tromaktiko: Tips για εξοικονόμηση χρημάτων

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Tips για εξοικονόμηση χρημάτων



Ένδυση - Υπόδηση
§ Αγοράζεις ρούχα διαχρονικά που να μπορούν να φορεθούν πολλά χρόνια και να μην θεωρούνται ντεμοντέ την επόμενη χρονιά.

§ Ένα φθηνό ρούχο αν χαλάσει σε μερικούς μήνες στην ουσία δεν είναι φθηνό αφού θα χρειαστεί να ξαναπληρώσεις για να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο. Για αυτό τον λόγο ψωνίζεις από εταιρίες που έχουν ρούχα που αντέχουν στον χρόνο και διατίθενται σε "σχετικά" καλές τιμές (ρίξε μια ματιά και από zara, sprider, pull and bear)
§ Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αγοράσεις μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια τότε το καλύτερο είναι να τα αγοράσεις σε μαύρο χρώμα ώστε να πηγαίνουν με όλα σου τα ρούχα.
§ Με την ίδια λογική καλό είναι να αποφεύγεις τις αγορές ρούχων σε έντονα χρώματα ώστε να συνδυάζονται πιο εύκολα με άλλα.
§ Αν φαγώθηκαν οι σόλες των παπουτσιών και το δέρμα παραμένει σε καλή κατάσταση δεν είναι ανάγκη να πεταχτούν, υπάρχουν και οι τσαγκάρηδες.
§ Αγοράζουμε ρούχα και παπούτσια μόνο όταν πραγματικά τα χρειαζόμαστε
§ Φροντίζουμε να τα συντηρούμε ώστε να κρατήσουν περισσότερο καιρό.
§ Σκεφτόμαστε την ανταλλαγή ρούχων και υποδημάτων με φίλους και συγγενείς.

Στο Super Market
Όταν βρίσκουμε πολύ καλές προσφορές σε προϊόντα που τα χρειαζόμαστε πραγματικά και δεν λήγουν η λήγουν μετά από πολύ καιρό αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες.
Προσέχουμε τις ημερομηνίες λήξης πάνω στις συσκευασμένες τροφές
Κάνε λίστα για το super-market. Προγραμμάτιζε τις αγορές σου, ώστε να αποφεύγεις να παίρνεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι ή να αγοράζεις από κάποιο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς π.χ. γάλα.

§ Αγοράζουμε απορρυπαντικά από αποθήκες, επιλέγουμε τις μεγάλες συσκευασίες που συνήθως είναι πιο συμφέρουσες.
§ Παρακολουθούμε τις τιμές όταν επισκεπτόμαστε τα σούπερ μάρκετ ώστε να διαπιστώνουμε τυχών αυξήσεις. Επιλέγουμε κυρίως στα χαρτικά τα προιόντα ιδιωτικής ετικέτας.
§ Αγοράζουμε όσα χρειαζόμαστε (ψωνίζουμε με λίστα)
§ Προτιμούμε τις λαϊκές αγορές για φρούτα και λαχανικά. Έτσι ψωνίζουμε φρέσκα και Ελληνικά προϊόντα.
§ Πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ ελέγχουμε απαραιτήτως ντουλάπια και ψυγείο και κάνουμε λίστα μόνο με τα απαραίτητα. Κατά τα ψώνια δεν ξεφεύγουμε από τη λίστα και δεν υποκύπτουμε σε πειρασμούς.
§ Δεν ψωνίζουμε μόνο από ένα σούπερ μάρκετ, καθώς συγκεκριμένα προϊόντα πιθανόν να τα βρούμε φτηνότερα σε άλλο. Πχ. παίρνουμε απορρυπαντικά από μία αλυσίδα και τρόφιμα από διαφορετική.
§ Μπορούμε να επιλέγουμε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας χωρις να φοβόμαστε για την ποιότητα. τα προϊόντα αυτά είναι εξίσου καλά αλλά δεν τα βαραίνει στην τιμή, το κόστος της διαφήμισης.
§ Κάνουμε λίστα με τα προϊόντα και όχι με τις μάρκες, γιατί ίσως στο ράφι βρούμε κάποια πιο συμφέρουσα τιμή.
§ Κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό των δαπανών με βάση τον μηνιαίο προϋπολογισμό. Βγάζουμε το ποσό που μπορούμε να ξοδέψουμε για ψώνια και μετά κάνουμε λίστα με πρώτα τα πιο βασικά. Αν περισσέψουν χρήματα "ανοιγόμαστε" περισσότερο αγοράζοντας και δευτερεύοντα.
§ Δεν ψωνίζουμε βιαστικά, αλλά φροντίζουμε να έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας για να επιλέξουμε σωστά και να συγκρίνουμε τιμές.
§ Κυνηγάμε τα προϊόντα που είναι σε προσφορά και παίρνουμε προϊόντα που έχουν κοντά τους τις θήκες με τα εκπτωτικά κουπόνια.Τα παίρνουμε μαζί μας για να κερδίσουμε την έκπτωση στο ταμείο.
§ Χρησιμοποιούμε τις κάρτες μέλους γιατί μας προσφέρουν σημαντική έκπτωση στο ταμείο του σούπερ μάρκετ ή πόντους ή δωροεπιταγές.
§ Κάνουμε μία φορά τα ψώνια της εβδομάδας ή του μήνα και αποφεύγουμε έτσι περιττές δαπάνες και παρορμητικές αγορές.
§ Αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες με προϊόντα που έχουν μακρινή ημερομηνία λήξης, όπως απορρυπαντικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά. Τα αποθηκεύουμε και κερδίζουμε χρήματα.

