tromaktiko: Προσφυγή του Γ. Ρούσσου, συμβουλου του Υφυπουργού Γ. Νικητιάδη κατά της απαλλοτρίωσης του ΧΥΤΑ Καλύμνου - Απειλή προστιμου 32.000€ ημερησίως

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Προσφυγή του Γ. Ρούσσου, συμβουλου του Υφυπουργού Γ. Νικητιάδη κατά της απαλλοτρίωσης του ΧΥΤΑ Καλύμνου - Απειλή προστιμου 32.000€ ημερησίως



Μια νέα «βόμβα» έσκασε χθες το μεσημέρι «on camera» όταν στην εκπομπή Pressαρίσματα του TV12, έκανε παρέμβαση ο Δήμαρχος, Δ. Διακομιχάλης και ανήγγειλε πως η παράταξη του Γ. Ρούσσου, προχώρησε σε... προσφυγή στον Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά της απαλλοτρίωσης της έκτασης του ΧΥΤΑ.

Πράγματι αποτέλεσε βόμβα πολλών μεγατόνων η είδηση, αφού όλοι πιστέψαμε πως η απόφαση του Δ.Σ. να προχωρήσει η απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας Πονήρη, θα ξεμπλοκάριζε το περιβόητο έργο του ΧΥΤΑ της Καλύμνου, που τόσο ταλαιπώρησε ολόκληρη την κοινωνία του νησιού.

Επιπλέον ήταν ανακούφιση για όλη την Κάλυμνο αυτή η απόφαση, (αλλά ως φαίνεται όχι για την αντιπολίτευση) αφού η λύση αυτή θα «απελευθέρωνε» την Κάλυμνο από τον πέλεκυ του ημερήσιου προστίμου των 32.000 ευρώ, που θα έπρεπε να πληρώνει σε καθημερινή βάση ο Δήμος (δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως), αν δεν ολοκληρωνόταν ο ΧΥΤΑ, όπως προβλέπει συγκεκριμένη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα η απόφαση, έδειχνε επιτέλους πως η «μακάβρια», στην κυριολεξία, εικόνα του «ηφαιστείου» της χωματερής (ΧΑΔΑ), που μέχρι τότε λειτουργούσε στα Γιανναχώραφα, μια εικόνα που προσβάλλει τον πολιτισμό του τόπου και παράλληλα αποτελεί άμεση απειλή για την υγεία των κατοίκων, θα ήταν πια παρελθόν.

Όμως τελικά τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα όσο φαίνονταν, αφού τελικά φάνηκε πως υπολογίζαμε «χωρίς τον ξενοδόχο», που στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν άλλος από τον Γ. Ρούσσο και την εμμονή του στην επιλογή που τότε είχε κάνει σε σχέση με το ιδιοκτησιακό και η οποία οδήγησε το έργο στο να απενταχθεί.

Προσφυγή και Μπλοκάρισμα η απάντηση Ρούσσου για τον ΧΥΤΑ

Στην σημερινή παρέμβασή του ο Δήμαρχος, ανακοίνωσε ότι η Παράταξη Ρούσσου, σύσσωμη, κατέθεσε προσφυγή κατά της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και τόνισε ότι και οι πέντε σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, υπογράφουν αυτή την προσφυγή, που ουσιαστικά μπλοκάρει την όλη διαδικασία, που μετά την απόφαση του Δ.Σ., ήταν σε εξέλιξη.

Ο ΧΥΤΑ έχει την δική του, μακρά … ιστορία, με θύμα την Κάλυμνο

Είναι γνωστή η ιστορία του περιβόητου αυτού έργου, το οποίο στην κυριολεξία στοίχειωσε και βρήκε μπροστά του τόσα εμπόδια, όσο κανένα άλλο.

Εκτός του «σκάνδαλο» με τα επιπλέον χρήματα που καταγγέλθηκε από τους Διακομιχάλη – Τάτση το 2009, ο ΧΥΤΑ αντιμετώπισε ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, αυτό της διαμάχης για το ιδιοκτησιακό.

Η τότε Δημαρχία Ρούσσου, είχε επιδείξει μια εμμονή στην απόφασή της να μην γίνει απαλλοτρίωση του χώρου, ώστε να προχωρήσει το έργο, με την αιτιολογία πως επρόκειτο για ιδιοκτησία του Δημοσίου, που παραχωρήθηκε στον Δήμο, για το εν λόγω έργο. Ήταν μια ερμηνεία που δόθηκε από την Περιφέρεια παλιότερα και που όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια δε έστεκε, ούτε καν νομικά.

Η ίδια η Περιφέρεια, η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, νομικοί και στελέχη Υπηρεσιών, είχαν αποφανθεί για την νομιμότητα της επιλογής των απαλλοτριώσεων, αλλά παρόλα αυτά η τότε Δημαρχία του Γ. Ρούσσου επέμενε στην επιλογή της και το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει το έργο και να χαθεί το πρόγραμμα.

