tromaktiko: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια 19 ανθρακωρύχων στην Κίνα

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια 19 ανθρακωρύχων στην Κίνα



Το φως της ημέρας είδαν μετά από μία εβδομάδα 19 ανθρακωρύχοι, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί πριν από μια εβδομάδα, όταν είχε... πλημμυρίσει μια στοά ορυχείου στην επαρχία Χάιλοτζιανγκ, στο βόρειο τμήμα της Κίνα.

Οι πρώτοι διασωθέντες βγήκαν στην επιφάνεια περίπου στις 07:00 (02:00 ώρα Ελλάδας), περίπου 165 ώρες αφότου μια πλημμύρα τους παγίδευσε στο ορυχείο, που διαχειρίζεται -παράνομα- η εταιρία Hengtai Coal Mining στην κομητεία Μπόλι της επαρχίας, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Διασώστες ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι στο ορυχείο επιβίωσαν απλώς «πίνοντας νερό που έσταζε» από την 23η Αυγούστου, όταν 45 άνθρωποι βρίσκονταν στις στοές του ορυχείου. Οι 19 διέφυγαν αμέσως μετά την πλημμύρα, ενώ άλλοι τρεις διασώθηκαν και μια σορός ανασύρθηκε, σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα.

Οι δύο από τους 19 Κινέζους που διασώθηκαν σήμερα μπορούσαν να βαδίσουν χωρίς υποστήριξη, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την κατάστασή τους.

Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν τρεις ανθρακωρύχους που αγνοούνται αφού άντλησαν 130.000 κυβικά μέτρα νερού από τη στοά τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το ορυχείο είχε άδεια να παράγει 30.000 τόνους κάρβουνο το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι όφειλε να έχει σταματήσει να λειτουργεί το 2007, όταν άρχισε να εφαρμόζεται ένα κυβερνητικό σχέδιο για την συνένωση των μικρών ορυχείων σε μεγάλους ομίλους.

Τα ανθρακωρυχεία της Κίνας είναι διαβόητα για την πολύ άσχημη κατάσταση όσον αφορά την εργασιακή ασφάλεια. Τουλάχιστον 2.422 εργαζόμενοι σε αυτά σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα μόνο το 2010, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

Η κυβέρνηση έχει κλείσει χιλιάδες μικρά ορυχεία τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, αλλά πολλά μικρά ορυχεία ξανανοίγουν λίγο καιρό αφού οι αρχές τα κλείσουν, ειδικά στις πιο φτωχές και απομονωμένες περιοχές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!