Στη λαϊκή

Προτιμάμε τις λαϊκές για φρούτα και λαχανικά, καθώς τα προϊόντα είναι πιο φτηνά ελλείψει πολλών μεσαζόντων και καθώς τα λειτουργικά έξοδα είναι χαμηλότερα.
Μπορεί κανείς να κάνει παζάρι με τον πωλητή πράγμα που δεν γίνεται αλλού. Αν έχουμε μάλιστα και πωλητή που μας γνωρίζει, είναι ευκολότερο να πετύχουμε καλύτερη τιμή.
Αν ψωνίσουμε το μεσημέρι μπορούμε να πετύχουμε οικονομία κατά 50% αφού οι πωλητές θέλουν να ξεπουλήσουν και να φύγουν.

Διασκέδαση

§ Αν διασκέδαση για εσένα σημαίνει 2-3 ποτά τουλάχιστον, θα μπορούσες να πίνεις τα 2 ποτά από το σπίτι και μετά να βγαίνεις έξω. (Το αυτοκίνητο εννοείται ότι δεν θα το πάρεις)
§ Η ίδια τακτική φυσικά μπορεί να εφαρμοστεί και στο φαγητό. Αν ζεις στην Ελλάδα και έχεις σκοπό να πας σε κάποια ταβέρνα με την παρέα σου, μάλλον ξέχνα το, γιατί εδώ πληρώνουμε όλοι το ίδιο (άσχετα με το αν ο άλλος τρώει αστακό και εμείς μακαρόνια), αλλά αν είναι να βγεις για καφέ για μια βόλτα η για κάποιες δουλειές μπορείς να το κάνεις.
§ Μην βγαίνεις συνέχεια έξω. Μια έξοδος το βράδυ κοστίζει τουλάχιστον 10 ευρώ (αν συμπεριλάβεις το πως θα πας, κάτι που θα τσιμπήσεις στο δρόμο, το κόστος του καφέ ή του ποτού κτλ...). Κάλεσε φίλους στο σπίτι.
§ Περιορίζουμε τα ορεκτικά και τα "τσιμπολογήματα" όταν παραγγέλνουμε σε εστιατόρια
§ Οργανώνουμε βραδιές με φίλους στο σπίτι μας.

