tromaktiko: Απόψεις σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, πολυτεχνείο και master

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Απόψεις σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, πολυτεχνείο και master



Βλέπω μια διαμάχη μηχανικών ΑΕΙ ΤΕΙ και έχω για αρχή ένα ερώτημα για αυτούς που ασχολούνται με το θέμα.
Είναι αλήθεια ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ποιον συμφέρει; Ή όπως είχα ακούσει σε μια αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά παλιά “where is the money?”. Δεν μπορώ να κάνω την ερώτηση και να δίνω και την απάντηση ταυτόχρονα, αυτό θα ήταν τελείως αναξιόπιστο. Κάποια στιγμή μπορεί να σας πω πως η Μεγάλη Βρετανία έλυσε το ίδιο πρόβλημα…

Αναγνώστης
----------------------------------------------------
(Αφορά το Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο)
Φίλε μου, πηγή ανομίας είναι οι οικονομικοκοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας (και παγκοσμίως αλλά ας μην ανοιχτούμε τόσο). Κανείς δεν παρανόμησε ΕΠΕΙΔΗ υπήρχε το άσυλο. Παρανόμησε για οποιδήποτε ΑΛΛΟ λόγο και ενδεχομένως να προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από το άσυλο. Δηλαδή άμα κρυβότανε στο δάσος θα καίγαμε το δάσος?

Να σου θυμήσω ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι περισσότερο αποδεκτή στην κοινωνία απ' ότι η ελευθερία του λόγου. Κι όμως, υπάρχουν νόμοι που σε προστατεύουν αν ο άλλος σε απειλήσει ή σε θέσει σε κίνδυνο (αν σε σκοτώσει δεν μπορεί να σε προστατέψει τίποτα πια). Προτείνεις να τους καταργήσουμε?

Ως προς τα παραδείγματά σου:
1. Το κατάστημα και η Στουρνάρη καλύπτονταν με άσυλο? Ο δρόμος μέχρι το σπίτι του καθενός από αυτούς καλύπτονταν από το άσυλο? Πως γίνεται η αστυνομία να βλέπει τους "αθώους" που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια και τα άλλα "ύποπτα" στέκια (συναυλίες, συγκεντρώσεις κτλ), βλέπε περιπτώσεις "ζαρτινιέρα", "πράσινα παπούτσια" κτλ, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να πιάσει κάποιον με κλοπιμαία την ώρα που βγαίνει από το Πολυτεχνείο?
2. Στα σπίτια που γίνονται κάθε μέρα διαρρήξεις δεν υπάρχει άσυλο ή πιο σωστά ο ιδιοκτήτης δεν έχει πρόβλημα να επιτρέψει την είσοδο στην αστυνομία προκειμένου να πιάσει τους κλέφτες. Κι όμως δεν τους πιάνει. Γιατί πιστεύεις θα έπιανε αυτούς στην ΑΣΟΕΕ? Όπως δεν τους πιάνει και όταν θα βγουν, βλέπε παράδειγμα 1.
3α. Οι ίδιοι "λαθραίοι" δούλευαν στα χωράφια της Κρήτης. Οι ίδιοι "λαθραίοι" πήραν το πλοίο για Πειραιά, και μάλιστα τους είχαν και γραμμένους σε λίστα οι αρχές. Οι ίδιοι "λαθραίοι" ήρθαν από τον Πειραιά μέχρι τη Νομική. Προφανώς το άσυλο της Νομικής ήταν αυτό που εμπόδισε τις αρχές να τους συλλάβουν αν ήθελαν. Αλλά βέβαια ήταν "λαθραίοι αλλοδαποί". Αυτοί δεν έχουν δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου παρά μόνο έχουν δικαίωμα να τους εκμεταλλευόμαστε.
3β. Η επιβολή της βούλησης του "δυνατού" στον "αδύναμο" είναι φασισμός απ' όπου κι αν προέρχεται. Αυτοί οι φασίστες όμως (αδιάφορο αν δηλώνουν αριστεροί/αναρχικοί) δεν έφυγαν από τότε καθόλου μέσα από το άσυλο? Γιατί δεν συνελλήφθησαν όταν πήγαν σπίτι τους ή για καφέ?

