Την ίδια ώρα εξαιρετικά κρίσιμη – οριακή κρίνουμε και την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών της Wall Street, μετά και τη χθεσινή μεγάλη πτώση. Στα της τεχνικής εικόνας του Χ.Α., όπως θα δούμε παρακάτω, η κατάσταση επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, ενώ σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν, τις επόμενες ημέρες, οι πολύ σημαντικές στηρίξεις του ΓΔ, στα επίπεδα των 1.100 – 1.120 μονάδων, δεδομένης της έλλειψης σημαντικών στηρίξεων, μέχρι τα επίπεδα των 900 – 920 μονάδων!!!!!!! Ταυτόχρονα, καθοριστική για την πορεία της αγοράς είναι η κίνηση της μετοχής της ΕΤΕ, όπου δοκιμάζονται, για πολλοστή φορά, οι πολύ σημαντικές στηρίξεις στα επίπεδα των 4,40 - 4,50 ευρώ.
Πάντα στο Επίκεντρο η Αναδιάταξη του ελληνικού χρέους….
Πέραν όλων των όσων αναφέραμε παραπάνω, στα των εσωτερικών θεμάτων, η ειδησεογραφία για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, λίγες ημέρες, πριν ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον του εγχωρίου τραπεζικού κλάδου. Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων, θα είναι λοιπόν να ξεκαθαρίσουν οι κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν οι τράπεζες, κάτι το οποίο θα σημάνει σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο, όπως αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και deals και συγχωνεύσεις.
Να τονίσουμε, ότι σε χθεσινό του δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε πηγές από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, το Reuters αναφέρει ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες και αναμένεται να στείλει λεπτομερή προσφορά για τους όρους συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών, στα μέσα του Αυγούστου.
Μάλιστα, όπως δήλωσε στο διεθνή πρακτορείο υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας “Περιμένουμε περίπου στα μέσα Αυγούστου να λάβουμε από το ελληνικό δημόσιο το μνημόνιο συναντίληψης (MOU) που θα περιλαμβάνει τους όρους και τις διαδικασίες ανταλλαγής στη βάση των οποίων θα υπολογιστούν οι επιπτώσεις και οι ζημίες στην κάθε τράπεζα“, ενώ πρόσθεσε ότι “η πρόταση θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα”.
“Θα μας δοθεί χρόνος 10-15 ημέρες να μελετήσουμε τις επιλογές που έχουμε και να απαντήσουμε εάν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε, σε τι ποσοστό του χαρτοφυλακίου μας και σε ποιο από τα τέσσερα σχήματα και να το στείλουμε πίσω υπογεγραμμένο”, τόνισε η συγκεκριμένη πηγή, ενώ όπως αναφέρει το Reuters, τα λεγόμενα επιβεβαιώθηκαν και από άλλα τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το πρακτορείο.
Πάντως, όπως αναφέρουμε από την πρώτη ημέρα, θα επαναλάβουμε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – πληροφορίες, το τελικό κόστος των αποφάσεων για το rollover του ελληνικού χρέους, θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ενώ το εκτιμάμε περίπου στο 7 με 8% του χαρτοφυλακίου ομολόγων των τραπεζών (που θα συμμετέχουν στη μετακύλιση των ομολόγων, περίπου στα 3,5 με 4δις ευρώ). Τέλος, για το εν λόγω ζήτημα, να αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με νέες πληροφορίες, οι διοικήσεις δύο ελληνικών τραπεζών και ειδικά η μια εξ’ αυτών, έχει ξεκαθαρίσει, ότι σε περίπτωση ενός μη ελκυστικού προγράμματος, δεν πρόκειται να συμμετέχει.
Η Κορύφωση της Κρίσης Χρέους στην Ε.Ε. και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υιοθέτηση τολμηρών λύσεων.
Όπως σημειώσαμε στην εισαγωγή μας, στις ανησυχίες για την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ε.Ε. θα βρίσκεται στραμμένο το ενδιαφέρον, ενώ εμείς απλά θα αναφέρουμε και σήμερα ότι είμαστε σχεδόν σίγουροι, ότι κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα συμβεί, όταν και οι ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις, που όφειλαν, να έχουν πάρει, εδώ και καιρό, για τη χρήση πιο αποτελεσματικών εργαλείων (όπως αυτό της έκδοσης του ευρωομολόγου), για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που βιώνει η Ε.Ε. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι η Ε.Ε βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θέση που βρίσκεται, με ευθύνη καθαρά της γερμανικής πλευράς, η οποία στην προσπάθεια της να εφαρμόσει τη γερμανική λογική της δημοσιονομική πειθαρχίας, σε όλα τα κράτη μέλη, δεν επέτρεψε την έγκυρη υιοθέτηση-εφαρμογή τολμηρών μέτρων-αποφάσεων, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνος το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και συνολικά την παγκόσμια οικονομία.
Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α, όλο και πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση, ενώ μετά και τη χθεσινή νέα πτώση το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες πολύ σημαντικές στηρίξεις του ΓΔ, στις 1.100 – 1.120 μονάδες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν τις επόμενες εβδομάδες.
www.greekfinanceforum.com