tromaktiko: Απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θάνου Μωραΐτη, σε ερώτηση του βουλευτή Καστοριάς της ΝΔ Ζήση Τζηκαλάγια

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θάνου Μωραΐτη, σε ερώτηση του βουλευτή Καστοριάς της ΝΔ Ζήση Τζηκαλάγια



από το Γραφείο Τύπου
Tην πάγια θέση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ότι ο νέος επενδυτικός νόμος είναι... πλέον ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια των επιχειρηματιών και όχι μια ευκαιρία «αρπαχτής» επανέλαβε από το βήμα της βουλής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θάνος Μωραΐτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ. κ. Ζήση Τζηκαλάγια.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με τον νέο αναπτυξιακό νόμο είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε μία νοοτροπία, μία λογική και να στηρίξουμε μία ανάπτυξη σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης, συμπληρώνοντας πως καταβάλλεται μια συστηματική και σοβαρή προσπάθεια, που αφήνει πίσω της παθογένειες και διαμορφώνει τις συνθήκες για ένα νέο και ελκυστικό επενδυτικό πλαίσιο, με μια τελείως διαφορετική αναπτυξιακή φιλοσοφία.

Όπως είπε ο υφυπουργός, μέσα στις επόμενες ημέρες το Υπουργείο θα είναι έτοιμο να ανακοινώσει την τελική αξιολόγηση της πρώτης φάσης του νέου επενδυτικού νόμου, που αφορά σε προτάσεις που υποβλήθηκαν μόλις πριν λίγους μήνες, τη στιγμή που με τον παλιό επενδυτικό, ακόμη εξετάζονται προτάσεις του 2007, 2006 και 2007

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή για τον κλάδο της γούνας, ο υφυπουργός τόνισε πως το Υπουργείο αναγνωρίζοντας την σημασία του, τον ενέταξε στον αναπτυξιακό νόμο και ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις γούνας, τα ποσοστά επιδότησης ανέρχονται στο 50% για τις μικρές επιχειρήσεις, το υψηλότερο δυνατό που επιτρέπει ο χάρτης ενισχύσεων της Ε.Ε.

Προβλέπονται ακόμη σημαντικά οφέλη για νέους επενδυτές ενώ ακόμη προβλέπεται κίνητρο επιδότησης των λειτουργικών εξόδων κατά 35% ειδικά για την Δυτική Μακεδονία. Όμως, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μωραΐτης, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1857/2006 απαγορεύει την επιδότηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίο. Τέλος, όσον αφορά στην επιδότηση του κόστους κτιριακών εγκαταστάσεων, επισημάνθηκε πως ο επενδυτικός νόμος στοχεύει στη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων και θέτει συγκεκριμένα όρια σε κάθε κατηγορία δαπανών.

Στην δευτερολογία του ο υφυπουργός και απαντώντας στο θέμα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που συναντούν οι επενδυτές, τόνισε πως ο νέος επενδυτικός νόμος, έρχεται να ανατρέψει και αυτό.

«Θέλουμε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια νέα και διαφορετική φιλοσοφία και, αν θέλετε, να δημιουργήσουμε και μία νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτείας και επενδυτών, η οποία δεν υπήρχε για πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα.»

Τέλος ο υφυπουργός, επανέλαβε ότι «ο συγκεκριμένος κλάδος είναι αρκετά σημαντικός και για την περιοχή της Καστοριάς και της Σιάτιστας, αλλά είναι σημαντικός και για την εθνική οικονομία και πιστεύω, επειδή πρόσφατα συναντήθηκα με ανθρώπους του κλάδου αυτού εδώ στην Αθήνα και πήρα αρκετά θετικά μηνύματα, ότι, πράγματι, είναι από τους κλάδους που θέλουμε να στηρίξουμε αυτό που σας είπα στην πρωτολογία μου, ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα. Ένα μοντέλο πάνω στο οποίο θα στηρίζεται η παραγωγή. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μείνουμε μακριά απ’ αυτές τις θετικές προσπάθειες, απ’ αυτές τις καλές προσπάθειες των Ελλήνων επιχειρηματιών. Είμαστε κοντά στον κλάδο, προσπαθούμε, πράγματι, να λύσουμε προβλήματα, αλλά πάνω απ’ όλα να μη δημιουργούμε εμπόδια.»
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!