Όποιος θέλει να βλέπει τα πράγματα με μια συγκεκριμένη απόχρωση, θα γυρίσει γύρω γύρω και τελικά θα βρει τη οπτική γωνία που πιστεύει ότι τον επιβεβαιώνει. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας πως το πρόβλημα της κοινωνίας είναι το πανεπιστημιακό άσυλο. Πρόβλημα της εξουσίας ήταν, γιατί ήθελε να κρατάει τα προσχήματα. Με το νέο νόμο απλά δεν υπάρχουν προσχήματα. Θα συμφωνήσω μαζί σου στο τελευταίο. "Όποιος δεν βοηθαει στην παταξη της ανομιας ειναι συμμαχος της-εμμεσα ή αμεσα-". Όμως αυτοί που λές κρύβονται σε άλλο άσυλο και όχι το πανεπιστημιακό.

Αναγνώστης
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εγώ από πλευράς μου θα κάνω μια δίκαια πρόταση: Ας πάρουν οι πολυτεχνίτες μάστερ και ας πάρουν τα ΤΕΙ και ΑΕΙ και κολέγια ισάξια επαγγελματικά διακαιώματα σαν αυτά των πολυτεχνείων. Έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Όσο για τους πολυτεχνίτες έχω να πω τα εξής:
α) γιατί να έχουν μάστερ αυτοί και όχι και το καποδιστριακό που τους έχει ξεπεράσει και στην κατάταξη;
β) δεν θα πρέπει να πάρουν όλοι μάστερ όσοι σπουδάζουν 5 χρόνια;
γ) γιατί μια σχολή πολυτεχνείου ( π.χ. Ηλεκτρολόγων μηχανικών )να έχει όχι μόνο επαγγελματικά διακαιώματα 3 σχολών ΤΕΙ (ηλεκτρονικών, πληροφορικής και ηλεκτρολόγων) αλλά και αναβαθμισμένα;
δ) είναι δίκαιο για όλους του άλλους η απόκτηση μάστερ να ισοδυναμεί με 7000-12000 και σε εσάς να είναι τσάμπα;

Αναγνώστης,
(απόφοιτος ΤΕΙ με Μάστερ)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κατ'αρχάς θα ήθελα να σε συγχαρώ που είσαι απόφοιτος Ιατρικής. Είναι πολύ δύσκολη σχολή που θέλει πολύ κόπο για να την τελειώσεις που όμως δεν αμοίβεται όπως και όσο θα έπρεπε.(στους περισσότερους..) Δεν είμαι ο κατάλληλος να σου απαντήσω για το αν θα έπρεπε να αναγνωρίζεται το πτυχίο σας ως master, ξέρω όμως για το Πολυτεχνείο.Απαιτεί 5ετή φοίτηση που παρόμοια της στο εξωτερικό αναγνωρίζεται άμεσα ως master. Οι σχολές του είναι πολύ δύσκολες,το επίπεδο πολύ υψηλό αλλά με όχι τόσο καλή οργάνωση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αντίστοιχα ΤΕΙ.(δεν αναφέρω καν ΙΕΚ και κολλέγια) Το επίπεδο τους είναι πολύ χαμηλότερο και έχουν πάρα πολλά εργαστήρια για να εξισσοροπήσουν αυτήν τους την έλλειψη.(Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά ελά! χιστες)Εννοείται πως όποιος είναι στο ΤΕΙ δεν είναι απαραίτητα και χαμηλού επιπέδου και θα μπορούσε να τα καταφέρει εξίσου καλά και σε καποιο άλλο ΑΕΙ ή στο Πολυτεχνείο ή να κάνει όποιο μεταπτυχιακό επιθυμεί. Αλλά δεν μπορει να λέει ο κάθε απόφοιτος ΤΕΙ σε έναν απόφοιτο ΑΕΙ, ξέρουμε τα ίδια,μόνο εσύ λίγα άχρηστα μαθηματικά παραπάνω αλλά εγώ έχω κάνει πολλά εργαστήρια και τα ξέρω πρακτικά. Σχετικά με το ότι ως απόφοιτος ΤΕΙ δεν βρίσκει δουλειά ενώ θα μπορούσε ως απόφοιτος ΑΕΙ δεν το πιστεύω πως ισχύει.Μπορεί τώρα που είναι περίοδος κρίσης,αλλά πιο πριν εννοείται ότι θα έβρισκε πιο εύκολα δουλειά καθώς θα έπαιρνε λιγότερα χρήματα.Στην ουσία δηλαδή μόνο οι απόφοιτοι ΑΕΙ ζημιώνονται από αυτό γιατί όντως τους ''τρώνε'' την δουλειά. π.χ. αντί κάποιος να πάρει 3 μηχανικούς,θα προσλάβει 2 απο ΤΕΙ και έναν μηχανικό για να βάζει υπογραφές και να επιβλέπει.Για αυτό και όλος ο ντόρος για τα εργασιακά δικαιώματα του καθενός.Εσένα δεν πρό! κειται να σε αντικαταστήσουν με έναν νοσηλευτή,τον μηχανικό όμως άνετα με κάποιον ''μηχανικό''από ΤΕΙ.
Το master απλά ζητείται για να αναγνωρισθούν οι γνώσεις που παίρνεις και να μην είσαι σε χαμηλότερη βαθμίδα με τους υπόλοιπους συναδέλφους σου στο εξωτερικό και όχι γιατί το Πολυτεχνείο την έχει δει κάπως.(γιατί στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι..μπορεί μόνο στο δημόσιο??)

