σχετική συμφωνία με την Ελβετία, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζορτζ Όσμπορν χθες.
Ο Όσμπορν σημείωσε ότι η συμφωνία που το Λονδίνο συνήψε με την Ελβετία αυτή την εβδομάδα ώστε να φορολογούνται καταθέσεις βρετανών πολιτών σε μυστικούς ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς είναι «μόνο η αρχή».
Βάσει της συμφωνίας οι ελβετικές τράπεζες θα κληθούν να καταβάλουν 500 εκατ. ελβετικά φράγκα άμεσα, ενώ η αναδρομική φορολόγηση ενδέχεται να αποφέρει 5 εκατ. λίρες στη βρετανική κυβέρνηση, που πασχίζει να αυξήσει τα έσοδά της καθώς αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό μεταξύ των βιομηχανικών κρατών.
Αποκαλώντας τους φοροφυγάδες «βδέλλες που απομυζούν την κοινωνία» ο Όσμπορν σημείωσε ότι «το μήνυμά μου προς όσους προσπαθούν να κρύψουν τα έσοδά τους από την υπηρεσία Εσόδων (την φορολογική αρχή της Βρετανίας) σε εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς και κάνοντας ψευδείς δηλώσεις είναι απλό: Θα σας βρούμε, και τα χρήματά σας».
Οι φοροφυγάδες χρησιμοποιούν επίσης ‘παραθυράκια’, που έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ανέφερε. «Εναπόκειται σε μένα. . . να κλείσω τα παραθυράκια αυτά, και ο καλύτερος τρόπος είναι να γίνει ο φορολογικός κώδικας απλούστερος. Στους τελευταίους δύο προϋπολογισμούς το κάναμε αυτό».
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τα οποία συμπεριλήφθηκαν στον εφετινό προϋπολογισμό μπορεί να εισφέρουν 1 δισεκατομμύριο λίρες το χρόνο, τόνισε. Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών ότι προήδρευσε ενός «οργίου φοροδιαφυγής». «Υπό αυτή την κυβέρνηση συνασπισμού, οι κρυψώνες όπου μπορούν να γίνουν φορολογικές απάτες συστηματικά κλείνουν. Θα καταστήσουμε βέβαιο ότι ο καθένας θα πληρώσει όσα του αναλογούν», έγραψε.
Οι σκληρές τοποθετήσεις του Όσμπορν ακολουθούν δημοσιεύματα περί του ότι στο συνασπισμό Συντηρητικών-Φιλελευθέρων συζητείται το ενδεχόμενο να μειωθεί το επίπεδο της φορολογίας για τους πιο πλούσιους βρετανούς, που φθάνει ως και το 50%. Ο Ομπζέρβερ έγραψε ότι η προσπάθεια του Όσμπορν να πατάξει τη φοροδιαφυγή ενδέχεται να εντάσσεται σε μια εκστρατεία για να αντισταθμιστεί η ενδεχόμενη αρνητική δημοσιότητα εάν η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον πράγματι μειώσει τους φόρους για τους πλουσιότερους.