tromaktiko: Απέραντο εργοτάξιο τα σχολεία στο δήμο Νεάπολης - Συκεών

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Απέραντο εργοτάξιο τα σχολεία στο δήμο Νεάπολης - Συκεών



από το Γραφείο Τύπου
Ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης σε περισσότερες από 70 μονάδες.
Σε ένα απέραντο εργοτάξιο έχουν μετατραπεί δεκάδες σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες εργολαβίες οικοδομικών...
εργασιών, συντηρήσεων, επισκευών, ανακατασκευών, μηχανολογικών και στεγανοποιητικών εργασιών και ελαιοχρωματισμού. Την ίδια ώρα, νέα σχολικά κτίρια βρίσκονται στην τελική ευθεία της ένταξής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό δεκάδων άλλων σχολείων.

Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο, περισσότερα από 70 σχολεία «παραδόθηκαν» στα ειδικά συνεργεία του δήμου ή των ανάδοχων τεχνικών εταιριών με το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος-μαμούθ να αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται από ίδια κεφάλαια του δήμου, ενώ το ποσό αυξάνεται θεαματικά εάν προστεθεί και το κόστος κατασκευής νέων μονάδων, ξεπερνώντας συνολικά τα 51 εκατ.€. Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, είναι να εξασφαλισθούν έγκαιρα και πριν το πρώτο κουδούνισμα της νέας σχολικής περιόδου όλες οι προϋποθέσεις και οι όροι για μια πλήρη και άρτια οργάνωση και στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας χωρίς προβλήματα και ελλείψεις.

«Η καλύτερη και πολλαπλώς αποδοτικότερη επένδυση είναι η επένδυση στην Παιδεία και στην εκπαίδευση. Αυτό πιστεύουμε χρόνια και σ’ αυτήν την κατεύθυνση στρέφονται με συνέπεια όλες οι προσπάθειές μας χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις στις αρχές και στις προτεραιότητές μας», δηλώνει ο Σ.Δανιηλίδης. «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει ο λαός μας, κι εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε. Δηλαδή φροντίζουμε να είμαστε πλήρως έτοιμοι από κάθε άποψη και πιστεύω ότι το επιτυγχάνουμε και φέτος όπως και τις προηγούμενες χρονιές», επισημαίνει.

Εργολαβίες σε εξέλιξη
Αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευών, επισκευών, συντηρήσεων και ελαιοχρωματισμού σε 31 σχολεία και στις τέσσερις Δ.Ε. συνολικού προϋπολογισμού 500.000€. Συγκεκριμένα αλλάζουν όψη το 2ο και 3ο νηπιαγωγείο, το νέο κτίριο του 1ου Δ.Σ. και το 2ο Δ.Σ. (Δ.Ε. Αγ.Παύλου), το 1ο-2ο νηπιαγωγείο, 12ο νηπιαγωγείο, 4ο-10ο Δ.Σ., 1ο Δ.Σ., 2ο Δ.Σ, 5ο Δ.Σ., 7ο-9ο Δ.Σ. και 4ο-5ο γυμνάσιο (Δ.Ε. Νεάπολης), 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο νηπιαγωγείο, 1ο Δ.Σ., 2ο-4ο Δ.Σ., 3ο Δ.Σ. και 1ο γυμνάσιο (Δ.Ε. Πεύκων), 2ο και 9ο νηπιαγωγείο, 4ο-11ο Δ.Σ. και 2ο γυμνάσιο (Δ.Ε. Συκεών).

Την ίδια ώρα σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι οικοδομικές συντηρήσεις σε 49 άλλα σχολεία συνολικού προϋπολογισμού 405.900€, οι οποίες αφορούν σε αλλαγή κουφωμάτων, υδραυλικών, μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εργασιών, σε περιφράξεις και τοπικές στεγανοποιήσεις. Σε εξέλιξη οι εργασίες και στο 1ο Δ.Σ. Αγ.Παύλου όπου εκτελούνται οι εργασίες ενίσχυσης του σκελετού και της στατικής επάρκειας (45.000€), ενώ άλλες 250.000€ διατίθενται για την προμήθεια εξοπλισμού σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα όλων των Δ.Ε. του δήμου.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ ολοκληρώνονται οι δράσεις παιδαγωγικού ανασχεδιασμού σε δυο σχολεία. Συγκεκριμένα, στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών στον Τομέα Τειχών ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της αυλής (535.500€) και στο 3ο-6ο Δημοτικά Σχολεία Συκεών ολοκληρώνεται η ανακατασκευή-ανασχεδιασμός των αιθουσών, της αυλής και της αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων (948.500€), ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου δημοπρατείται και η δημιουργία-επέκταση της νέας αυλής του 1ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου Συκεών (1,5 εκατ.€).

