tromaktiko: Ηλεκτρονική κάρτα οι άδειες παραμονής για τους αλλοδαπούς

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ηλεκτρονική κάρτα οι άδειες παραμονής για τους αλλοδαπούς



Σχετικά με την ανάρτηση http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/08/blog-post_6799.html#more πρέπει να προσθέσω τα πιο κάτω και να αναρωτηθώ για ποιό λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών έχει... καθυστερήσει τόσο πολύ την έκδοση αυτοτελούς αδείας διαμονής αλλοδπαών σε κάρτα μορφότυπου ID1.

1) Οι άδειες διαμονής των αλλοδαπών ήσαν και ακόμα είναι απλά αυτοκόλλητα stickers που οι αρχές επικολλούσαν μέσα στο διαβατήριο των αλλοδαπών.
2) Την 20/5/2009 εκδόθηκε η υπ’ αριθ. Ε (2009) 3770 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές τόσο για τα ελάχιστα φυσικά όσο και για τα ηλεκτρονικά – βιομετρικά μέτρα ασφαλείας που θα περιλαμβάνουν αυτές οι κάρτες αδειών διαμονής των αλλοδαπών. Αυτό σημαίνει ότι δύο (2) χρόνια από την έκδοση της απόφασης δηλαδή από την 20-5-2011 όλα τα Κ-Μ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα έπρεπε να εκδίδουν αυτοτελές έντυπο άδειας διαμονής με ενσωματωμένο μικροκύκλωμα, το οποίο θα περιέχει ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου, ενώ ένα (1) χρόνο αργότερα δηλαδή από 20-5-2012, στο μικροκύκλωμα των εκδιδόμενων αδειών διαμονής θα προστεθούν οι εικόνες δύο (2) δακτυλικών αποτυπωμάτων (αριστερός + δεξιός δείκτης).
3) Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα, ούτε έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Διεύθυνση Διαβατηρίων, που θα τυπώνει τις άδειες αυτές, ώστε να ακολουθηθεί το Ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα.
4) Περιμένουμε δηλαδή να τα κάνουμε όλα μαζί? Δηλαδή να φτιάξουμε τη κάρτα, να βάλουμε τσιπάκι και να βάλουμε και βιομετρικά στοιχεία μέσα?
5) Η καθυστέρηση καθιέρωσης του αυτοτελούς αυτού εγγράφου έχει ως συνέπεια τον πλημμελή έλεγχο των ορδών των μεταναστών που είτε έρχονται στην Ελλάδα, είτε χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως μεταβατικό σκαλοπάτι για κάποιο άλλο κράτος της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση ο μη έλεγχος των κάθε είδους αλλοδαπών μόνο επιζήμιος χαρακτηρίζεται για τη χώρα μας.
6) Αν και η τεχνογνωσία των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων προσφέρεται πάντα έγκαιρα στους αρμόδιους φορείς, εν τούτοις πάντα υπάρχει μία καθυστέρηση υλοποίησης των αποφασισθέντων.
Συμπερασματικά θα ήθελα να ερωτήσω προς κάθε κατεύθυνση:
α) Μήπως υπάρχει κάποια ηθελημένη ασυνενοησία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων?
β) Μήπως υπάρχει κάποιος κακός συντονισμός ή προσπάθεια "καπελώματος" αρμοδιοτήτων από εμπλεκόμενους φορείς?
γ) Μήπως η ολιγωρία υλοποίησης των Ευρωπαϊκών αποφάσεων κρύβει κάτι βαθύτερο και όχι μόνο ανικανότητα συνεργασίας των Υπηρεσιών?
δ) Μήπως η πολιτεία ως μόνη υπεύθυνη θα έπρεπε να είχε ιδρύσει μία Υπηρεσία διαχείρισης και υλοποίησης των αποφάσεων, αλλά και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων αρμοδίων φορέων?
ε) Είναι τυχαίο που δεν υπάρχει καμία συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών του Κράτους?
στ) Άραγε έχει διανοηθεί κανένας ότι όλη αυτή η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και ανευθυνότητα είναι φραγμός στην εξέλιξη αλλά και στο κύρος του ονόματος της χώρας μας στο εξωτερικό?
Αυτό βέβαια οφείλεται στην μη ύπαρξη πολιτικής βούλησης στη χώρα μας. Διότι φαίνεται ότι όσο επικρατεί αναταραχή σε υπηρεσίες και λαό, τόσο κάποιοι βολεύονται, κάποιοι επωφελούνται και τίποτε δεν προχωράει . Στο χωριό μου λένε ότι ο Λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Ή μήπως κάνω λάθος?

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!