρέους στις χώρες-μέλη.
Στο μεταξύ, κριτική στη γνωστή επιφυλακτική στάση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, και ιδιαίτερα της υπουργού Οικονομικών Μαρίας Φεκτερ (του Λαϊκού Κόμματος), απέναντι στην έκδοση Ευρωομολόγου, ασκεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αρχηγός της ομάδας του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Οτμαρ Κάρας.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Κάρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση στη Βιέννη αρχικά απορρίπτει όλα αυτά που τελικά θα ισχύσουν και επέρριψε στον αυστριακό κυβερνητικό συνασπισμό «καθαρά εσωπολιτικές σκοπιμότητες», ενώ ο ίδιος τάχτηκε υπέρ της έκδοσης Ευρωομολόγων, διαδικασία που, όπως τόνισε, πρέπει να ολοκληρωθεί βήμα προς βήμα.
Ο κ. Κάρας άσκησε κριτική και στις πρόσφατες προτάσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, κάνοντας λόγο για γαλλο-γερμανικό διευθυντήριο και σημειώνοντας πως αποτελούν ένδειξη αποδυνάμωσης της Ευρώπης, καθώς, κατά την άποψή του, δεν νομιμοποιούνται από τη Συνθήκη της ΕΕ και δεν είναι δημοκρατικές λόγω μη εμπλοκής των ευρωπαϊκών οργάνων.
Όπως επισήμανε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, είναι μεν αναγκαίος ο καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, ωστόσο η οικονομική κυβέρνηση που προτείνουν Μέρκελ και Σαρκοζί δεν θα λύσει τα προβλήματα, αντιθέτως θα τα επιτείνει.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!