Λύσεις σε έργα που εγκαταλείφτηκαν
Στο πολύπαθο 1ο Δ.Σ. Πεύκων, όπου η προσθήκη προκάτ αιθουσών κινδύνεψε με εγκατάλειψη και χρειάστηκε η πιεστική παρέμβαση του δήμου για να «ξεμπλοκάρει», ο δήμος ανέλαβε με δικές του δαπάνες να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου (15.000€). Το ίδιο χρειάστηκε να γίνει και στο 4ο-5ο Γυμνάσιο Νεάπολης, όπου το έργο της προσθήκης αιθουσών εγκαταλείφτηκε λόγω αστοχιών της μελέτης που εκπόνησε η πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης, με το δήμο Νεάπολης-Συκεών στη φάση αυτή να αναλαμβάνει με νέα μελέτη την αποκατάσταση της αυλής (13.000€) ώστε να είναι έτοιμο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ κάλυψε και οφειλές ύψους 150.000€ του πρώην δήμου Νεάπολης και της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης για εργασίες που εκτελέστηκαν.

Παρόμοιο το σκηνικό και στον βρεφονηπιακό παιδικό σταθμό των Πεύκων (Γρυπάρη), όπου το έργο είχε διακοπεί λόγω οφειλών στην τεχνική εταιρία και η ολοκλήρωσή του βρισκόταν στον αέρα. Χρειάστηκε να καλύψει το κενό ο δήμος καταβάλλοντας 908.281€ έτσι ώστε να παραδοθεί εγκαίρως σε χρήση.

Σχεδόν έτοιμα προς παράδοση είναι το 1ο Λύκειο Πεύκων (4.640.000€) και η νέα διώροφη πτέρυγα του 1ου Δ.Σ. Νεάπολης (1.730.000€), έργα που διακόπηκαν λόγω οφειλών στις κατασκευάστριες εταιρίες, και χρειάσθηκε να παρέμβει δυναμικά η δημοτική αρχή ώστε να αρχίσει από τον ΟΣΚ η σταδιακή αποπληρωμή τους.

Μακραίνει ο κατάλογος…
Ο κατάλογος, όμως, των σχολικών υποδομών στο δήμο Νεάπολης-Συκεών μακραίνει ακόμη περισσότερο, καθώς σταδιακά παραδίδονται σε χρήση νέα κτίρια, ενώ άλλα ακολουθούν γρήγορους ρυθμούς κατασκευής. Πρόκειται κατ’ αρχήν για το Παιδικό Κοινωνικό Κέντρο στο πρώην Σινέ Ακροπόλ (3.600.000€) που ολοκληρώθηκε και παραδίδεται, ενώ εξοπλίζεται πλήρως δαπανώντας το ποσό των 200.000€.

Μέσα στο Γενάρη αναμένεται να παραδοθεί και το 8ο Δ.Σ. Συκεών στην οδό Καραϊσκάκη (4.500.000€), το οποίο ο δήμος πέτυχε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΠΠΕΡΑ) εξασφαλίζοντας το 100% της κάλυψης του έργου. Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για την κατασκευή δυο ενταγμένων σχολείων στο ΕΣΠΑ, του 16ου ολοήμερου νηπιαγωγείου Συκεών (2.723.967€) και των 8ου-15ου πολυθέσιων ολοήμερων νηπιαγωγείων Συκεών (3.800.216€). Τέλος, προωθούνται οι διαδικασίες για την κατασκευή του 1ου ΕΠΑΛ (15.000.000€) και της νέας πτέρυγας στο 2ο Λύκειο Συκεών στον Τομέα Τειχών (4.640.000€), οι εργασίες των οποίων αναμένεται να αρχίσουν τους επόμενους μήνες, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου Δ.Σ. και του νέου πολυθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου στην οδό Βοσπόρου στη Δ.Ε. Πεύκων (5.000.000€).
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!