tromaktiko: Πολύ μεγάλη μεταβλητότητα, εν μέσω "πυρκαγιάς" στην παγκόσμια οικονομία και τα πιθανά οφέλη από το "ξύπνημα" των ευρωπαίων εταίρων...

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Πολύ μεγάλη μεταβλητότητα, εν μέσω "πυρκαγιάς" στην παγκόσμια οικονομία και τα πιθανά οφέλη από το "ξύπνημα" των ευρωπαίων εταίρων...



Η μεταβλητότητα ενδέχεται να χτυπήσει κόκκινο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στην πορεία των ξένων αγορών, μετά το χθεσινό sell – off σε αυτές και ειδικά τις ΗΠΑ...(αναβίωσαν ημέρες 2008, δηλαδή εποχή χρεοκοπίας Lehman Brothers), εν μέσω πάντα μεγάλης ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία και κυρίως την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ε.Ε..

Μάλιστα, όσον αφορά το δεύτερο αυτό ζήτημα, θεωρούμε ότι η κρίση χρέους, συνολικά στην Ε.Ε., βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, κάτι το οποίο φάνηκε από τα συνεχή νέα ιστορικά υψηλά των spreads των ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας (ακόμη και της Γαλλίας), αλλά και το πολύ υψηλό κόστος δανεισμού, το οποίο πλήρωσε χθες η Ισπανία. Μάλιστα, βλέποντας όλα τα παραπάνω, θα τολμούσαμε να πούμε, ότι πλησιάζει ενδεχομένως η ώρα, όπου οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να βγουν, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, από το λήθαργο στον οποίον βρίσκονται και να πάρουν, επιτέλους, τις τολμηρές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, προτού να είναι αργά, για την ίδια την Ε.Ε. (κάτι το οποίο επισημαίνουμε εδώ και μήνες).

Το Πιθανό Ξύπνημα της Ε.Ε.
Στην τελευταία σύνοδο του Ιουλίου, για την ελληνική κρίση χρέους, είχε αποδειχθεί για ακόμη μια φορά, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι λειτουργούν και ενεργοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις πανικού κάτι το οποίο αισιοδοξούμε, ότι θα μπορούσε να συμβεί και τώρα, μετά την καταστροφική εικόνα των χρηματιστηριακών αγορών, τις τελευταίες ημέρες και ειδικά χθες. Μάλιστα, η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται και από τη χθεσινή επιστολή Μπαρόζο, στους ευρωπαίους εταίρους, με την οποία απευθύνει, ουσιαστικά έκκληση στα κράτη μέλη να εγκριθούν οι διαδικασίες των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ενώ, θα λέγαμε, ότι δεν είναι τυχαίο ότι εστιάζει την προσοχή του κυρίως στην έγκριση του διευρυμένου ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο η ευρωζώνη απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Με αφορμή λοιπόν, τα τελευταία αυτά, θα αναφέρουμε και σήμερα, ότι εκεί, δηλαδή στη λειτουργία του EFSF, θεωρούμε ότι βρίσκεται το κλειδί της αναχαίτισης της κρίσης χρέους που βιώνει η Ε.Ε., αφού αν δεχθούμε, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν διάθεση να διαλύσουν την Ε.Ε., αναμένουμε να κινητοποιηθούν, επιτέλους και να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις.

Μάλιστα, όσον αφορά το EFSF, όπως είχαμε αναφέρει και χθες, σε μια ριζοσπαστική λύση από την Ε.Ε. θα μπορούσαν τα κεφάλαια του (θέμα για το οποίο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά), να αυξηθούν με την έκδοση ευρωομολόγου και να χρησιμοποιηθούν, εν συνεχεία για εκτεταμένες παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων.

Μάλιστα σε αυτό το σημείο και σε συνάρτηση με τα όλα τα παραπάνω να αναφέρουμε, ότι μπορεί οι εκρηκτικές εξελίξεις στο εξωτερικό, να αποδειχθούν σημαντικό όφελος για το ελληνικό χρηματιστήριο και την οικονομία, αφού στην προσπάθεια της Ε.Ε. να αποφύγει τα χειρότερα, ενδέχεται να επισπευστούν γενναίες αποφάσεις, κάτι το οποίο θα συμβάλει επιπροσθέτως στη αύξηση των πιθανοτήτων να βελτιωθεί το κλίμα στο Χ.Α.. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, είναι πολύ πιθανό, οι αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί για τη χώρα μας, να προωθηθούν/εφαρμοστούν ακόμη πιο γρήγορα, κυρίως όσον αφορά το μηχανισμό στήριξης (EFSF), που αναφέραμε. Τέλος, δε θα πρέπει να αποκλείει κανείς, ότι εν μέσω πυρκαγιάς στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, οι αξιωματούχοι είναι πολύ πιθανό να αποφύγουν καταστάσεις (αναφερόμαστε στις διαπραγματεύσεις για το rollover των ελληνικών ομολόγων), που θα τρομοκρατήσουν, ακόμη περισσότερο τις αγορές.