Αναγνώστης
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αγαπητέ μου (Σχετικά με: "Για άλλη μια φορά ΤΕΙ και ενώσεις αποφοίτων τους έκαναν άνω κάτω την τεχνική παιδεία") σας προκαλώ δημόσια να μου δώσετε ένα τμήμα των Ηλεκτρονικής ή Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ (ΣΤΕΦ) που οι καθηγητές του να είναι ΟΛΟΙ Διπλωματούχοι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί ή Διπλωματούχοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί. ΑΔΥΝΑΤΟ. Θα υπάρχει ένα 10% το πολύ! Οι υπόλοιποι θα είναι φυσικοί ραδιοηλετρολόγοι ή φυσικοί με μεταπτυχιακό στον αυτοματισμό ή στην ενέργεια. Για να μαθαίνετε μια πολυτεχνική σχολή θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό (νομίζω το 90%) των καθηγητών σε μηχανικούς. Βρες μου μια και αποχωρώ από τον διάλογο. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Επίσης αγαπητέ μου στο Πολυτεχνείο το διδακτορικό δεν σε κάνει ούτε υπεύθυνο εργαστηρίου.
Είσαι απλά επιστημονικός συνεργάτης τίποτα παραπάνω. Στο Πολυτεχνείο έχεις πολύ δρόμο μετά το διδακτορικό θα κάνεις τις δημοσιεύσεις σου θα αποκτήσεις εμπειρία και μετά θα γίνεις καθηγητής αν γίνεις γιατί μπορεί να υπάρχει και καλύτερος από εσένα. Στα ΤΕΙ με το διδακτορικό με συνοπτικές διαδικασίες γίνεσαι ο πρώτος του χωριού. Δεν είναι έτσι τα πράγματα στο Πολυτεχνείο μάθετε πως λειτουργεί και τα ξαναλέμε.

Μετά για να μαθαίνετε το ΤΕΕ για να αναγνωρίσει μια σχολή 5ετους διάρκειας ως πολυτεχνική πρέπει να μερικές στοιχειώδη προϋποθέσεις. ΠΧ.

1. Ο αριθμός των καθηγητών να είναι μηχανικοί. Σε αυτό θα σε βοηθήσει και ο κύριος που είναι Ιατρός και γράφει υπέρ των ΤΕΙ. Αλήθεια στην Ιατρική Σχολή πόσοι καθηγητές πρέπει να είναι Ιατροί; Πόσοι Βιολόγοι, Χημικοί κλπ καταπληκτικοί επιστήμονες τρώνε πόρτα κάθε χρόνο;
2. Αριθμός και ποιότητα εργαστηρίων. Υποδομές σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό (με διδακτορικά και έρευνα). Δεν μιλάμε για τα δωματιάκια 3Χ3 με δύο υπολογιστές μέσα. Μιλάμε για εργαστήρια σαν μικρά εργοστάσια. Εργαστήρια που κυρώσουν λειτουργία με ΦΕΚ επίσημα τηρώντας κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις.
3. Βιβλιοθήκες. Δεν μιλάμε για δωμάτια 3Χ3 γεμάτες περιοδικά μιλάμε για κτήρια με χιλιάδες βιβλία.
κλπ

Υπάρχει ολόκληρος κανονισμός στο ΤΕΕ για αυτό ρώτησε να μάθεις.

Αναγνώστης
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!