Στην κουζίνα μας

§ Σταματούμε να αγοράζουμε έτοιμο φαγητό από έξω. Τόσα χρόνια εμείς, οι καταναλωτές – που οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εργαζόμενοι-, έχουμε πειστεί πως δεν έχουμε χρόνο για να μαγειρέψουμε. Αυτό δεν ισχύει. Μπορούμε να έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας πεντανόστιμο φαγητό μέσα σε ένα μισάωρο. Εξάλλου, τα έτοιμα φαγητά περιέχουν περισσότερα λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι, συντηρητικά και ο,τιδήποτε έχουν για πέταμα (κυριολεκτικά!) σε σχέση με οποιοδήποτε φαγητό μαγειρέψουμε μόνοι μας! Κι όχι μόνο αυτό. Το κόστος ανά μερίδα μειώνεται σημαντικότατα όταν μαγειρεύουμε σπίτι μας.
§ Αν τυχόν φάμε σε εστιατόριο (επειδή οι συνήθειες αλλάζουν δύσκολα!), ό,τι περισσεύει ζητάμε να το πάρουμε σπίτι. Πολλές φορές όταν παραγγέλνουμε φαγητό σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο, ενδεχομένως δεν υπολογίζουμε σωστά τις ποσότητες και καταλήγουμε με περισσότερα από όσα θα καταναλώσουμε. Και οι περισσότεροι είτε ξεχνάμε είτε ντρεπόμαστε να ζητήσουμε να μας τα βάλουν σε μία σακούλα να τα πάρουμε μαζί μας. Δεν είναι ντροπή, τα έχουμε πληρώσει! Και ας σκεφτούμε κι όλους τους συνανθρώπους μας που πεινάνε και αυτά τα “αποφάγια” θα τους τάιζαν για μέρες, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να πάρουμε μαζί μας ό,τι δεν φάγαμε. Κρίμα δεν είναι να πετάγεται φαγητό;
§ Κάνουμε εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να φτιάξουμε το εβδομαδιαίο μενού. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε τα ψώνια μας μία φορά την εβδομάδα και στοιβάζουμε πράγματα στα καροτσάκια του σούπερ μάρκετ χωρίς να σκεφτόμαστε ποια πράγματα χρειαζόμαστε πραγματικά. Αν γνωρίζουμε τι πρόκειται να φάμε και έχουμε και όλα τα υλικά για να το παρασκευάσουμε, μάλλον είναι απίθανο να τηλεφωνήσουμε για πίτσα ή να πάμε να πάρουμε σουβλάκια.
§ Οργανωνόμαστε και εφοδιαζόμαστε με προμήθειες. Η αλήθεια είναι πως απαιτείται κάποια προσπάθεια, αλλά έτσι και κάνουμε την αρχή δεν είναι δύσκολο. Θα χρειαστούμε βέβαια μία αποθήκη ή πληθώρα ραφιών. Αγοράζουμε λοιπόν ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες ντομάτα και ο,τιδήποτε άλλο χρειόμαστε, ούτως ώστε να μαγειρέψουμε ένα υγιεινό και θρεπτικό φαγητό.
§ Αγοράζουμε τα λαχανικά την ημέρα που τα χρειαζόμαστε. Τα λαχανικά είναι πιο ευαίσθητα και ευπαθή από τα συσκευασμένα τρόφιμα. Καλό θα ήταν να πηγαίνουμε να αγοράζουμε καθημερινά τις ποσότητες λαχανικών που θα καταναλώσουμε. Εξάλλου με αυτόν τον τρόπο θα είναι και πιο φρέσκα όταν τα καταναλώνουμε.
§ Μαγειρεύουμε με μακροπρόθεσμο – εβδομαδιαίο – σκεπτικό. Τουτέστιν, θέλουμε να κάνουμε σάλτσα για μακαρονάδα. Μαγειρεύουμε τόση ποσότητα, όση θα είναι αρκετή όχι μόνο για τη μακαρονάδα, αλλά και για ένα ή δύο ακόμα φαγητά, όπως για γιουβέτσι ή για ιμάμ μπαϊλντί.
§ Αρχίζουμε να μαγειρεύουμε λιγότερο συχνά κρέας. Το κρέας είναι πάντα το πιο ακριβό φαγώσιμο που αγοράζουμε. Ωστόσο πρωτεΐνες περιέχουν και άλλα τρόφιμα, που και μας επιτρέπουν να διευρύνουμε το διαιτολόγιό μας και είναι πιο υγιεινά.
§ Αν μαγειρέψουμε κρέας, να χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα. Κανείς δεν χρειάζεται να φάει μία μπριζόλα 300 γρ. Μειώνουμε λίγο την ποσότητα κρέατος που μαγειρεύουμε και αυξάνουμε την ποσότητα λαχανικών.
§ Αξιοποιούμε το φαγητό που περισσεύει. Τα περισσεύματά μας αποτελούν κι αυτά φαγητό, δεν είναι για πέταμα. Αν λοιπόν δεν μας αρέσει να φάμε και την επομένη το ίδιο φαγητό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας να μετατρέψει τα απομεινάρια … μιας μέρας σε ζηλευτά καινούρια μενού, κατσαρόλας, τηγανητά βραστά, ακόμα και κολατσιό!
§ Προσέχουμε τι φαγητό έχουμε στο ψυγείο. Τι κάνουμε πολλοί; Δεν κοιτάμε προσεκτικά τι υπάρχει μέσα στο ψυγείο μας. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά πράγματα να μουχλιάζουν και να τα πετάμε. Ανοίγουμε τα μάτια και βλέπουμε!!
§ Μαγείρεψε περισσότερο. Μπορείς να κερδίσεις αρκετά χρήματα το μήνα. Επίσης τρέφεσαι και καλύτερα (από το να τρως κάθε μέρα πίτσες). Δεν λέμε να κάνεις στιφάδο, αλλά κάτι απλό!