Η εμμονή του τ. Δημάρχου σε σχέση με το ιδιοκτησιακό, έφερε εντάσεις που μάλιστα έφτασαν μέχρι του σημείου να παρέμβουν τα ΜΑΤ, για να αποτρέψουν τους φερόμενους ως νόμιμους ιδιοκτήτες, να περιφρουρήσουν την περιουσία τους.

Ο Ρούσσος δεν είχε πει τελικά τον τελευταίο του λόγο και ιδού η απόδειξη …

Φυσικά, σε ρεπορτάζ μας, που κάλυψε την συνεδρίαση του Δ.Σ. τότε, είχαμε τονίσει πως η στάση της μεγάλης αντιπολίτευσης στο θέμα και η εμμονή στην επιλογή της να μην αποδέχεται ως λύση του προβλήματος την απαλλοτρίωση, έδειχνε πως δεν είχε πει ακόμα την «τελευταία της κουβέντα». Έτσι επαληθευτήκαμε και η σημερινή ανακοίνωση του Δημάρχου, έδειξε τις προθέσεις του Γ. Ρούσσου και της παράταξής του.

Η προσφυγή στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνεπάγεται ένα εκ νέου μπλοκάρισμα της όλης διαδικασίας, ενώ η απειλή του προστίμου για τον Δήμο Καλύμνου, που θα κληθεί να πληρώσει 32 χιλιάδες ευρώ σε ημερήσια βάση, είναι πλέον ορατή.

Ο Δήμαρχος σε έντονο τόνο, κατήγγειλε στην κοινή γνώμη την ενέργεια αυτή της παράταξης Ρούσσου, που σύσσωμη προχώρησε στην προσφυγή και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έγινε αυτή η κίνηση με τις υπογραφές όλων των συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης.

Παρέμβαση Γαβαλά: «εναντίον των εθνικών συμφερόντων και της κυβερνητικής προσπάθειας η ενέργεια Ρούσσου

Σε παρέμβασή του στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ν. Γαβαλάς, ήταν πιο δηκτικός και μίλησε για «πράξη εχθρική του Ρούσσου και των ανθρώπων του, ενάντια στην Κάλυμνο», μην αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω ερμηνείες και μάλιστα έδωσε και πολιτικές διαστάσεις στο θέμα, αφού μίλησε για την δύσκολη κατάσταση της χώρα και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και των Υπουργών, που μίλησαν για περικοπή δαπανών του Δημοσίου και νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους. (δεύτερο βίντεο)

Αντιπολίτευση του … μπλοκαρίσματος των πάντων

Τελικά ο πόλεμος έχει αρχίσει για τα καλά και έχουν πλέον φανεί ξεκάθαρα οι προθέσεις της αντιπολίτευσης, που δεν είναι άλλες από το μπλοκάρισμα της κάθε προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στο όποιο έργο.

Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως η πολιτική του Γ. Ρούσσου, είναι πολεμική απέναντι στον Δήμαρχο και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πλέον, ότι «ξεθάφτηκε το τσεκούρι του πολέμου».

Όμως η πολιτική σκοπιμότητα και οι πρακτικές ενάντια στον αντίπαλο, έχουν τα όρια και όλα δείχνουν πως στην Κάλυμνο, για μια ακόμη φορά, χάθηκε το μέτρο.

Η πολιτική στο νησί μπαίνει πλέον σε μια διαδικασία «ισοπεδωτική» και έχουν πλέον εκλείψει και τα τελευταία προσχήματα.

Το δόγμα «Γαία πυρί μειχθήτω» είναι μια πρακτική που χρόνια ταλάνισε, όχι μόνο την Κάλυμνο, αλλά ολόκληρη την χώρα και στις σημερινές συνθήκες δεν πρέπει να έχει καμία θέση, ούτε να αποτελεί στόχο πολιτικών επιλογών.

Αναρωτιέμαι, τελικά πώς ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης επιτρέπει σε στενό του συνεργάτη να υπονομεύει ουσιαστικά το έργο της ιδίας της κυβέρνησης που υπηρετεί αφού με τις ακραίες κινήσεις του ο κ. Γεώργιος Ρούσσος, σύμβουλος του υφυπουργού, αποσπασμένος από το υπουργείο παιδείας, θα οδηγήσει το Δημόσιο (Δήμο Καλυμνίων) στο να πρέπει να πληρώσει το δυσβάσταχτο πρόστιμο, περιπου ένα εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως, που θα επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράνομη λειτουργία της χωματερής αφού δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο του Χ.Υ.Τ.Α.;

http://www.youtube.com/watch?v=J4bUVz5sVmM (Παρέμβαση Δημάρχου Καλυμνιων Δημήτρη Διακομιχάλη)

http://www.youtube.com/watch?v=qOCsUspwxt8 (Παρέμβαση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλιου Νικόλα Γαβαλά)
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!