tromaktiko: Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Κάποιοι ξεπουλούν κατεχόμενες περιουσίες αντί πινακίου φακής»

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Κάποιοι ξεπουλούν κατεχόμενες περιουσίες αντί πινακίου φακής»



Μήνυμα προς τους Ελληνοκυπρίους που βιάζονται «να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα αντί πινακίου φακής», κατά την έκφρασή του, να μην συνεχίσουν να το πράττουν, έστειλε... σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' αφού, όπως εξήγησε, λόγω της ευρωπαϊκής της πορείας, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να επιστρέψει αργά ή γρήγορα τις περιουσίες που κρατεί στις υπό τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές της Κύπρου.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει σε σύσκεψη για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση της Τουρκίας προς το Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα της χώρας να συνεργαστούν για να τους επιστραφεί η εκκλησιαστική και άλλη περιουσία που κατασχέθηκε από το τουρκικό κράτος το 1936.

Αφού ανέφερε ότι «εμείς χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης», ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε πως «φοβούμαι γιατί εμείς οι Έλληνες πάντοτε είμαστε πρόχειροι. Όπως πολλοί από μας έσπευσαν να πάνε στην ‘επιτροπή αποζημιώσεων’ για να πάρουν πινάκιο φακής για την περιουσία τους (στα κατεχόμενα), θέλω να πιστεύω ότι και οι αδελφοί Έλληνες το ίδιο έκαναν».

Πρόσθεσε πως «θα είναι ελάχιστες οι περιουσίες (που θα επιστραφούν) και πιστεύω περισσότερο πως θα είναι οι περιουσίες της Εκκλησίας. Οι άλλοι θα τις έχουν πουλήσει δυστυχώς» είπε και σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να μας φρονηματίσει γιατί κάτω από την πίεση πλέον της Ευρώπης, αφού η Τουρκία έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση, δεν μπορεί να κρατεί τις περιουσίες του ενός και του άλλου. Θα υποχρεωθεί να τις επιστρέψει αργά ή γρήγορα».

«Αρα, προς γνώση και συμμόρφωση» είπε, προσθέτοντας παράλληλα πως αυτό «είναι ένα μήνυμα προς αυτούς που βιάζονται να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους αντί πινακίου φακής».

Για την επίσκεψη στο Φανάρι

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Αντιοχείας Ιγνάτιος και Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

«Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τη σύσκεψη είναι αυτό που απασχολεί όλες τις εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, με τα προβλήματα που έχουν οι χώρες αυτές» γεγονός που απασχολούσε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, είπε και πρόσθεσε πως ο Πατριάρχης «πάντοτε ενδιαφέρεται για την όλη Εκκλησία και όχι μόνο για την Κωσταντινουπόλεως, αλλά ως ο επικεφαλής της Εκκλησίας που έχει το συντονιστικό ρόλο των θεμάτων όλων των Εκκλησιών» ήθελε να καταπιαστεί και με αυτά τα θέματα για να βοηθήσει τις εκκλησίες της Μέσης Ανατολής.

Είπε ακόμα ότι «θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και με το κύρος της θέσης που έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης πιστεύω ότι θα διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο για τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί πρέπει να κινηθούμε γρήγορα μέσα σε σωστά πλαίσια».

«Αν δεν προλάβουμε, αρκετά έχει συρρικνωθεί ο χριστιανισμός στη Μέση Ανατολή και αν, ο μη γένοιτο, επικρατήσουν οι εξτρεμιστές στις χώρες αυτές, ο χριστιανισμός θα αποτελεί παρελθόν σ' αυτές τις χώρες», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί στη σύσκεψη στην Κωνσταντινούπολη που είναι η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αυτή προετοιμάζεται από το 1960 και πρόσθεσε πως «τα πάντα έχουν ωριμάσει και ήρθε η ώρα που επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε για τα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν την Ορθοδοξία. Πρέπει να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις ώστε να μην υπάρχουν άλυτα προβλήματα στο χώρο της Ορθοδοξίας».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς τούτο ώστε το συντομότερο δυνατό να λάβει χώρα η μεγάλη Σύνοδος που προγραμματίζεται εδώ και μερικές δεκαετίες. Για μερικά θέματα κατά τις Πανορθοδόξους Διασκέψεις από το 1960 μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί ομόφωνες αποφάσεις. Υπάρχουν όμως και 2-3 θέματα που δεν έχει πετύχει η Ορθοδοξία ομοφωνία και θα μας απασχολήσει αν πρέπει να προχωρήσουμε κατά πλειοψηφία ή εάν θα επιμένουμε στην ομοφωνία» ανέφερε.

Η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου, συνέχισε, «είναι ότι πρέπει να επιμείνουμε στην ομοφωνία γιατί αν ληφθούν αποφάσεις κατά πλειοψηφία μπορεί κάποιες εκκλησίες να διαφωνήσουν και συνήθως τα σχίσματα δημιουργούνται με τέτοιες διαφωνίες. Καλό είναι μέσα στην πορεία της Ορθοδοξίας, των δύο χιλιάδων ετών, εκεί που υπήρχαν ομοφωνίες είχαμε και καλό αποτέλεσμα. Η Εκκλησία πάντοτε υπερέβαινε τις διάφορες δυσκολίες, αντιξοότητες και προβλήματα που αντιμετώπιζε κατά καιρούς».

Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς ως Εκκλησία της Κύπρου, κατέληξε, «θα εισηγηθούμε στη Σύνοδο ότι η ομοφωνία πρέπει να μείνει».

Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και ο διάκονος Κυπριανός Κουντούρης.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του θα επιστρέψουν το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!