Διάφορα tips

§ Οι άντρες μπορούν να υιοθετήσουν ένα πιο κοντό κούρεμα που θα το συντηρούν με μια κουρευτική μηχανή όποτε θέλουν. Αν πήγαινες για παράδειγμα μια φορά τον μήνα στο κομμωτήριο και έδινες 10 ευρώ την φορά, μέσα σε ένα χρόνο θα εξοικονομήσεις 120 ευρώ. Τα έξοδα αγοράς της μηχανής τα κάνεις απόσβεση μέσα σε 2 με 3 μήνες.
§ Φροντίζουμε για την καλή συντήρηση των πραγμάτων ώστε να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Π.χ κάνουμε κάθε χρόνο συντήρηση στον καυστήρα, εξαέρωση στα καλοριφέρ κτλ.
§ Αντί να πληρώνουν οι γονείς σε babysitters θα μπορούσαν να συνεννοηθούν με κάποιους φίλους τους που έχουν παιδιά και αυτοί, ώστε να κρατάνε τα παιδιά εναλλάξ όταν θέλουν να πάνε κάπου. Στην Αμερική υπάρχει αυτό το πράγμα πιο οργανωμένα με κουπόνια αλλά είναι εφικτό να γίνει και ανεπίσημα και εδώ κάτι τέτοιο.
§ Αν οι καναπέδες πάλιωσαν αντί να αγοράσεις καινούργιους μπορείς να αγοράσεις ριχτάρια η καλύμματα που είναι πολύ πιο φθηνά, είναι της μόδας και βολεύουν και περισσότερο στο πλύσιμο.
§ Σταμάτα το κάπνισμα. Έστω ότι είσαι μέτριος καπνιστής, άρα καπνίζεις μισό πακέτο τη μέρα. Δηλαδή 180 πακέτα το χρόνο επί 3 ευρώ = 540 ευρώ το χρόνο! (και λίγα βάζουμε)
§ Σταμάτα τις “σπατάλες” του περιπτέρου. Δηλαδή να παίρνεις συνέχεια τσίχλες, καραμέλες, σοκολάτες, χυμούς κτλ. Με 1 ευρώ την μέρα εξοικονόμηση είναι 350 ευρώ το χρόνο...
§ Μην παίρνεις τηλέφωνα σε κινητά. Κάθε κλήση σε κινητό κοστίζει 2-5 ευρώ κατά μέσο όρο. Λιγόστεψε τα τηλέφωνα στα κινητά, ρώτα αν ο συνομιλητής σου είναι κοντά σε σταθερό τηλέφωνο και πάρτον εκεί. Θυμήσου οτι πριν 10 χρόνια κανείς δεν είχε κινητό, κι όμως, οι συνεννοήσεις γίνονταν μια χαρά.
§ Εκμεταλλεύσου πιθανά προνόμια σου. Φοιτητές, πολύτεκνοι (οικογένειες με 3+ παιδιά), ανάπηροι, στρατιωτικοί κτλ. έχουν εκπτώσεις σε εισιτήρια αεροπλάνων, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θέατρα, κινηματογράφους κ.α.
§ Εκμεταλλεύσου τα “πλεονεκτήματα” στη δουλειά. Μπορείς να φας πιο φθηνά στο κυλικείο (ή δωρεάν στην εστία αν είσαι φοιτητής), να πιείς καφέ με 1 ευρώ κ.α.
§ Προγραμμάτισε τα ταξίδια σου νωρίτερα. Ειδικά αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις αεροπλάνα, βαπόρια κτλ. Μπορείς εύκολα να εξοικονομήσεις 50 με 150 ευρώ στο ταξίδι!
§ Επιλέγουμε τα πιο φθηνά πρατήρια καυσίμων
§ Επειδή τα κομμωτήρια είναι πανάκριβα, μαζευτείτε οι φίλες και βάψτε η μία τα μαλλιά της άλλης με βαφές από super market που είναι εξίσου πολύ καλές με αυτές του κομμωτηρίου. Με τον ίδιο τρόπο βάψτε νύχια, κάνετε καθαρισμούς προσώπου και άλλα.

