tromaktiko: Η Γερμανία συμμετέχει μυστικά στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Η Γερμανία συμμετέχει μυστικά στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης



Ο γερμανικός στρατός συμμετέχει μυστικά στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη βοηθώντας στον εντοπισμό των στόχων παρά το ότι η χώρα επισήμως...
έχει διαχωρίσει τη θέση της από τις ενέργειες της Συμμαχίας, αναφέρει το Spiegel.

Μετά από σχετικό αίτημα βουλευτή των Πρασίνων, του Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, οι ένοπλες δυνάμεις αποκάλυψαν ότι 11 στρατιωτικοί βρίσκονται στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, όπου συντονίζεται η επιχείρηση, και απασχολούνται σε «καθήκοντα επιλογής στόχων» για τις αεροπορικές επιδρομές.

Διευκρινίζεται όμως ότι τα στελέχη ασχολούνται, μεταξύ άλλων, με την ανάλυση εικόνων, ενώ δεν έχουν ηγετικές θέσεις και δεν αποφασίζουν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ανεπίσημα στο περιοδικό «Der Spiegel» ότι πρόκειται για λεπτό ζήτημα και ότι, παρά την πολιτική απόρριψη της επέμβασης, «υπάρχουν και συμβατικές υποχρεώσεις [στο πλαίσιο της συμμαχίας] που δεν μπορείς να αποφύγεις».

Η Γερμανία είχε αντιταχτεί σε οποιαδήποτε ένοπλη επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και επίσημα είχε αρνηθεί να συμμετάσχει, κάτι που ενόχλησε τις ΗΠΑ και χώρες όπως τη Βρετανία και τη Γαλλία που σήκωσαν μεγάλο βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πάντως σε μία κίνηση καλής θέλησης ενίσχυσε ελαφρά την παρουσία της στο Αφγανιστάν από όπου οι ΗΠΑ απέσυραν δυνάμεις τους για την Λιβύη.

Αργότερα, η Γερμανία, ακολουθώντας και άλλες χώρες, αναγνώρισε τους εξεγερμένους αυτούς σαν νόμιμους εκπροσώπους της Λιβύης και όχι την κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι. Η αναγνώριση σφραγίστηκε με μία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και με υπόσχεση για οικονομική βοήθεια.

Παραταύτα, η κυβέρνηση της Γερμανίας προτίμησε να διατηρήσει –έστω και κρυφά– την παρουσία της στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ουσιαστικά τήρησε την ίδια στάση που κράτησε η κυβέρνηση Σρέντερ το 2003: αν και τάχτηκε κατά το πολέμου στο Ιράκ, Γερμανοί πράκτορες στη Βαγδάτη έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες στους Αμερικανούς για στόχους στο Ιράκ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι αποκαλύψεις για τη συμμετοχή της χώρας μπορεί να φέρουν ισχυρούς πολιτικούς πονοκέφαλους στην κυβέρνηση της Άνγκελας Μέρκελ, γιατί απαιτείται η εντολή του Κοινοβουλίου για την συμμετοχή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Ο Στρέμπελε ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Πάντως, ο υπουργός Άμυνας, Τόμας ντε Μεζιέρ, υποστηρίζει ότι η κριτική δεν είναι βάσιμη και ότι η θέση της κυβέρνησης είναι νομικά ορθή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!