Η πολύ κρίσιμη δοκιμασία της μέσο μακροπρόθεσμης τάσης σε ΗΠΑ και Xetra DAX….

Πέραν, των παραπάνω, θα προσεγγίσουμε το πρόσφατο ξεπούλημα που λαμβάνει χώρα, για τους βασικούς δείκτες στις ΗΠΑ, S&P 500 και Dow Jones Industrials, αλλά και το Xetra DAX στη Γερμανία αμιγώς τεχνικά, αναφέροντας, εν συντομία, την κρισιμότητα της κατάστασης, με τη θετική μέσο – μακροπρόθεσμη τάση να κινδυνεύει για πρώτη φορά, μετά από πολλούς μήνες. Έτσι λοιπόν, αν δεχθούμε ότι το πρόσφατο ξεπούλημα, ήταν απλός μια κατοχύρωση κερδών, στη μεγάλη άνοδο των τελευταίων μηνών, θα λέγαμε ότι κάπου εδώ οι αγορές, θα αντιδράσουν, σε αντίθετη περίπτωση μπαίνουμε πλέον, σε πολύ μεγάλες περιπέτειες, με κίνδυνο η θετική μέσο – μακροπρόθεσμη τάση να αρχίζει να γυρίζει αρνητική, μετά από 2 περίπου χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται.

XETRA DAX
Στις 6.414,76 μονάδες έκλεισε χθες ο Xetra DAX, στη Γερμανία, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μεγάλο ζητούμενο, θα είναι επειγόντως η επιστροφή υψηλότερα των 6.550 – 6.580, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη της μέσο – μακροπρόθεσμης τάσης που δοκιμάζεται. Πολύ σημαντικό είναι επίσης και το επίπεδο των 6.350 μονάδων, που λειτουργεί ως μια πολύ σημαντική στήριξη.

S&P 500
Στην περίπτωση του S&P 500, αυτό που είναι το πλέον κρίσιμο είναι να αποφευχθεί η απώλεια, για πάνω από έναν αριθμό συνεδριάσεων, της πλέον σημαντικής στήριξης που υπάρχει στα επίπεδα των 1.200 – 1.205 μονάδων (ακριβώς σε αυτά έκλεισε χθες, δε θα είναι τόσο εύκολο να χαθούν) και να επιστρέψει υψηλότερα της μακροπρόθεσμης ζώνης των 1.220 – 1.230 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο νη μέσο – μακροπρόθεσμη τάση, ενώ αναμένουμε κίνηση για αρχή, προς τα επίπεδα των 1.120 – 1.130 μονάδων. Πάντως η σπουδαιότητα των 1.200 – 1.205 μονάδων είναι τόσο μεγάλη που θεωρούμε πολύ πιθανή μια αντίδραση, ακόμη και σήμερα.

Dow Jones Industrials
Αντίστοιχα με το S&P 500, η πλέον κρίσιμη στήριξη των διαγραμμάτων για το Dow, βρίσκεται στα επίπεδα των 11.220 – 11.260, επίπεδα στα οποία υπάρχουν τόσο μια μακροπρόθεσμη ζώνη, όσο και μια από τις ισχυρότερες στηρίξεις των διαγραμμάτων. Να αναφέρουμε ότι η πτώση μέχρι αυτά τα επίπεδα, αν και μεγάλη δε θεωρείται ότι αλλάζει τη μακροπρόθεσμη τάση, ενώ η απώλεια των παραπάνω επίπεδων (δε θα είναι καθόλου εύκολη, θεωρούμε πολύ πιθανή την αντίδραση) θα μας τρομοκρατήσει.

Στην “Κόψη του Ξυραφιού” το Χ.Α. – Επειγόντως επιστροφή υψηλότερα των 1.100 μονάδων…

Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α., η πολύ κακή εικόνα του Χ.Α.. επιβαρύνεται όλο και πιο πολύ, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι η επιστροφή του συντομότερο δυνατόν, υψηλότερα των 1.100 μονάδων. Θυμίζουμε, ότι οι επόμενες σημαντικές στηρίξεις είναι στα επίπεδα των 900 – 920 μονάδων.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!