Δάνεια- οφειλές

Ελέγχουμε τους όρους των τραπεζικών μας οφειλών. Σε περίπτωση υψηλών επιτοκίων προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις οφειλές μας σε τράπεζα με χαμηλότερο επιτόκιο.
Διακόπτουμε τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα αν οι οφειλές μας είναι πάνω από το 40% του συνολικού μας εισοδήματος.

Εξοικονόμηση ενέργειας από τις οικιακές συσκευές:

Ηλεκτρική κουζίνα

-Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.
-Όταν βράζετε νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
-Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και το φούρνο.
-Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.

Ψυγεία – καταψύκτες

-Το ψυγείο καταναλώνει αρκετή ενέργεια γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοσή του. Επιλέξτε μια συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
-Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.
-Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.
-Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7 °C και του καταψύκτη στους –18 °C. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.
-Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή. Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.
-Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.
-Όταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή.
-Μη βάζετε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο. Καλύτερα να περιμένετε να κρυώσουν πρώτα (συνίσταται και για λόγους υγείας).

Πλυντήριο ρούχων

-Επιλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή.
-Για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μπορείτε να επιλέξετε καινούργιο πλυντήριο τύπο Hot Fill, που έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
-Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60 °C όσο και στους 90 °C και με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40 °C. Προτιμήστε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
-Φροντίστε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη την ποσότητα που χωράει (συνήθως 5 – 6 κιλά ρούχα.
-Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής.
-Συνδέστε τον ηλιακό θερμοσίφωνα (εάν έχετε) με το πλυντήριο σας για ζεστό νερό.
-Όταν απουσιάζετε, κλείνετε την παροχή νερού του πλυντηρίου.

Πλυντήριο πιάτων

-Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και να επιλέγετε το οικονομικό πρόγραμμα.

Μικροσυσκευές

-Πριν αγοράσετε μια συσκευή ενημερωθείτε για την κατανάλωσή της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής).
-Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, γι’ αυτό όποτε μπορείτε, προτιμήστε τις.
-Μην αφήνετε αναμμένη την τηλεόραση, την καφετιέρα, το σίδερο κ.λ.π., όταν δεν τα χρειάζεστε.
-Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό από το διακόπτη της συσκευής και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές αυτές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.
-Σύμφωνα με στοιχεία του IEA, στη φάση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών σπαταλιέται σε διεθνές επίπεδο ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5% -15% της ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης.

Εξοικονόμηση από τον φωτισμό του σπιτιού σας:

-Αφήνετε το φυσικό φως να περνάει από όσο δυνατόν περισσότερες πλευρές των χώρων. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη επάρκεια και καλύτερη κατανομή.
-Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμείστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα.
-Προτιμάτε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.
-Φροντίστε να μη μένουν αναμμένα τα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο.
-Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε.
-Χρησιμοποιείστε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει ως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό. Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα.
-Να καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.

Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
Μην αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν και μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.
Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος).
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!