«Κόφτης» για κακοπληρωτές
Ο γ.γ. Ψηφιακού Σχεδιασμού Αντώνης Μαρκόπουλος επισήμανε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων με ένα «επιχειρηματικό κουπόνι» για τη μετάβασή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα. Και θα «τρέξει» άμεσα το πρόγραμμα ενίσχυσης, μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.
Η έκδοση των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα γίνεται ως εξής: Το τιμολόγιο θα εκδίδεται άυλα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της επιχείρησης και για την έκδοσή του θα ενημερώνεται άμεσα, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Ο λήπτης του τιμολογίου θα το λαμβάνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σημειώνεται ότι, με βάση όσα έγιναν γνωστά στην παρουσίαση του προγράμματος έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, η ΓΓΠΣ θα έχει τη δυνατότητα να βάλει «κόπτη» στην έκδοση τιμολογίων από επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα μπορέσει να περιορίσει το φαινόμενο έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εφόσον σταδιακά η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων γίνει υποχρεωτική σε όλο το φάσμα της αγοράς.
Αρχή από κρατικές προμήθειες
Σε πρώτη φάση το ηλεκτρονικό τιμολόγιο αναμένεται να υιοθετηθεί για τις συναλλαγές του Δημοσίου (π.χ. κρατικές προμήθειες). Η επέκτασή του στο σύνολο της αγοράς, πάντως, αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα περιστολής κόστους για τις επιχειρήσεις. Πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ δείχνει ότι για μία εταιρεία που απασχολεί 5.000 άτομα προσωπικό η έκδοση ενός τιμολογίου με τον παραδοσιακό τρόπο κοστίζει 11,10 ευρώ. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση το κόστος της επιχείρησης κατεβαίνει στα 4,70 ευρώ. Το ίδιο τιμολόγιο στον παραλήπτη κοστίζει 17,60 ευρώ. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση το κόστος του παραλήπτη μειώνεται στα 6,70 ευρώ. Το συνολικό κόστος για την αγορά με την παραδοσιακή τιμολόγηση είναι 1,7 δισ. ευρώ και με την ηλεκτρονική πέφτει στα 600 εκατ. ευρώ, καθώς συνολικά στην ελληνική αγορά διακινούνται 250 εκατ. τιμολόγια, εκ των οποίων μόνο 7 εκατ. τιμολόγια είναι ηλεκτρονικά.
Οικονομο-ΕΛ.ΑΣ.
Ξεκίνησε τις εξορμήσεις η νεοσύστατη υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται όργιο φοροδιαφυγής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για τη διαδικασία χρηματοδότησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ήδη οι καταγγελίες πολιτών είναι δεκάδες χιλιάδες από την πρώτη μέρα λειτουργίας της νεοσύστατης υπηρεσίας. Συγκεκριμένα οι περισσότερες καταγγελίες που δόθηκαν στον πενταψήφιο αριθμό «11012» της ΕΛ.ΑΣ. προέρχονταν από την περιοχή της Αττικής, ενώ υπήρξαν περίπου 1.500 σχετικές αναφορές από τη Θεσσαλονίκη και 2.000 από διάφορα τουριστικά θέρετρα της χώρας μας.
Η νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή. Όπως έλεγε υψηλόβαθμος αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας, «κατά μέσον όρο κάθε ημέρα υπολογίζεται ότι θα δεχόμαστε 70-80 καταγγελίες. Αυτό σημαίνει ότι ετησίως θα δεχθούμε περισσότερες από 20.000 αναφορές πολιτών. Αυτά τα στοιχεία θα τα ομαδοποιήσουμε και θα πραγματοποιούμε στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της χώρας». Παράλληλα συνεχίζεται η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τις δικαστικές αρχές, οι οποίες αποστέλλουν φακέλους με σχετικές υποθέσεις στην Οικονομική Αστυνομία.
Έτσι λοιπόν οι αρμόδιοι αξιωματικοί θα ασχοληθούν, στη συνέχεια, με τη χρηματοδότηση δεκάδων ΜΚΟ από κρατικούς φορείς με 100 εκατ. ευρώ. Σχετική έρευνα πραγματοποιεί και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Η φοροδιαφυγή μέσω τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, όπως ανακάλυψε η Ελληνική Αστυνομία. Ο συνολικός τζίρος των τυχερών παιχνιδιών μέσα από το Ίντερνετ υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.
Φωτιά τα φέσια
Στα 6,628 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου κατά το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2011, έναντι 6,487 δισ. ευρώ που ήταν το πεντάμηνο, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου το κράτος δημιούργησε νέες οφειλές που δεν εξοφλήθηκαν σε διάστημα 90 ημερών. Οι μεγαλύτερες οφειλές αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία (2,662 δισ. ευρώ) και τα νοσοκομεία (1,848 δισ. ευρώ) ενώ ακολουθούν τα υπουργεία (980 εκατ. ευρώ) και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (892 εκατ. ευρώ). Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν τα 22,539 δισ. ευρώ ενώ τα έξοδα αντιστοιχούν σε 38,937 δισ. ευρώ. Έτσι το έλλειμμα τον Ιούνιο εμφανίζεται αυξημένο σε 16,399 δισ. ευρώ έναντι 13,759 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται σε 9,390 δισ. ευρώ έναντι 7,915 δισ. ευρώ τον Μάιο.